Det er i forbindelse med høstens historiske Nato-øvelse Trident Juncture at gården By på Byneset blir stedet for Natos store styrkedemonstrasjonsdag.

Styrkedemonstrasjonen finner sted den 30. oktober, og er beregnet til å vare 60–75 minutter. Den vil blant annet bestå av en oppvisning av flere titalls ulike fly over fjorden. Disse vil også utføre luft til luftkamper i lufta.

VIP-publikum

Tilskuerne vil bestå av noen få hundre nøye utvalgte gjester, bestående av militære ledere og Nato-ambassadører i alle Nato-landene og Nato-ledelsen, inkludert Jens Stoltenberg. De vil også få se soldater ta seg i land ved hjelp av amfibiske fartøy langs begge strandlinjene på hver side av tomta som tilhører By gård. På land vil de kjempe mot motstandsgruppa som er satt til å forsvare landområdet.

Samtidig vil det vises kamp mellom flyene i lufta, og sprengladninger vil gå av fra land. Etterretning og strategiske plattformer vil også inngå i øvelsen.

Oberstløytnant fra det tyske luftforsvaret Thorsten Smoll viser frem hvor soldatene skal komme i land under styrkedemonstrasjonen på Byneset 30. oktober. Foto: Kim Nygård

- Det blir ikke en helt realistisk situasjon, men ikke urealistisk heller. Dette er den faktiske teknologien som vil brukes under en eventuell invasjon, men som komprimeres i en visning innenfor en begrenset tid og et begrenset område, sier Torbjørn Danielssen, presseoffiser i Forsvaret, og legger til at ilandsettingen vil skje både via helikoptre og via amfibiske båter som visuelt ligner litt på dem som ble brukt under D-dagen i Normandie.

Flere av hendelsene under demonstrasjonen vil filmes fra lufta og på nært hold og vises to storskjermer for mediene og VIP-publikummet. NRK vil kringkaste hele oppvisningen.

I tillegg til oppvisning blir utstyret stilt ut på tomta med personell til stede som forklarer og viser.

Samarbeidsvillig

Alt dette vil finne sted på gården By på Rye på Byneset, som eies av Olaf By. Første befaring skjedde i februar 2017, og den 64 år gamle bonden var ikke sen med å sette i gang forberedelsene.

Han har blant annet tilrettelagt både vei og vegetasjon. Nå kan militære stridsvogner komme seg helt opp på gårdsplassen.

- Jeg er veldig Nato-vennlig. Jeg tror ikke et godt forsvar kommer av seg selv, det er noe vi alle må jobbe sammen for, sier bonden.

Selv var han heimevernsbefal for mange år siden. Faren gikk på Befalsskolen under invasjonen av Norge under andre verdenskrig og var med i trefningene under okkupasjonen.

Kona til Olaf, Marit By, serverer kaffe til Nato-toppen hjemme på gården på Byneset. Foto: Kim Nygård

Bygdefolket på Byneset er en viktig del av grunnen til at han vil bidra.

- Dette historiske arrangementet vil ha stor betydning for hele landet, og markedsføringen vil innebære et viktig løft for Byneset, sier By.

Han håper Forsvaret inviterer lokalbefolkningen til å overvære generalprøven dagen før.

Sjef i heimevernet i Trøndelag, Håkon Warø, forteller at de i sammenheng med sin tilstedeværelse generelt opplever mye støtte blant befolkningen i Trøndelag, og skryter spesielt av innsatsen Olaf har lagt inn.

Canadisk general på Byneset

Når vi besøker gården er den canadiske generalløytnanten Christian Juneau kommet på besøk fra Joint Force Command (JFC) i Napoli. Han er leder for hele Trident Juncture, Nato-øvelsen som varer store deler av høsten, men vil ha størst aktivitet 25. oktober – 7. November.

Juneau beskriver Bynes-bonden Olaf By som en ekte gentleman og er takknemlig for han og resten av lokalbefolkningens vilje til samarbeid i forbindelse med styrkedemonstrasjonen og øvelsen for øvrig.

Største siden den kalde krigen

Styrkedemonstrasjonen på Byneset er bare en liten del av det som skal skje under øvelsen Trident Juncture. Øvelsen i høst blir den største Nato arrangerer siden den kalde krigen, med sine 10 000 kjøretøy, 120 fly, 70 skip og sitt mannskap på 40 000 soldater og annet personell. Nato arrangerer øvelser av denne typen cirka hvert tredje år, men i noe mindre skala. Årets øvelse, som for det meste vil foregå i Midt-Norge, har vært planlagt siden 2014.

- Denne geografiske plasseringen gir en ekstra utfordring for oss. Været i Trøndelag kan i november være svært skiftende, så å få muligheten til å trene under disse forutsetningene er svært nyttig for oss, sier Nato-toppen.

Generalløytnant Christian Juneau (foran) leder Nato-øvelsen som er den største siden den kalde krigen. Her ved bautasteinen fra folkevandringstida fra før 500 år etter kristus, som ligger på tomta styrkedemonsdrasjonsdagen skal skje på. Foto: Kim Nygård

Han understreker viktigheten av å trene på samarbeid mellom de ulike Nato-landene i kamp, fordi både kommunikasjon og systemer kan foregå på ulike måter hos de ulike landenes styrker.

- I tillegg til å trene på forsvar under realistiske forutsetninger individuelt og sammen, er et viktig formål med øvelsen å demonstrere prinsippet om “en for alle, alle for en” i Atlanterhavspaktens artikkel 5. Medlemslandene pluss Sverige og Finland har en sterk vilje til forpliktelse i alliansen, og det er blant annet dette vi vil vise fram under styrkedemonstrasjonen 30. Oktober, sier Juneau.