SV seiler på gode målinger i Trondheim, og lå på nesten 10 prosent i den siste VG-målinga. Nå gjør SV-toppen i Trondheim det klart at han tar et skritt til siden:

- Nesten alle piler peker i riktig retning nå: SV har fått mange nye medlemmer som vil være aktive og delta. Mange kan overta etter meg. Og vi stiger på meningsmålingene, oppsummerer Michelsen.

Han vil gjerne fortsette i bystyret, men tar farvel med heltidspolitikken: - Vi har mye ugjort for å sikre en mer rettferdig fordelingspolitikk og en bedre miljøpolitikk, sier han.

Les også: Waage gir seg - og beklager også sin rolle i Kystad-saken

Vil tilbake til Ap

Ottar Michelsens med klar melding til Ap.

Tidligere i år forlot Michelsen og SV samarbeidet med Ap, i protest mot at Ap fortsatte samarbeidet med Venstre til tross for at partiet gikk i regjering med Frp. Over hodet til Michelsen står det en plakat: «When nothing goes right – go left».

- En klar melding til Ap?

- Ja, absolutt. Vi vil gjerne samarbeide med Ap igjen, og hvis vi gjør et godt valg, kan det skje. Målet er å bli så store at enten blir vi med, ellers blir det ikke noe rødgrønt flertall, sier han.

- Er det uproblematisk å samarbeide med Ap etter avsløringene i Kystad-saken?

- De må rydde opp og begynne med politikk igjen. I neste periode er det også nye folk på topp, sier Michelsen.

Han har «ikke behov eller ønske» om å peke på enkeltpersoner, og sier Ap må lande egen nominasjon.

- Men vi må gjøre noe annerledes i samarbeidet med Ap: I neste periode må vi ha en samarbeidsavtale som er mer tydelig på byutvikling, slik at man kan unngå at Ap går til Høyre for å sikre flertall i saker der vi er uenige, sier Michelsen.

Les også: Granåsen-erklæringen

Ottar Michelsen og SV brøt med Ap tidligere i år.

Aktuelle kandidater

Selv vil han ikke peke på noen arvtaker, men han tror ikke det legges press på SV-nestleder Snorre Valen, som har vendt tilbake til Trondheim der har er leder for Technoport.

- Det er nok for tidlig for han nå, men jeg regner med han kommer tilbake før eller siden. Jeg ønsker en kvinne på topp, det er på tide, sier Michelsen.

Nisrin El Morabit leder nominasjonskomiteen. Hun er ikke stresset selv om Michelsen gir seg på topp:

- Vi har fått inn veldig mange innspill, mange bra damer. Jeg håper vi klarer å finne en kvinne på topp, sier hun.

Et aktuelt navn er Ingrid Marie Sylte Isachsen (20). Hun er i dag andrekandidat for SV:

- Det var litt overraskende og synd at Ottar gir seg, han har gjort en utrolig god jobb. Så er det litt tidlig å si hva jeg tenker, jeg er inne i en tankeprosess, sier Isachsen, som ikke avviser at hun er aktuell på topp.

Ellers nevnes Silje Salomonsen, som er leder i Trondheim SV. Et annet navn er Mona Berger, som var andrekandidat til stortingsvalget etter Lars Haltbrekken. Hun ble tidligere i år valgt til leder i FO Trøndelag.

Les også: Ottervik vil ikke svare om gjenvalg

Når Ottar Michelsen skal vie folk, dresser han seg opp.

Forlater samarbeidet

Det har vært liv i leiren blant de seks samarbeidspartiene til Ap det siste halvåret: Først satte MDG hele samarbeidet på spill og stilte ultimatum i den såkalte Overvik-saken. Deretter gikk SV ut av samarbeidet. Venstre mener «16 år med Rita er nok», og det samme har Pensjonistpartiet gitt klart uttrykk for. Samtidig gjør Sp det klart at de er åpne for borgerlig samarbeid. Michelsen kommenterer:

- Jeg er ikke trygg på noen, ikke på MDG heller, som sier de er et blokkuavhengig parti. Jeg oppfatter Sp som en god og trygg samarbeidspartner i Trondheim, men jeg hører hva de kommuniserer. Så dersom folk vil ha en rødgrønn politikk i Trondheim, må de stemme på SV, eventuelt Rødt. Punktum. Samtidig vil jeg understreke at vi har hatt et godt samarbeid både med MDG og Sp over år og jeg håper det fortsetter, sier Michelsen.

- Bør Ap og Rita Ottervik være tydeligere på samarbeid med Rødt?

- Det vil være veldig rart om de ikke slipper inn Rødt hvis de er en forutsetning for å få til flertall. Det fungerer godt i Oslo, sier Michelsen.

Hans plan er nå gå tilbake til jobben ved NTNU og bidra til å utdanne neste generasjon miljøledere.

- Det vil være et privilegium dersom jeg kan kombinere det med å fortsette i bystyret, sier Michelsen.

Adresseavisen har ikke fått tak i Snorre Valen.

Les også: Nå kan hele det politiske systemet i Trondheim endres

Å vie ektepar er også en del av jobben til en folkevalgt som Ottar Michelsen. Nå sier han farvel til rollen som heltidspolitiker.