Det var mandag morgen at den dramatiske brannen i Levanger sentrum brøt ut. Beboere i Kirkegata 51, 53, 55 og 57 ble evakuert og store ressurser ble brukt i slukningen. Nummer 53 ble totalskadet i brannen.

Mandag kveld ble en asylsøker i 40-årene pågrepet av politiet og siktet for å ha startet brannen. Under avhørene tirsdag tilsto mannen å ha tent på inne i huset han selv bodde i. Siktelsen lød først på grov skadeverk, men ble siden endret til straffelovens paragraf 355, også kalt mordbrannparagrafen.

Tente på med tennveske

Klokken 10.00 onsdag ble den siktede mannen fremstilt for fengsling i Inntrøndelag tingrett. Også der erkjente han straffskyld.

Ifølge fengslingskjennelsen har han i politiavhør forklart at han tente på sin seng ved hjelp av tennvæske. Deretter forlot han stedet. Mannen var klar over at det oppholdt seg andre mennesker i bygningen da han gjorde dette, ifølge rettsdokumentet.

Tennvæsken skal mannen ha kjøpt 1. juli - dagen før han satte fyr på sengen, går det videre frem av kjennelsen.

Påtalemyndigheten begjærte mannen fengslet i fire uker begrunnet i unndragelsesfare - noe tingretten var enig i.

Brannhund

- Han har oppgitt misnøye og frustrasjon i forbindelse med sin livssituasjon som motiv for å tenne på. Mannen fikk endelig avslag på sin asylsøknad og skulle sendes ut i 2016. Siden har det vært problemer med å fastslå hans identitet, sa etterforskningsleder Tor Klevmo ved Levanger lensmannskontor til Adresseavisen tirsdag.

Ifølge kjennelsen fattet Utlendingsnemnda endelig vedtak om utvisning 6. mai 2016. Retten legger derfor til grunn at den siktede mannen oppholder seg ulovlig i Norge. Etter en samlet vurdering av mannens situasjon, mener dommeren at mannen vil unndra seg straffeforfølgning om han løslates.

Etterforskningsleder Klevmo opplyste tirsdag at påtenningen skal ha skjedd i andre etasje ved 07-07.30 tiden mandag.

Politiets kriminalteknikere gjorde undersøkelser på brannstedet tirsdag.

Onsdag jobbet politiets brannhund, Ylvis på branntomta, for å finne rester etter flyktig væske. Foto: Leif Arne Holme

Undersøkelsene fortsetter onsdag med brannhunden Ylvis. Brannhunder er opptrent til å markere ved lukt av brennbare væsker, og brukes til å fastslå brannårsak.