20. april 2016 satt en kvinne hjemme i boligen sin i Trondheim og undersøkte om det gikk an å spille Spotify på tv'n sin.

- Plutselig ser jeg en mobilskjerm på tv-skjermen, og jeg legger merke til at det ikke er mine apper. Jeg tenkte ikke så mye over det i starten. Men plutselig får jeg se en film. Da ser jeg naboen min, han som bor rett over gangen, sa kvinnen til Adresseavisen i februar i år.

Politiet kom raskt

Det hun hadde sett, var naboens overgrep på en liten gutt. Den egenproduserte filmen hadde han klart å streame på kvinnens tv ved en feiltagelse.

- Det var så stygt det som skjedde. Å se den lille gutten, han var på alder med mitt eget barn, sa kvinnen videre til Adresseavisen.

Hun ringte politiet etter den ubehagelige opplevelsen, og de kom til kjapt. De sjekket tv'n hennes, fant frem til en log, og så hvilken type mobil som hadde vært koblet opp. Så gikk de rett over gangen og pågrep mannen. Han satt varetektsfengslet i to uker før han ble løslatt. Han erkjente straffskyld for overgrep i avhør umiddelbart.

- Hva er det politiet holder på med?

Deretter var det lite kjapphet ved politiets arbeid med saken. Og det var derfor kvinnen lot seg intervjue av Adresseavisen tidligere i år. Nær to år etter at hun ble vitne til overgrepet sendt på hennes egen tv, var ennå ikke saken ferdig etterforsket av politiet i Nordland - hvor overgrepet av den mindreårige gutten hadde skjedd.

- Hva er det politiet holder på med? Her er det en sak hvor de har videobevis og hvor mannen har tilstått. Hva mer trenger de, sa kvinnen?

Kvinnen fikk ufrivillig se en overgrepsfilm med naboen på sin egen tv. Foto: Richard Sagen

Også bistandsadvokat for gutten, Karle Øvereng, reagerte veldig sterkt.

- Det er ett år siden jeg var i kontakt med påtaleansvarlig i politiet på telefon, der jeg etterlyste saken. Siden har jeg ikke hørt noe, sa bistandsadvokaten i februar.

Også overgriperen selv var kritisk til politiets saksbehandlingstid da Adresseavisen kontaktet ham.

- Jeg har lyst til å gjøre opp for meg, det har jeg sagt til politiet fra første stund. Jeg kommer ikke videre i livet før jeg har gjort opp for meg. Jeg har ringt seks ganger til politiet for å høre hva som egentlig skjer med saken, sa 49-åringen til Adresseavisen.

Politiet beklaget

- Det har tatt tid å undersøke av databeslagene i saken. Den er nå ferdig etterforsket og blir sendt til påtalejurist raskt. Det er beklagelig at det har tatt så lang tid, sa etterforskningsleder Bjørnar Johansen i Nordland politidistrikt om kritikken.

Først 7. juni i år endte saken i retten. I Alstahaug tingrett erkjente 49-åringen straffskyld for voldtekt av barn under 14 år. Overgrepene i en kommune i Nordland skjedde både i 2015 og i 2016, ifølge dommen. Mannen erkjente også produksjon og besittelse av overgrepsbilder og -videoer av barn.

Det går frem av rettsavgjørelsen at det er en familiær relasjon mellom tiltalte og den fornærmede gutten, og at overgrepene fant sted på guttens rom «hvor fornærmede skal føre den største grad av trygghet», heter det dommen.

Normalstraffen for lovbruddene som 49-åringen har innrømmet, ligger på fengsel i tre år og åtte måneder. Hans umiddelbare tilståelse gir ham et fradrag i straffen. Men det gjør også politiets saksbehandlingstid. Ifølge dommen hadde straffesaken en liggetid fra august 2016 til oktober 2017. «Dette innebærer et brudd på EMK (Den europeiske menneskerettskonvensjon journ.anm.) artikkel 6, og skal komme tiltalte til gode ved ytterligere reduksjon i straffen», skriver retten. Dommerne barberer deretter straffen med ytterligere seks måneder på grunn av politiets treghet.

Politiet ba om strengere straff

49-åringen dømmes deretter til fengsel i to år. Politiadvokat Jonas Nerdal fra Nordland politidistrikt la ned påstand om fengsel i to år og fire måneder.

- Hvorfor fikk denne saken så lang liggetid hos politiet?

- Fordi vi måtte foreta analyse av alle tekniske beslag. Det skjer ting i saken, men ikke fort nok. Derfor ser retten det som et brudd på EMK, og det ender med en viss reduksjon i straffen, sier Nerdal.

- Hva synes du om det da?

- Det er ikke en situasjon som vi liker å være i, men dette skyldes den tekniske kapasiteten, svarer han.

- Så det er ikke snakk om sommel?

- Sommel og sommel. Det er jobbet med saken. Den har ikke ligget ubehandlet, men det er ikke kapasitet nok til å få analysert alt så fort man ønsker, sier politiadvokaten.

Den tiltalte 49-åringen må i tillegg til fengselsstraffen betale oppreisningserstatning til gutten på 120 000 kroner. I forbindelse med utmålingen av beløpet, har dommerne lagt vekt på at fornærmede ble utsatt for gjentatte overgrep samt at 49-åringen filmet og tok bilder av handlingen.