Gjerdet kan settes opp mellom Sjøåsen i Namdalseid og Beitstad i Steinkjer. Det er snakk om en strekning på om lag 23 kilometer. Resten av Fosenhalvøya er omgitt av sjø som danner et naturlig stengsel.

Leder i Osen og Namdalseid beitelag, Hans Petter Hestmo. Foto: Namdalen og Fosen gjeterlag

- Vi må få et fysisk skille. Fosenhalvøya kan gjerdes inn og brukes som beiteområde for husdyr. Vi i beitenæringen er i ferd med å få en tyngre og tyngre situasjon med tanke på rovdyr. Etter at situasjonen ble så ille i Lierne at sauebøndene ga opp, er det naturlig at bjørnen trekker ut mot kysten for å finne mat. Konflikten mellom rovdyr og beitenæring forskyves etter hvert som folk gir opp sauenæringa, sier leder i Osen og Namdelseid beitelag Hans Petter Hestmo.

Les også: Ser etter bjørn over «hele» Fosen

Spøkte om bjørn ved kysten

Vibeke Stjern (Ap) befant seg midt oppe i konflikten i Lierne da det raste som verst på 90- tallet og ut over 2000-tallet. I rovviltforliket fra 2011 fikk bjørnen yngleområde i kommunene Røyrvik, Lierne og de østlige delene av Namsskogan, Grong og Snåsa. Beitenæringen måtte vike.

Ordfører Vibeke Stjern i Åfjord kommune. Foto: Håvard Jensen

Stjern er nå ordfører i Åfjord kommune.

- Det var 6000 sau på vinterfor da jeg kom til Lierne i 1994. Vi sa på spøk at bjørnen ville trekke ut mot kysten når det ble mindre sau i Lierne. Vi har sett hva manglende forvaltning kan føre til. Jeg ser ikke for meg at det skal være en bjørnestamme på Fosen. Det vil være konfliktfylt og ikke lurt. Vi må se på hva den nasjonale forvaltningen sier. Å si at vi ikke skal ha rovdyr på Fosen blir for enkelt, og jeg kan ikke si at vi skal sette opp et gjerde i morgen, sier Stjern.

I likhet med flere andre ordførere på Fosenhalvøya er forslaget nytt for Stjern.

Les også: - Sauen lå med avrevet jur og måtte avlives

Finner ikke bjørnen

- Jeg har forståelse for bøndene og dyrene som går tapt, men det er ikke så ofte vi har bjørn som tar dyr her på Fosen. Vi har gaupe og ørn som tar noen dyr. Jeg tror det er fornuftig å avvente og se an utviklingen, sier ordfører i Indre Fosen Steinar Saghaug (H).

Ordfører i Indre Fosen, Steinar Saghaug. Foto: Håvard Jensen

I forrige uke ble det funnet fire sauer på Fosen som er bekreftet tatt av bjørn. Bjørnejakta har pågått siden fredag og vil vare ut denne uken. Akkurat nå vet man ikke hvor bjørnen er, eller om den i det hele tatt er på Fosen. Forrige gang man vet bjørn tok livet av sau på Fosen var i 2006.

- Da fant vi naboens sau her på min eiendom, sier Hans Petter Hestmo som bor i Steinsdalen i Osen kommune.

Han har hatt tankene om et rovdyrgjerde siden da.

- Gjerde-forslaget verdt å se på

- Det er i hvert fall en ny idé, og alle innspill er verdt å undersøke nærmere. Jeg sier verken ja eller nei til det. Vi skal ikke avvise innspillet tvert.

Ordfører i Verran, Anders Lindstrøm. Foto: Håvard Jensen

Bjørneproblematikken er ny for oss i Verran og har vært veldig beskjeden så langt, men det er noe vi må forholde oss til, sier ordfører i Verran kommune Anders Lindstrøm (Ap).

Les også: Gaupe og bjørn forsynte seg av saueflokken

Ordføreren i Roan, Einar Eian (H), er ikke begeistret for rovdyr i kommunen.

Ordfører i Roan, Einar Eian (H). Foto: jens petter søraa

- Nå hører det til sjeldenhetene at det kommer bjørn inn i Roan. Det er mer gaupe. Personlig tenker jeg at det bør være minst mulig rovdyr med tanke på dem som utøver næring. Nå har jeg vært gårdbruker selv helt frem til det siste, og gjort meg mine tanker. Det er ikke gunstig verken for husdyrene – i dette tilfellet stort sett sau, eller bøndene som driver med det. Rovdyr medfører tap av sau og rein. Egentlig støtter jeg alt som kan styrke næringsgrunnlaget. Et slikt gjerde er absolutt verdt å vurdere, sier Roan-ordføreren.

Les også: Nå er den skadeskutte bjørnen skutt igjen

Les også: Bjørn felt i Lierne

I fjor ble det påvist 125 ulike bjørner i Norge. 29 av dem i det som da var Nord-Trøndelag fylke. Stortinget har vedtatt et bestandsmål på 13 årlige ungekull i landet fordelt på ulike rovviltregioner. Med syv ungekull i 2017 er bestanden fortsatt godt under det nasjonale bestandsmålet.

Les også: - Bjørnen kom tuslende inn på en av postene til jaktlaget