Hagen skulle i forrige uke reise fra Værnes til Manila på Filippinene, og undersøkte innreisereglene på Utenriksdepartementets nettsider i forkant. Filippinene krever at passet må være gyldig minst 6 måneder etter hjemreise. Hagens pass går ut i slutten av august, så han måtte dermed skaffe seg nytt pass på kort varsel.

- Ventetiden for nytt pass var rundt ti arbeidsdager. Da var det ikke sikkert passet ville komme før avreise. Lensmannskontoret på Stjørdal sa jeg kunne reise med nødpass til Filippinene. Dagen før avreise var ikke det ordinære passet kommet, så da måtte jeg reise med nødpass, sier Hagen.

Bråstopp på Gardermoen

Hagen hadde bestilt reisen via reisebyrået Ticket. Verken Ticket, politiet eller Utenriksdepartementet mente det skulle være noe problem å reise til Filippinene med nødpass. På vei til Manila skulle Hagen mellomlande på Gardermoen og i Bangkok. Det var først da han kom til Gardermoen problemene begynte å oppstå.

Les også: Dette bør du huske før du drar på reise

- Idet jeg sjekket inn på Værnes fikk jeg bekreftet fra SAS at det var greit å reise med nødpass. Da jeg ankom Gardermoen sa også de i passkontrollen at nødpass var i orden, men da jeg skulle gå om bord i flyet til Bangkok ble jeg nektet adgang ettersom jeg ikke hadde maskinskrevet nødpass, sier Hagen.

- Ville ikke sluppet inn

SAS Ground Handling tok seg av boardingen på vegne av Thai Airways som skulle fly Hagen fra Gardermoen til Manila. Det var først idet Hagen skulle gå om bord på flyet til Bangkok han fikk beskjed om at Filippinene ikke godtok håndskrevne nødpass. Informasjonssjef i SAS Knut Morten Johansen sier at informasjonen SAS ga Hagen før reisen i utgangspunktet var riktig.

- Det ble i dette tilfellet ikke presisert at det gjaldt et håndskrevet nødpass. Nødpass er i prinsippet godtatt for å få reise til Filippinene, men kun om det er maskinskrevet. Maskinskrevne nødpass utstedes kun i Oslo. At det ikke skjer andre steder i landet er knapt noe SAS kan klandres for, sier Johansen.

Informasjonssjef i SAS Knut Morten Johansen sier mange opplever å få reisen avbrutt allerede på flyplassen på grunn av pass-problematikk.

- Innreisereglene fra filippinske myndigheter er krystallklare. SAS kunne ikke latt han reise til Filippinene med håndskrevet nødpass. Han ville ikke sluppet inn i landet, og måtte ha reist tilbake med en gang. I tillegg ville SAS fått store bøter. SAS ønsker jo at han skulle få reist til Manila, men dessverre er bestemmelsene som de er, sier Johansen.

Vanskelig å orientere seg

Tilbake i Stjørdal får ikke Jan Arild Hagen utbetalt avbestillingsforsikringen ettersom reisen fra Værnes til Manila allerede var påbegynt. Hagen er frustrert over at det verken på nettsidene til Utenriksdepartementet, Politiet eller reisebyrået var opplyst om at håndskrevne nødpass, som de aller fleste nordmenn får utstedt, ikke var tillatt for innreise i Filippinene.

Informasjonssjef Johansen i SAS anbefaler reisende med håndskrevne nødpass å kontakte flyselskapet sitt og spørre spesifikt om det er tillatt å reise med håndskrevne nødpass til landet. En komplett oversikt over hvilke land som ikke tillater håndskrevne nødpass har verken SAS eller Utenriksdepartementet.

- Den reisendes ansvar

- Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land. Utenrikstjenesten publiserer veiledende reiseinformasjon på regjeringen.no. Der opplyses det tydelig om at innreisebestemmelser kan endre seg, og at utenrikstjenesten ikke har ansvar for om informasjon om innreisebestemmelser eller krav til visum endres på kort varsel, sier kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet Siri R. Svendsen.

Kommunikasjonsrådgiver Siri R. Svendsen i Utenriksdepartementet sier Utenrikstjenesten ikke har ansvar for å informere om endring av innreisebestemmelser.

Svendsen forteller at Utenrikstjenesten ikke har mottatt informasjon fra filippinske myndigheter om at de ikke tillater innreise på norsk nødpass. Hun sier kriteriene for innreise til Filippinene er tilgjengelig på den filippinske ambassaden i Oslo sine nettsider.

Hagen oppsøkte nettsidene til både Regjeringen og den norske ambassaden i forkant av reisen, men det opplyses ikke om at håndskrevne nødpass ikke er tillatt.

- Hvordan kan man forsikre seg om at landet man reiser til godtar håndskrevne nødpass?

- Det er myndighetene i det landet man planlegger å besøke som kan svare på spørsmål om innreisebestemmelser, sier Svendsen.

Les også: Vær ute i god tid med å fornye passet