Det bekrefter Seierstad (48) overfor Adresseavisen.

Seierstad signerte i vinter en intensjonsavtale med Gyldendal om en bok som skulle handle om norsk politikk og Metoo-kampanjen generelt – og Arbeiderpartiet og varslene mot partiets mektige nestleder Trond Giske spesielt.

Giske pådro seg rett før jul et titall påstander og varsler med ulike påstander om dårlig oppførsel og seksuell trakassering.

Partiledelsen kom til slutt frem til at Giske i fem av sakene hadde brutt partiets retningslinjer for seksuell trakassering og upassende oppførsel.

Sentralstyret stilte seg bak konklusjonene, som igjen førte til at Giske måtte gå av som nestleder og ikke fortsatte som partiets finanspolitiske talsmann på Stortinget.

LES  MER: Men her er Giske i full gang med å finne tilbake til grasrota

Ikke tilgang

Åsne Seierstad, som er fadder for Giskes eldste datter, har siden #metoo traff Arbeiderpartiet og norsk politikk som en bombe, researchet varslingssakene mot Trond Giske, med tanke på et større bokprosjekt.

- Jeg har brukt de siste månedene på å researche varslingssakene i Arbeiderpartiet, og å prøve å finne ut hvordan #metoo traff partiet. Til tross for at temaet lå langt fra hva jeg vanligvis skriver om, ville jeg forsøke å finne ut om dette var en historie som kunne bli en bok, skriver Seierstad i en e-post til Adresseavisen.

Men nå er dette arbeidet stanset – og bokplanene lagt vekk for Seierstads del.

Seierstad ga allerede i vinter uttrykk for at det ikke var sikkert bokplanene faktisk ville ende med en bok fra hennes hånd.

Men hun mener fortsatt Arbeiderpartiet, metoo og Trond Giske kan være verdt en bok.

- Det mener jeg det er, men jeg har også vurdert det dit hen at dette ikke er en bok jeg skal skrive. Grunnen til det er at jeg ikke kom dit jeg ønsket å være i forhold til informasjonsinnhenting ut fra den fristen jeg hadde satt meg, skriver Seierstad.

Betent strid

Etter det Adresseavisen forstår har flere av aktørene i det som har utviklet seg til å bli en svært betent strid i partiet nølt med å stille opp til samtaler med Seierstad.

Seierstad er fadder for Giskes eldste datter og venninne med Giskes ekssamboer, Anne Grethe Moe.

Seierstad ønsker ikke å svare konkret på spørsmål om tilgang til de ulike berørte i varslingsdramaet i Arbeiderpartiet.

I vinter ga hun likevel uttrykk for at nærheten til Giske «er en viktig problemstilling som jeg tenker mye på».

- Det er en forutsetning at jeg håndterer dette på en måte som jeg selv, de berørte og leserne mener er akseptabel. Jeg må stå for det jeg skriver overfor alle. Det er for øvrig ikke noe nytt at personer som kan sies å stå nær enkelte aktører, kan skrive gode og interessante bøker, eller for den saks skyld avisartikler i DN. I Norge er det mange som har nære bånd. Det viktigste spørsmålet er om og hvordan det kan håndteres, skrev Seierstad til avisen DN i vinter.

Hun la til at hun «ikke har noe vennskapelig kontakt med Trond Giske, utover å bli invitert til enkelte bursdager med flere til stede. Det er tolv år siden min venninne gikk fra ham».

Les også: - Sandvik: Giske er demonisert

Blir bok

Hvorvidt Gyldendal nå fortsetter med bokprosjektet om Arbeiderpartiet, metoo-kampanjen og Giske med ny forfatter er foreløpig uklart.

Redaksjonssjef for sakprosa i Gyldendal, Cathrine Sandnes, ønsket søndag kveld ikke å si så mye om Seierstads beslutning eller planene videre.

Men uansett hva som skjer i regi av Gyldendal, bok om Arbeiderpartiet og Trond Giske blir det i løpet av ettersommeren.

VG-journalistene Lars Joakim Skarvøy og Marie Melgård kommer med bok om Arbeiderpartiets utvikling det siste året på Kagge forlag.

LES POLITISK REDAKTØR TONE SOFIE AGLEN: Ti problemer Arbeiderpartiet må løse