15. juni ble det gitt skadefellingstillatelse på bjørn i Indre Fosen. Bjørnen ble ikke funnet og jakten ble avsluttet etter ei uke da fellingstillatelsen gikk ut. Det var da funnet fire kadaver av sau som var drept av bjørn.

Siden torsdag er det funnet ni nye kadaver, og to skadde sauer.

Fant skadet sau i går

- Den siste det ble meldt om var ved Kjerringklumpen søndag. Vi har vært oppe og sett på den og skadene er forenlig med bjørneangrep, sier Leif Arne Jåma i Statens naturoppsyn (SNO).

Dersom det er bjørn som har skadet sauen ved Kjerringklumpen, er dette mye lenger sør enn de kadavrene som er funnet i Skaugdalen og nord for Leksvik sentrum.

Les også: - Bjørnen kom tuslende inn på en av postene til jaktlaget

Krevende jakt

Skadefelling ble innvilget fredag kveld. Jaktlaget har en svært krevende jobb.

- Det er snakk om et veldig stort område. Vi har en topografi med daler og mye skog. Det er mye plantefelt og et komplisert terreng å drive leting i, både etter sauekadaver og bjørn. Sauen som ble funnet ved Kjerringklumpen midt på dagen søndag var levende. Skadene på den kan stamme fra bjørn, sier Jåma.

Les også: Ser etter bjørn over «hele» Fosen

- Hvilke skader er det bjørnen påfører sauen?

- Nesebitt. Fangmerker i sidene på dyret. Biting oppe på ryggkulen. Fangmerker i nakken. Utspising av brystfeita og juret. Skadene er artstypisk for bjørn, sier Jåma.

En av de drepte sauene som i løpet av de siste dagene er funnet i Indre Fosen. Foto: Statens naturoppsyn

Kom via Namdalseid?

Bjørnen kan være den samme som ble observert av Håvard Haarstadstrand rett før Osen-krysset 24 mai. Det ble senere funnet kadaver av sau i Fagerdalskleiva. Der fikk også saueeiere bilde av bjørnen tatt av et viltkamera da den kom for å spise av kadaveret. Bjørnen forsvant fra området. Saueeierne som fulgte med i området, fryktet den ville gå vestover. I midten av juni begynte man å finne døde sauer i Indre Fosen. Da ble det forsøkt å felle bjørnen, men fellingstillatelsen gikk ut uten at bjørnen var sett.

Nå er altså ny bjørnejakt i gang.

Bjørnen ble fotografert av et viltkamera i Namdalseid i slutten av mai. det kan være samme bjørn som har vandret vestover og nå tar sau i Indre Fosen.

Les også: Fant to-kilos bjørn i veikanten

- Fortvilt situasjon

Beitelagsleder og saueeier Kristoffer Moan sier at det generelt er liten sjanse til å ta ut bjørn på skadefelling.

- Situasjonen er fortvilt. Søndag var og lette på Leksvikskogen i nord og vestre del av gamle Leksvik kommune. Underveis fikk vi utslag på radiobjelle til en sau ved Moansetra. Familiemedlemmer gikk seg rett på et ganske ferskt kadaver. De kunne ikke lete mer i det området fordi det var om å gjøre å gi jaktlaget muligheter til å finne spor og arbeidsro. Jeg fikk melding av skadefellingsleder i natt at de hadde avsluttet. Nå har det gått tre døgn nå siden det startet. Vi har søkt i området og funnet to av tre lam fra den søya i live. Vi er fortvilet fordi vi er hele tiden på etterskudd, sier Moan.

Vil ha inn kadaverhunder

Han sier det er et vanskelig terreng å søke i og han tror det ligger igjen mye dyr på skogen.

Moan håper nå å få inn kadaverhunder som kan hjelpe sauebøndene å finne tapte dyr.

- Og så leter vi selv med uforminsket styrke og prøver å holde sammen. Vi føler vi har stor støtte i lokalbefolkningen og det setter vi stor pris på. Vi kommer ikke til å gi oss, sier Moan.

Han anslår at det går omlag 3500 sau på beite i Indre Fosen.