Det var 5. mai i år at de to håndverkerne fra Romania på henholdsvis 40 og 43 år ble stoppet av politiet på Fannrem. Det viste seg at de hadde vært på et tyveriraid i distriktet - blant annet hadde de avlagt Prix-butikken på Orkanger en visitt.

Uforbeholden tilståelse

I bilen til mennene fant politiet flere kilo indrefilet og masse barberblad/-høvler, for å nevne noe. Etter pågripelsen ble de varetektsfengslet av Sør-Trøndelag tingrett.

Mandag måtte de møte i retten igjen - denne gang i en tilståelsessak, hvor de uforbeholdent tilsto sine synder.

De erkjente å ha stjålet to pakker med indrefilet og en pakke med barberhøvler fra Prix-butikken. I tillegg innrømte de også å ha vært innom flere butikker noen timer tidligere samme dag, hvor utbyttet ble ca. 20 kilo indrefilet og ca. 260 barberblad/-høvler.

Stjal for tusener

Tyveriene skjedde i butikkenes åpningstid med ansatte til stede. Ifølge dommen gikk mennene bare inn og forsynte seg fra butikkhyllene. De konsentrerte seg om frosne indrefilet-pakker av storfe og barberblad. Dommeren kaller tyveriene planlagte med et «visst profesjonelt preg».

«Metoden lignet på den butikktyver ellers bruker, bare i større skala. De tok med seg lett omsettelige varer», heter det i dommen.

Sør-Trøndelag tingrett anslår verdien av det stjålne kjøttet og barberutstyret til mellom 12-15 000 kroner.

Tilståelsesrabatt

Bilen de to mennene kjørte var danskregistrert og ble kjøpt av den eldste av dem kort tid før de kjørte over grensa til Norge, ifølge dommen.

Retten mener at «siktedes framgangsmåte er en variant av kategorien mobile vinningskriminelle», noe som får betydning for straffutmålingen. Normalt ville lovbruddene ha gitt en straff på 90 dagers fengsel, men på grunn av tilståelsen får mennene strafferabatt. De dømmes derfor til 75 dagers fengsel. De har alt sittet 53 dager i varetekt - noe som trekkes fra straffen.

Straffeforslaget fra påtalemyndigheten var 120 dagers fengsel.

Dommeren fant ingen grunn til å skille mellom mennene når det gjaldt roller. De utførte tyveriene i fellesskap som likeverdige gjerningsmenn, vurderes det i avgjørelsen.

I tillegg til fengselsstraff inndras mennenes utbytte.