Søndag morgen fikk en 22-år gammel syklist på vei til jobb i Trondheim et uventet møte med det som trolig var ei elgku.

- Det hele skjer veldig fort. Jeg sykler litt fort oppover forbi Rema 1000 mens jeg hørte på musikk. Så ser jeg plutselig at en elg springer kjempefort mot meg bakfra, og tenker «wow, shit!» og får helt panikk, sier syklisten, som ikke vil stå fram med fullt navn.

Tarzan-brøl

Sangen 22-åringen hørte på da angrepet inntraff i Gamle Okstadbakkan ved Kroppanmarka var Frank Sinatras «Pick Yourself Up», kan han fortelle.

- Det første jeg tenker er at jeg aldri kommer til å klare å sykle fra det her.

Gjerdet mellom fortau og vei gjorde det vanskelig for syklisten å snu. Foto: Richard Sagen

Den unge mannen sier han vurderte å snu og sykle fra angriperen i nedoverbakke, men at det var umulig på grunn av gjerdet som sperrer mellom fortauet og veien.

- Jeg stopper og går rett inn i overlevelsesmodus. Jeg brøler mot den med et skikkelig Tarzan-brøl. Da sakker den farten litt, men kommer fortsatt fort mot meg. Jeg tar tak i rattet og slenger sykkelen fra høyre til venstre. Da treffer pedalen midt i ansiktet til elgen, og den lager en «brrrr»-lyd, sier 22-åringen.

Dette fikk elgen til å gi seg og forsvinne inn i skogen.

- Jeg vurderer også å slå den med sekken, men der har jeg bare ei flaske vann, sier syklisten.

Overlevelsesmodus

Etter det uvanlige sammenstøtet og vel framme på jobb, kommenterte en kollega av mannen at han hadde fått blod på sykkelpedalen. Det var da han tok kontakt med politiet i frykt for at elgen hadde blitt skadet.

- Var det andre mennesker i nærheten da det skjedde?

- Nei, det var veldig stille så tidlig på morgenen. Det er jeg egentlig glad for, med tanke på det brølet jeg kom med på et tidspunkt der.

Han forteller at han fikk høy puls og mye adrenalin av møtet.

- Da jeg også fikk øye på noen måker i nærheten, gikk jeg helt inn i overlevelsesmodus og tenkte at de også skulle angripe meg, forteller syklisten.

Beina på jorda

Etter samtalen med Viltpatruljen tror 22-åringen at elgen kan ha stått i buskene og sett ham komme fort oppover bakken mot den først, uten at han så den.

- Da jeg beskrev elgen til Viltpatruljen sa de at det må ha vært en dameelg, og at det sikkert var noen kalver inn i bildet. Da følte den kanskje at jeg truet dens komfortsone eller territorium, spesielt hvis det var en kalv i nærheten, sier syklisten.

Selv kunne han ikke se noen elgkalver.

Når Adresseavisen snakker med syklisten rundt klokka 12 søndag formiddag, har han landet godt etter hendelsen.

- Det hele gikk som sagt veldig fort. Det tok ikke så alt for lang tid før pulsen kom ned til normalen.

Populært krysningspunkt

Viltpatruljen har loggført hendelsen, men fikk melding om hendelsen for sent til å klare å spore opp elgen.

- Den kan jo være i Klæbu nå for alt vi vet, i og med at det skjedde klokka 5. Men hvis det er en aggressiv elg i nærheten der så dukker den vel opp igjen, sier Tore Strand i Viltpatruljen i Trondheim kommune, som senere søndag formiddag var på stedet for å se etter spor.

- Det er mye elgspor i området. Mange forsøker seg på krysninger akkurat der, sier han, og påpeker at ferdsel for elg kan være vanskelig i dette området.

- Det er mye gjerder og overganger mellom Bymarka og Tillermarka, så det kan være vanskelig for elg å komme seg forbi.