- Vi laget en superheltutstilling, og så var vi vakter og fikk over 1000 penger for det, sier tredjeklassingen Ward Motaaz Alawa.

Sammen med resten av tredjeklassingene ved Kattem skole lagde han superhelter av doruller og tegneserier for å samle inn penger til flyktninger i Hellas.

Fiona Daniel Haile (8) og Angelica Ariya Seang Nilsen (8) forteller at de var vakter i 20 minutter, og at det var frivillig om foreldre ville betale inngangspenger eller ikke.

- Foreldrene kom inn døra og så sa vi «velkommen» og at vi samlet inn penger til Dråpen i havet, sier Angelica.

- Pengene går til en organisasjon som hjelper barn som ikke har det så bra, sier åtteåringen Kevin Høgsnes Garte.

Fiona sier at vi skal være med flyktninger som med alle andre: Snille.

- Vi bør behandle dem akkurat som alle andre, skyter Angelica inn.

Rektor Morten Krogstad Strand ved Kattem skole forteller at alle trinnene ved barneskolen hjalp til med innsamlingen, som strakte seg over to uker.

Les om paret som solgte bilen for å hjelpe flyktninger.

Inspirert av FAU-lederen

Han forteller at skolens link til organisasjonen, er at FAU-leder Marte Myre Linberg ved skolen selv var i Lesvos i ti dager i månedsskiftet mellom februar og mars i år for å jobbe frivillig.

- Det var hun som satte meg på dette sporet, sier han.

Tidligere i år fortalte Linberg hvordan det var i Lesvos foran hele skolen. Det var i etterkant av dette rektoren bestemte seg for å utfordre elevene til å gjøre noe - hva som helst - for å samle inn penger til barn og familier på flukt.

- Noen samlet tomflasker, noen solgte lodd og så hadde vi en frivillig billettsum på superheltutstillingen, sier Strand.

Han forteller at skolen selv har noen av flyktningene som kom med gummibåt over til Hellas, og at det derfor er relevant for dem.

Elevrådsleder Emil Tobias Eilertsen (11) ved Kattem skole overleverte torsdag en sjekk på nesten 24 000 kroner til Tone Jøssund, som er lokallagskoordinator for Dråpen i havet Trøndelag. Foto: Finn Walther

- Gjort en suveren innsats

- Det bør egentlig angå oss alle, fordi det handler dypest sett om å skape et varmere samfunn, sier rektoren.

Han lovte også at skolen skulle gi samme beløp til organisasjonen som elevene klarte å samle inn. Derfor ble det nesten 24 000 til bistandsorganisasjonen.

- Jeg synes både lærerne og elevene har gjort en suveren innsats på kort tid i en travel periode på slutten av skoleåret, sier Strand.

- Det er imponerende å høre engasjementet hos mange av elevene i etterkant av innsamlinga. Vårt perspektiv er at de som kommer til Kattem skole, skal få en bra opplevelse. De skal bli møtt med normalitet, de er barn, sier han.

- Vært helt fantastisk

FAU-leder Linberg synes innsatsen til elevene er helt fantastisk. Hun trekker også frem at det var et initiativ fra skoleledelsen, og hun er utrolig imponert over hvor mye de har valgt å gjøre ut av reisen hun hadde til Lesvos.

- Det har vært helt fantastisk, sier hun.

Hun omtaler reisen til Hellas som lærerik og interessant.

- Tidligere har jeg bare lest andres vurderinger av situasjonen. Så det å være der og få et eget inntrykk og sette det sammen med tidligere kunnskap og tilegnelse av ny, var litt spesielt.

Bilde av «Life jacket graveyard», som Marte Myre Linberg tok da hun var i Lesvos. Foto: Privat/Marte Myre Linberg

Dråpen i havet opplyser at de kan bruke pengene på oppstart av barneaktiviteter i en ny flyktningleir utenfor Athen, der ifølge dem 30 prosent av flyktningene er barn under 12 år. De ser også for seg å bruke noe av pengene til et nytt senter for kvinner og barn på øya Lesvos.

Avhengig av donasjoner

Lokallagskoordinator for organisasjonen i Trøndelag, Tone Jøssund sier det er veldig rørende og at hun er veldig stolt over at elevene ved Kattem skole har hjulpet mennesker som har vært på flukt.

- Det er en fantastisk sum, sier hun.

- Vi er helt avhengig av donasjoner for å gjøre det som er viktig å få gjort, fordi vi ikke mottar statsstøtte, sier hun og legger til at arbeidet de har gjort på Kattem, vil virke holdningsskapende.