Sommeren 2015 adopterte Camilla Rognan og familien hennes i Hallsetreina i Trondheim en norsk skogkatt. Første sommeren brukte han tiden på å finne seg til rette i det kattetette boligområdet. Men så ble han varm i trøya – eller rettere sagt hanskene.

- I fjor begynte vi å merke at det hopet seg opp med diverse hansker rundt huset. Det lå på veien, på verandaen og på fremsiden av boligen. Vi spekulerte på hva som foregikk, men så tok vi James på fersken da han kom gående med en hanske i munnen, og la den foran verandadøra, forteller Rognan.

På fersken: Her sitter James med sitt ferskeste bytte (skimtes nede til høyre)

Cecilia og Julia rakk å filme elgens kveldsbad i Nidelva mens mamma stoppet for rødt lys ved Sluppen bru

Over 100 hansker

James var overhodet ikke skamfull, men heller stolt. Han ville gjerne vise at han hadde kommet hjem med noe fint.

- Vi ble flirfulle, og syntes det hele var litt komisk. Vi måtte jo nesten rose ham for fangsten, sier Rognan.

Etter denne episoden trodde Rognan at hobbyen til James skulle ebbe ut, og at han kanskje skulle begynne å komme hjem med mus eller småfugler – slik som andre katter gjør.

- Vi trodde ikke det skulle vedvare, men det kom bare mer og mer. I starten var det arbeidshansker, og vi tenkte først at det var et subtilt hint om at vi måtte begynne å ta tak i husets ytre fasade. Så begynte han med keeperhansker, hagehansker og gummihansker. Jeg anslår at han har kommet hjem med mellom 100 og 150 hansker, forteller eieren.

Samling: Katta James er veldig glad i hansker. Dette er et bilde fra en av oppsamlingsheatene til matmor Camilla.
Ukentlig oppgave: Camilla Rognan må samle opp hanskene og putter dem i ei bøtte.
Selvplukk: Hanskene som James kommer hjem med havner i ei bøtte som blir satt utenfor huset til familien på Hallset. Her kan naboer plukke med seg hanskene hjem igjen.

Naboene henter fra bøtta

Jaktperioden er hovedsakelig mellom vår og høst, og det er ikke så ofte at det dukker opp vinterhansker, men det har vært tilfeller av skinnhansker. Trolig er det folk som luker i hagen eller mekker på bilen som legger igjen hanskene ute. Som regel kommer han med én og én hanske, men etter hvert som jakta har pågått så har samboerparet med to barn på Hallset fått hanskepar i samlingen.

- I mange tilfeller vet han nok hvor han finner den andre hansken også. Det er spesielt én nabo som opplever at det forsvinner keeperhansker, sier hun.

Heldigvis har nabolaget stor forståelse for at den sjarmerende tyven jakter på hanskene. Naboene tar det hele med godt humør.

- De som kjenner James vet hvor hanskene befinner seg. Vi har varslet Hallsetreina velforening om at vi har en tyv i huset. Når det er godvær setter vi ei bøtte med hansker utenfor huset, og så er det selvplukk, forklarer Rognan.

Finværstegn: Når været er godt, så kommer hanskene ut. Dette er et kjent værtegn på Hallset.

Denne blindpassasjeren søkte jobb som skipskatt

Viser frem fangsten

Trolig har katta større jaktmarker enn bare boliggata som den bor i, fordi det innimellom blir ganske store hanskesamlinger

- Noen av hanskene er ganske store og tunge, men han får hanskene med seg. Stort sett kommer han på verandadøra og legger dem på matta. Jeg har ukentlige oppsamlinger, sier hun.

Sjarmør: Han blir nok raskt tilgitt for alle hanskene han stjeler.
Se på meg: James er ganske glad i oppmerksomhet og har heller ikke problemer med å få det.
Mye ute: James er veldig glad i utelivet, men han er også en skikkelig kosekatt som trives i armkroken når været ute ikke er til å tåle.

Samboerparet er usikre på hvor mye ros kjæledyret skal få. De ønsker jo ikke å oppfordre til tyveri av hanskene til naboene.

- Han sier ganske klart ifra at vi skal komme og se på fangsten. Han spiser ikke på hanskene, men kommer bare hjem med dem. Han har tydelig litt «hoarder»-tendenser, mener eieren.

Slurp 2: James vil helst at vannet skal være ferskt.
Slurp: Ifølge matmor Camilla er James en litt særegen katt. Når han er inne, drikker han kun vann direkte fra vasken.
Sover i vasken: James sover sjelden inne, men de få nettene han gjør det, så er det oppi vasken.

Til tross for samlemanien til James, er han likevel en katt som er enkel å hanskes med.

- Han er en veldig god og snill katt. Det er mye personlighet, og han er lett å lese. På sommerhalvåret er han bare hjem for å spise og få litt kos, forklarer Rognan.

Og innimellom legge fra seg en hanske eller fem.

Kosekrok: Det er hardt arbeid å hamstre hansker. Best å få litt pause i armkroken til storesøster Olivia (7).
Koseglad: Dette er lillebror Johannes (4) da han var yngre. Han kommer godt overens med kattepusen.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter