Det var fredag morgen at en 24 år gammel mann knivstakk sin bror og en venn i en bolig ved Skogn sentrum. Den 24 år gamle knivstikkeren ble i forbindelse med dette skutt i beinet av politiet.

Mandag ettermiddag ble 24-åringen fremstilt for fengsling i Inntrøndelag tingrett. Han er siktet for grov kroppsskade. I fengslingsmøtet ba politiadvokat Åsta Elden ved Trøndelag politidistrikt om fire uker i varetekt for mannen. Hun begrunnet dette med faren for gjentagelse, ifølge fengslingskjennelsen.

Ropte «noen skal dø her i kveld»

Så sent som i april i år ble 24-åringen dømt for blant annet tre drapstrusler mot helsepersonell ved Levanger sykehus. Drapstruslene ble ytret over telefonen og lydloggene ble avspilt i retten. Dommerne fant det også bevist at han hadde truet en mann med kniv.

Også i 2016 møtte mannen som tiltalt i Inntrøndelag tingrett - blant annet for drapstrusler ved bruk av kniv. Blant de fornærmede var mannens familiemedlemmer. I tillegg til disse truslene, ble han dømt for vold mot politiet og for sin skremmende oppførsel da han ropte «noen skal dø her i kveld» i foajeen ved Verdal kino en høstkveld i 2014. Opptrinnet skremte flere, og noen av menneskene som opplevde dette sprang og låste seg inne på toalettet, ifølge dommen.

Det går også frem av kjennelsen at han i mars i år skal ha truet nok et familiemedlem med kniv. Saken er ferdig etterforsket, men ikke pådømt.

- Ikke bare tomme trusler

Inntrøndelag tingrett fulgte mandag ettermiddag politiadvokat Eldens fengslingsbegjæring, og besluttet at 24-åringen kan sitte fire uker i varetekt.

«Retten finner at siktedes tidligere trusler om vold, herunder bruk av kniv, og det forhold at siktede nå er siktet for en alvorlig kroppskrenkelse med bruk av kniv, viser at han ikke bare kommer med "tomme trusler", men at han faktisk er i stand til å gjennomføre dem», heter det i kjennelsen.

Dommeren viser også til at det i de tidligere dommene er sammenheng mellom kriminaliteten og selvforskyldt rus.

«Etter rettens syn foreligger det en sterk grad for sannsynlighet for at siktede igjen vil ruse seg om han nå blir løslatt, og da er også sannsynligheten for ny kriminalitet sterk», skriver retten.

Advokat Erlend Hjulstad Nilsen forsvarer mannen i 20-årene som er siktet for knivstikking på Skogn. Her fra fengslingsmøtet som startet klokken 13.

Under fengslingsmøtet erkjente mannen straffskyld.

- Han har knivstukket sin bror og en venn, og det er han preget av, sier Erlend Hjulstad Nilsen, mannens forsvarer.

- Men han begjærte seg likevel løslatt?

- Ja, han mener at han ikke får den hjelpen han trenger i fengsel.

- Blir kjennelsen anket?

- Det tar vi stilling til på fredag. Vi må ta en prat sammen i roligere omgivelser enn i tinghuset, sier forsvareren.

Ikke sonet siste dom

I 2016 ble 24-åringen dømt til fem måneders fengsel, mens i den siste dommen fra i vår, ble straffen 90 dagers ubetinget fengsel. Denne siste dommen er ennå ikke sonet, opplyser forsvareren.

24-åringen har etter den siste pågripelsen ytret at han ønsker hjelp for sine problemer. I dommen fra april, går det frem at mannen har et betydelig behov for oppfølging og støtte fra for eksempel kommunale eller statlige rustiltak med hensyn til blant annet hans rusproblemer.

«Han har slik retten ser det et stort behov for å gjennomføre opplegg knyttet til dette under soningen», skrev retten i avgjørelsen.

Utskrevet etter knivstikking

Mennene han knivstakk før helga, er nå utskrevet fra sykehus, opplyser etterforskningsleder Tor Klevmo.

- Det går etter forholdene bra med dem, sier han.

Trass skuddskaden i beinet, tok siktede seg selv inn i rettssalen mandag.

Politiet dro til Skogn fredag morgen som følge av en alibisjekk, etter at sjokkbrekket hos gullsmed Pettersen i Levanger sentrum var avdekket.

Bilen som ble brukt i sjokkbrekket var stjålet ca. 15 kilometer sør for Levanger.

«Selv om hendelsen på Skogn skjedde kort tid etter et grovt tyveri hos en gullsmed i Levanger sentrum er det på nåværende tidspunkt ikke grunnlag for å konkludere med en sammenheng. Ingen er foreløpig pågrepet i forbindelse med det grove tyveriet», heter det i en pressemelding, som Trøndelag politidistrikt sendte ut mandag morgen.

Ranet har heller ikke vært noe tema i politiavhørene med den voldssiktede 24-åringen, opplyser Hjulstad Nilsen.

Tjenestemennene som var involvert i oppdraget som endte med at den siktede mannen ble skutt på Skogn i Levanger, ble fredag avhørt av Spesialenheten for politisaker. Spesialenheten har besluttet å etterforske saken.