Siste nytt i luktmysteriet klokka 11.00: Operasjonsleder Ebbe Kimo i Trøndelag politidistrikt er i fyr og flamme. Politiet tror de har løst saken.

- En kollega var på Piren onsdag, og han sto i rett vindretning med tanke på asfaltverket til Peab. Kollegaen min er så godt som hundre prosent sikker på at den lukta kom fra pipa. Han leste saken på adressa.no og tenkte at den måtte komme derfra, sier Kimo fornøyd.

- Mange tips

Behzad Armingohar, distriktssjef Midt-Norge i Peab, svarer følgende:

- Da tar politimannen hundre prosent feil. Det er kun vanndamp som kommer ut der. Så lukta stammer ikke fra vårt asfaltverk, sier han.

Det mobile asfaltverket har stått på Piren siden januar i fjor. Det ble flyttet fra Tiller.

- Jeg har selv vært i kontakt med verket og de sier at det ikke er noen uvanlig lukt, sier Armingohar.

Onsdag formiddag og ettermiddag var det en ekkel lukt som spredde seg utover Trondheim sentrum. Det kom mange tips om hva det kunne være, men fremdeles er lukta et mysterium.

- Det luktet brent, og det var en annerledes lukt enn vi er vant til. Den er ganske ubestemmelig, sier operasjonsleder Ebbe Kimo i Trøndelag politidistrikt torsdag morgen.

Husker du denne? Politiet beslagla 110 cannabisplanter i Nord-Trøndelag etter mistenkelig lukt

- Sterk og ubehagelig

Han var selv på jobb onsdag og sendte melding ut til patruljene om lukta.

- Det var ingen som hadde registrert noe spesielt, sier han.

Politiet startet selv en liten undersøkelse, og var i kontakt med Bane Nor, men der var det ingen som tok på seg skylden.

- Det var ingen plagsom lukt, men vi kjente den. Det var ikke alarmerende, mener Kimo.

Flere av Adresseavisens lesere har engasjert seg i saken. Elinor Mogseth forteller at hun har kjent lukta mange ganger i juni – både i sentrum og på strekningen mellom Dora og Korsvika.

- Den er i perioder veldig sterk og ubehagelig. Naboen har også våkna om natta og vært ute for å sjekke. Nå var den ekstra sterk ved innløpet til Strindheimtunnelen. Kjente den godt selv om jeg satt inne på bussen. Jeg har varsla kommunens miljøenhet, men de kan ikke gjøre noe så lenge jeg ikke finner kilden til lukta, skriver hun i en Facebook-post.

- Lukter brent gummi

Frank Granheim sier at han kjente lukta for noen uker siden, og at han merket den både tirsdag og onsdag.

- Det lukter brent gummi, og er ubehagelig å puste inn. Dette er på Persaunet med fritt utsyn til sentrum. Den kommer med vindretning fra nordvest, skriver han.

Onsdag ble teorien om utskifting av rør lansert. For mange år siden oppsto en lignende lukt i forbindelse med utskifting av vann- og avløpsrør hvor man benyttet epoksy i prosessen.

Bydriftssjef Per Øystein Karlsen forteller i en sms at de ikke har hatt noe sveising av rør disse dagene.

- Mine ansatte sier at det lukter brent gummi, sier han.

Neppe asfaltarbeid

Karlsen sender oss videre til en annen etat.

- Jeg har ikke hørt om dette før du ringte nå. Men jeg skal sjekke opp, sier Tomas Eidsmo, enhetsleder ved Kommunalteknikk i Trondheim kommune.

Noen timer senere kan ikke Eidsmo kaste noe lys over mysteriet.

- Vi har ingen indikasjoner på at lukta kommer fra noen av våre prosjekter. Vi har rundt 150 prosjekter i anleggsfase i byen vår nå, men som sagt er det ingenting som tyder på at lukta kommer fra et av våre byggeprosjekter, sier han.

Asfaltarbeid har også vært nevnt som en mulig syndebukk, men Vegtrafikksentralen sier at det ikke foregår noe arbeid som kan forklare lukta.

- Lukter ikke på havna

En anonym tipser mener at den sterke lukta også var merkbar rundt 17-tida på Møllenberg onsdag ettermiddag. Tipser sier at lukta var til stede på tirsdag og flere dager tidligere i juni.

- Vanskelig å si hva lukta kan skyldes, men minner om lukta som er på Piren når cruiseskipene har motoren i gang, mener han.

Cruisekoordinator Maria Kühnl ved Trondheim havn har ikke merket noe lukt når hun har vært på Piren.

- Jeg var nede på havna i tre timer i går, og merket ikke noe, sier hun.

Neppe cruisebåtene: Flere tips omhandler cruiseskipene, men Trondheim havn tror ikke det har noen sammenheng.