Godt over 1000 personer var innenfor gjerdene for å se kampen mellom Brasil og Mexico. Med finværet tilbake og en kø av storkamper, kommer folk for å se VM på gigantskjermen.

Golden Retrieveren Felix Augustus simpelthen elsker fotball-VM. Egentlig er det kona sin hund, men i det siste har ektemannen Truls Johnsen blitt veldig oppofrende, og har stått for all luftinga. Felix har fått usedvanlig mye utetid. Han elsker å rulle seg i gresset på Festningen. Da han var på kamp lørdag, var det ikke måte på oppmerksomhet og stemning. Nå har resten av familien reist på ferie, men Truls og Felix holder seg trofast ved skjermen.

- Veldig greit å ta middagen her også, sier Truls. I bakgrunnen står en lang salgsdisk der øl og snacks går unna.

- I dag ble det pølse.

- Brasils tur igjen

Gjengen ved et bord et stykke unna er ikke i tvil.

- Vinner Brasil?

- Ja. Amen! svarer Simone Leite Iversen kontant.

De ble så mange venner at det ble for trangt hjemme og de måtte ut for å se kamp.

- Været er bra og stemningen god.

Det pekes på et flagg med fem stjerner. I år kommer det sjette VM-stjerna, hevdes det optimistisk. Karen Mota de Oliveira Fosse innrømmer at Neymar faller lett.

- Men det er ikke så lenge siden han ble operert, forklarer hun.

– Han har holdt seg på beina i dag.

- Hva skjer hvis Brasil ikke vinner VM da?

- Jeg forsto ikke spørsmålet. Kan du omformulere? spør Ingmar Iversen. Han bodde i Brasil sammen med kona da VM ble holdt i Brasil i 2014, men prøver å fortrenge det som skjedde: Brasil tapte 1–7 mot Tyskland.

- Vi var sjeleglade da Tyskland røk ut av VM nå, innrømmer Ingmar. Han synes det er glimrende tiltak med fotball på storskjerm utendørs.

- Brasilianere er vant til liv. Med finvær er det kjempegreier å samles på Festningen, rekker Ingmar å si før Marcelo legger inn foran meksikanernes mål og Neymar styrer ballen inn i nettet. Det ser lyst ut for de gule.

Oppladning i gresset

Bak alle benkeradene ligger Malene og Benjamin Lunnergård rett ut på gresset med et teppe over seg. Paret scorer høyest på komfortskalen blant fotballfansen.

- Benkene var så harde. Det er deilig å ligge her, sier Malene.

Egentlig er Brasil-Mexico kampen mest en test for de to før den virkelige kampen: Sverige-Sveits. Benjamin er fra Umeå og håper svenskene skal forsvare den nordiske æren etter at dansker og islendinger har reist hjem. På hjemmebane har VM gått hardt ut over husarbeidet, og Benjamin innrømmer å ha gått litt tidlig hjem fra jobb. Malene er student og har ferie. Straks VM er over begynner Benjamin også på ferie, og han får slappet av etter alle kampene.

Stille ved mål

Amalie Østgård (17) og Håvard Hollum (17) har sommerjobb i kiosken. De er enige om at folk er i bra stemning.

- Når det blir mål kommer ingen. Da får vi sett litt på kampene vi også. Men etter målene kommer folk for å handle, øl, pølser og pizza, sier Håvard.

Må løpe: Neymar har scoret og Hannah spretter opp og tar en løpetur med det brasilianske flagget. Foto: Marthe Amanda Vannebo
Brassene sterkest: Meksikanske Manuel Ortiz Diaz (71) og resten av familiegjengen hans hadde lenge troen på at laget deres kunne ta innversvingen på brasilianerne. Foto: Marthe Amanda Vannebo
Tar ansvar: Normalt er det kona som lufter hunden på Festningen, men under VM har Truls Johnsen tatt helt over omsorgen for Felix Augustus. Foto: Marthe Amanda Vannebo
Gul og kul: Malene og Benjamin Lunnergård nøt kampen i horisontalen. Men i dag er nok Benjamin fra Umeå mer fremoverlent, svenskene møter Sveits. Foto: Marthe Amanda Vannebo
Is i magen: Fotball er bra, men blir ikke noe dårligere med en is til. Foto: Marthe Amanda Vannebo
Is i magen: Johanna Ødegård Fossheim (9) fra Buvik tok med familiebesøket fra Oslo og Moss på utendørs VM-kamp på Festningen. Foto: Marthe Amanda Vannebo
Business: Håvard Hollum (17) og Amalie Østgård (17) har sommerjobb i kiosken. De får med seg målene i kampene, da handler ingen. Foto: Marthe Amanda Vannebo