30 år gamle Lekishon Laban Baigwa går fra hus til hus i Trøndelag for å selge bøker. Han kommer fra Masai Mara i Kenya og når det er varmt nok, går han kledd etter masai-skikken også når han går fra trønderdør til trønderdør.

Slik tjener han nok til å finansiere studiene og hjelpe mor og fire hjemmeboende søsken økonomisk. Mora har vært alene med ansvaret for de seks barna. Nå er den eldste datteren gift. Hjemme bor tre jenter på 18, 20 og 22 år og yngstegutten på 14. Lekishon er eldste sønn og ansvarlig for familien, forteller han.

Manglet penger til å studere

Til nå har han brukt ti år på en bachelorgrad i journalistikk og ledelse ved adventistkirkens universitet: University of Eastern Africa i Baraton i Kenya. Han har to semester igjen.

- Jeg har brukt så lang tid på studiene fordi jeg ikke har hatt nok penger. Jeg har gått litt på universitetet, så måtte jeg slutte for å tjene penger til meg selv og familien min, forteller han.

- I Kenya brukte jeg to år i en vaskejobb for å tjene nok til å studere i ett semester. Her tjener jeg nok i tre måneder til å overleve et helt år.

Lekishon Laban Baigwa mener han har talent for journalistikk og vil bruke det til å informere folk i Kenya om samfunnet de lever i. Det mener han trengs.

Skeptiske nordmenn liker et smil

Sammen med tre venner fra Kenya og Tanzania er han bokselger i Trøndelag for andre året på rad gjennom studentprogrammet til Adventistkirkens forlag, Norsk Bokforlag. De fire ringer på dørene i kommunene fra Stjørdal til Oppdal. Målet er å selge mellom ti og 15 bøker hver dag. Da tjener de 3–4000 kroner dagen. For disse pengene skal de dekke billetten mellom Kenya og Norge, betale skatt, husleie og moped for å komme seg rundt.

- Hvordan blir dere mottatt?

- Jeg har funnet ut at nordmenn liker et smil. Alle nordmenn er gode, men de er skeptiske når vi kommer på døra og de ikke skjønner hvem vi er.

Adventistkirkens studentprogram

Carlos Tenold er ansvarlig for studentprogrammet i Norsk Bokforlag. Foto: adventist.no

- Forlaget har et studentprogram som begynte i 1965, forteller Carlos Tenold, ansvarlig for studentprogrammet i Norsk Bokforlag (ekstern lenke). Vanligvis har de hatt 60 afrikanske studenter med i ordningen. I år har de bare 45 studenter fordi 15 ikke fikk arbeids- og oppholdstillatelse.

- Vi startet med å selge religiøse bøker, men i dag selger ikke det så godt. Derfor selger vi i dag barnebøker med god moral og bøker om helse, natur, dyr og historie. Det er nordmenn opptatt av, sier Carlos Tenold.

- Studentprogrammet er et u-landsprosjekt som gir unge fra fattige familier mulighet til å tjene penger til studier og også hjelpe familien sin med penger. Når de er ferdige med studiene, blir de en ressurs for hjemlandet sitt.