- Jeg har storkost meg, men det er en tid for alt, sier Renate Tårnes (28).

Generalsekretæren går av til høsten, det samme varslet AUF-lederen Mani Hussaini at han også vil gjøre. AUF holder tradisjonen tro sitt landsmøte i oktober.

Renate Tårnes, som kommer fra Bjugn i Trøndelag, bedyrer at det ikke ligger noen dramatikk i beslutningen om å gå av.

- Det er en tid for alt. Jeg har vært i AUF i ti år. Jeg har storkost meg, men er kommet til at det er på tide å utfordre meg selv på andre steder – og gi organisasjonen videre, sier Tårnes.

Vil ikke hjem

Tårnes konstaterer at beskjeden kommer samtidig med Hussainis.

- Vi har gjort mye viktig sammen. Vi har tatt tilbake Utøya. Jeg har fått gleden av å planlegge sommerleire siden vi kom i gang igjen i 2015, og vi etterlater en sterk og god organisasjon. Men beslutningene om å gi oss nå er tatt på individuelle plan, sier Tårnes.

Hjemme i Trøndelag opplever Trøndelag Ap mannefall i sine nominasjoner. Tårnes er ikke sikker på hva hun skal gjøre når hun går av til høsten, men er klar på at hun ikke har planer om vende nesen nordover.

- Jeg er åpen for alt, men vil være i Oslo noen år til, sier Tårnes.

Strevsom vinter

I likhet med Arbeiderpartiet har også ungdomsorganisasjonens arbeid fått merke trykket av partiets metoo-saker og fløydannelsene som har oppstått i kjølvannet av varslingssakene som endte med at nestleder Trond Giske måte gå av som hovedpartiets nestleder.

- Det er ikke til å skyve under en stol at det ha vært høyt tempo og en spesiell situasjon for alle i vinter. Vi har selvfølgelig kjent på det som har preget hele partiet. Men for meg har ikke dette vært noen utløsende faktor for beslutningen om å gi meg, sier Tårnes.

- Må samle seg

Tårnes går fra borde i ett år der moderpartiet er i krisemodus. Onsdag kom det tall som viser at Arbeiderpartiet har pådratt seg et mer varig kvinneproblem etter varslingssakene mot den tidligere nestlederen.

Fra partiets toppledelse og blant de folkevalgte meldes det om mye dårlig stemning.

- Hva slags råd vil du gi?

- Moderpartiet kan lære mye av AUF. Vi er en samlet gjeng med mye aktivitet og politisk gjennomslag. Hele partiet må forstå at de må stå samlet. Det har vært en stor glede å være i AUF de siste årene, påpeker Tårnes – som bedyrer at hun ikke skal gi seg som generalsekretær før siste slutt.

- Jeg skal bruke de siste månedene godt, og gi fra meg en organisasjon i best mulig stand, ser Tårnes.