Blåsberg har jobb klar på dagen i et lokalt entreprenørfirma i Orkdal, men først må han få førerkort. I hele Trøndelag fylke er det på sommeren lang ventetid på førerprøver på trafikkstasjonene. Ved Orkanger trafikkstasjon er det ingen ledige førerprøver på fire måneder. Dag Morten må kanskje vente enda lenger.

Dobbel ventetid

Blåsberg har dysleksi, og behøver en tilrettelagt teoriprøve. Dermed må en sensor delta på prøven. I sommerperioden er det stor etterspørsel etter tjenester fra sensorer som bidrar til lange ventetider.

- Kanskje får Dag Morten teoriprøve i slutten av august eller tidlig september. Først da kan han få førerprøve. Dermed vil han trolig ikke få førerkort før ut på senhøsten. Dag Morten ville bestått i morgen om han fikk sjansen, sier trafikkskolelærer Inge Kristensen i Orkland Trafikkskole i Orkdal.

Inge Kristensen ved Orkland Trafikkskole frykter førerprøvetilbudet blir enda dårligere nå som åpningstidene på trafikkstasjoner rundt omkring i fylket reduseres.

Personer uten behov for tilrettelagt prøve trenger bare dra innom trafikkstasjonen i åpningstiden for å ta teoriprøven. For å få førerprøve, også kalt oppkjøring, må man først bestå teoriprøven. Så for Dag Morten blir det dobbelt ventetid.

Lik ventetid i hele Trøndelag

- Det er helt forferdelig. Nå må jeg gå arbeidsledig i mange måneder fordi det er for få sensorer. Jeg forventer ikke å bli prioritert, bare å bli behandlet som andre folk, sier Blåsberg som sier han har ventet siden mai på å få tildelt tilrettelagt prøve.

Ventetiden går også ut over alle andre som skal ta førerkort. I hele Trøndelag er ventetiden for å få førerprøve stort sett lik på tvers av trafikkstasjonene.

Kristensen viser frem sidene han bruker for å bestille førerprøve for elevene. Ved Orkanger trafikkstasjon er det ingen ledig time for førerprøve de neste fire månedene.

Inge Kristensen demonstrerer hvor lang tid det tar å få førerprøve. På Orkdal trafikkstasjon er det ingen ledige førerprøver de neste fire månedene.

- En elev som bestiller førerprøve rundt disse tider vil kunne forvente å få time rundt månedsskiftet august/september, sier Jens Børøsund, faggruppeleder trafikant i Trøndelag.

- Førerprøver for august og september er ennå ikke lagt ut. Derfor står det at det ikke er noe ledig, forklarer han.

2000 tapte prøver

Børøsund peker på flere forklaringer til hvorfor ventetiden er blitt såpass lang.

- Vi kan si det er lang ventetid, men sett i perspektiv med mye annet, for eksempel helsesektoren, synes jeg ikke det er så verst. Det forsvinner tre uker per sensor i forbindelse med sommerferie. I tillegg kommer trafikkskolene med mange motorsykkelelever i denne perioden. Det øker trykket ytterligere. En tredje forklaring er at skolene i stor grad kommer med kandidater som ikke er klare til førerprøve.

Faggruppeleder Jens Børøsund i Statens vegvesen sier det er flere grunner til at ventetiden øker drastisk på sommeren. Foto: Ellinor Hansen, Statens vegvesen

- Statens vegvesen i Trøndelag bruker nesten 400 dagsverk på årsbasis for å ha andre- og tredjegangsprøver. 400 dagsverk med fem prøver daglig per sensor er 2000 potensielle prøver som går tapt. Hadde elevene vært forberedte nok til å bestå førerprøven ville det vært 2000 flere prøver å ta av i Trøndelag fylke, sier Børøsund.

Kristensen i Orkland Trafikkskole er delvis enig i at kjøreskolene til tider kan komme med kandidater som ikke er godt nok forberedt til førerprøven.

- Han har forsåvidt rett, men litt feil også. Det stemmer i den forstand at hvis en kandidat kun får tilbud om førerprøve om én måned eller en på et mye senere tidspunkt, så ønsker jo kandidaten førerprøven om én måned. Da er kandidaten kanskje ikke klar om en måned, og da legger førerprøven press på at han må være klar. Statens vegvesen er jo kjent med pågangen på sommeren. Jeg skjønner at ansatte må ha ferie, men da er er det et spørsmål om de er nok ansatte til å yte den servicen de skal, sier Kristensen.

Fra fem til fire dager i uken

Orkanger trafikkstasjon skal i likhet med alle trafikkstasjonene i Trøndelag bortsett fra Trondheim skal fra sommeren av redusere åpningstiden fra fem til fire dager i uken. Noen trafikkstasjoner reduseres til tre dager i uken. Kristensen frykter det vil gi enda lengre ventetider.

- Jeg tviler sterkt på at det blir noen bedring med reduserte åpningstider, nå som kapasiteten allerede er sprengt. Jeg tror det ikke før jeg får se det, sier Kristensen.

Børøsund i Statens vegsesen er uenig.

- Selv om vi stenger et par dager i uken, vil antall førerprøver tilpasses behovet som er rundt omkring. Men det betyr ikke at førerprøvetilbudet blir påvirket av den grunn. Vi kommer til å ha samme antall prøver som tidligere, fordi de dagene vi har åpent flytter vi sensorer fra andre stasjoner slik at tilbudet skal bli like godt.

- Helt Texas

Ifølge Børøsund blir det også gjort grep for å bedre førerprøvetilbudet i sommer.

- Vi benytter all sensorkapasitet til førerprøver. Sensorer har en del andre oppgaver som må løses, men det gjøres ikke i ferieperioden på sommeren. Det jobbes også en god del overtid, sier Børøsund som sier at det ikke vil ansettes flere sensorer for å øke kapasiteten.

- Normalt er det større pågang på sommeren, det er vi vant med. Men nå er det helt Texas her, sier trafikkskolelærer Kristensen.

- Tullprat

Børøsund har tvil til Dag Mortens situasjon.

- At han skal ha bestilt i mai, og at læreren antyder han kanskje ikke får lappen i år er tullprat. Om han kontakter meg så vil vi nok få ordnet dette ganske umiddelbart.

- Akkurat nå (mandag 25. juni red. anm) ser jeg det ikke er noen ledige tilrettelagte teoriprøver. Men for å ta et eksempel var det en kandidat som den 14. juni bestilte seg tilrettelagt prøve i Orkdal. Han fikk time den 3. august, sier Børøsund.

- Så at Dag Morten ikke har fått time ennå er hans egen skyld?

- Det vil jeg ikke si, men den 14. juni fikk en kandidat tilbud om time 3. august.

Kristensen har hjulpet Blåsberg i prosessen med å få førerkort. Kristensen mener eksemplet Børøsund trekker frem tyder på at det er noe galt.

- Det kan vitne om at vi har et system som ikke fungerer som det skal. Det er dumt at man må rope og rasle med sablene for å få orden på ting, sier Kristensen.