– Dette betyr veldig mye for meg. De andre skateparkene i byen er ikke i nærheten, og jeg synes det er bra at det er skateområder ulike steder Trondheim, sier Jonatan Reijners (13), som bor på Dalgård på Byåsen.

Sammen med pappa Geir Mikael Reijners skuer han utover det 32 mål store området i Skjermvegen på Byåsen. I sommer starter byggingen av byens første utendørs skatebowl her, i tillegg til at det blir lagt til rette for en rekke ulike aktiviteter.

– Dette er et et etterlengtet tilbud for mange, og vi håper det blir en et aktivitetsområde og en møteplass for familier og folk i alle generasjoner, sier rådgiver Mona Rise ved enhet for idrett og friluftsliv i Trondheim kommune.

Landskapsplan for Skjermveien aktivitetsanlegg.

Helleland om frafall

I fjor høst kunngjorde daværende kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) at regjeringen ville gi fire millioner kroner til anlegget, fra en pengepott med spillemidler som er øremerket «nyskapende aktivitetsanlegg» for den uorganiserte delen av idretten.

– Det er ganske mange barn som ikke er med innenfor den organiserte idretten. Vi sliter med stort frafall i dretten. Det betyr ikke at de ikke vil være i aktivitet, men det må være tilrettelagt for dem. Vi må anlegg til at de kan holde på med skating, basket, frisbeegolf eller BMX-sykling. Når man blir 14 år får man et valg om man vil satse, trene hver dag innenfor det organiserte, eller om man bare vil ha det artig, sa Hofstad Helleland til Adresseavisen i september i fjor.

Gamle tomter: Anleggsarbeidet er så smått i gang på området som skal bli en svært mangfoldig aktivitetspark på Byåsen.

Skating og selvstendighet

Mens de fleste klassekompisene på Dalgård driver med fotball, håndball, hockey eller ski, holder Jonatan seg til skating og trampolineturn.

Aktiv: Jonatan Reijners skater fem-seks ganger i uka. Det gjør at han sliter ut minst åtte-ti skopar i året. Her tester han en av benkene som står på det som neste år blir Skjermvegen aktivitetspark.

– Jeg har ikke så mange skolekompiser som jeg kan snakke med om skating. Det er et savn. Men jeg har fått veldig mange skatekamerater rundt om i byen. De fleste kommer fra østsida av byen og fra Tiller, forteller Jonatan.

Denne sommeren deltar 13-åringen på Vierli skatecamp i Rauland for fjerde gang.

– Statusen til skating har endret seg mye og det har fått en aksept i samfunnet. Det er ikke lenger bare en gjeng som er «utfordrende og annerledes». Nå er det folk som satser på dette også, og det er et utrolig godt ungdomsmiljø som driver med dette i byen nå, sier pappa Geir Mikal Reijners.

I betong: Firmaet Betongpark har gjort mange slike prosjekter rundt om i Norge, og skal bygge skateanlegget i Skjermvegen.

Jonatan har skatevenner i alle aldre. Om han gjør et bra triks, slår kompisene med brettene i bakken. Og de gir hverandre knoken når de passerer hverandre på fire hjul.

– Når du skater har det ikke så mye å si hvor gammel du er. Det handler mest om å ha det gøy og å være snill mot folk. Det er veldig mye greie folk, sier Jonatan.

Generasjoner: - Det spesielle ved skatinga er at alder ikke spiller noen rolle. Her er det high five om du er 7 eller 22, sier Geir Mikael Reijners og sønnen Jonatan.

13-åringen er blitt godt kjent med Atbs rutetabeller og tar seg rundt om i byen og noen ganger helt til Stjørdal, på egenhånd.

– Det er enestående med denne aktiviteten, sammenlignet med mange andre aktiviteter. Der blir ting gjerne tilpasset på alle mulige måter, kanskje litt i overkant, og ungene gjør veldig lite selv. Skatingen er en veldig selvstendig greie. Jeg ser på det som en del av oppdragelsen at ungene lærer å ta ansvar for egen aktivitet, sier pappa Reijners.

I lufta: Jonatan Reijners begynte med skating da han var åtte år.

Skog og betong

Skisse: Skateanlegget på om lag 400 kvadratmeter i Skjermveien blir en nyvinning i Trondheim.

Skateområdet bygges av firmaet Betongpark, som har bygd skateparker over hele landet. I forprosjektet var anlegget anslått til å koste drøye 13 millioner kroner. Etter hvert som hele aktivitetsanlegget ble detaljertprosjektert, i tillegg til at kommunen la til flere funksjoner på skateanlegget, er totalbudsjettet nå oppe i 16, 4 millioner kroner. Selve skateanlegget på rundt 400 kvadratmeter har en totalramme på 3,4 millioner kroner.

– Kommunen har jobbet frem planene i samarbeid med Trondheim Skate Association, slik at design og utforming blir så bra som mulig. Det er lagt opp til at ulike nivåer skal kunne bruke og ha glede av anlegget, forteller Mona Rise.

Mona Rise, Trondheim kommune. Foto: Bård Sande

En 465 meter lang skogsykkelløype er også planlagt og her er det firmaet Rekkje stiutvikling som har spesialisert seg på bygging av «slitesterke stier som blender inn i naturen», som det heter på firmaets hjemmeside. Roar Eidsheim i Rekkje stiutvikling forteller at de skal bygge en løype som er tilpasset barn og ungdom, og som ikke krever spesialutstyr.

I skogen: Bilde fra en terrengsykkelløype i Tromsø, som er prosjektert og bygget av Rekkje. Uttrykket vil ikke være veldig langt fra det som vil bli etablert i Skjermvegen, ifølge Mona Rise i Trondheim kommune.

– Løypa vil gi ulike former for opplevelser og utfordringer med hopp, pumpeseksjon og doseringer. Det skal være mulig for alle å sykle løypa, men det blir det også noen ekstra linjer for de mer drevne, sier Eidsheim, som kaller skogsområdet «en liten jungel midt i sentrum».

– Her kan man glemme seg bort og sykle runde på runde!

I høyden: Snupunkt og utsiktspunkt inne i skogen, hvor en kan følge med syklistene som jobber seg gjennom løypa.

Nærmiljøet involvert

Sosialt: En utestue som innbyr til sosialt samvær er sentralt i anlegget.

Rise forteller at er det holdt flere møter med skolene og barnehagen i nærområdet. Beboerne i området har også deltatt i prosessen, i tillegg til at idretten og miljøene rundt de ulike aktivitetene har vært involvert i utformingen, ifølge Rise.

– Det er også holdt et åpent møte der kommunen informerte om planene og tok i mot innspill, og det er sendt informasjonsbrev til naboer og interesserte, forteller Rise.

Den gamle skotthyllbanen skal rustes opp. Foto: Bård Sande

Det skal være belysning både på snarveiene og aktivitetsanleggene slik at området kan benyttes gjennom hele året. Ballbanen får asfaltdekke og skal islegges i vinterhalvåret.

– Dette skal bli en møteplass for trivsel og trygghet, sier Rise.

Hun forteller at de gamle bunkerne på stedet skal bevares.

– Prosjektledelsen ser på dem som en kvalitet i området som tilfører en historisk verdi og som også er spennende i lek for barn og unge. Det vil bli gjort tiltak slik at de ikke skal utgjøre en sikkerhetsrisiko for lek og aktivitet, og det vil bli fylt på masser på sidene som forenkler skjøtsel og gjør dem penere å se på og bedre egnet for aking, forteller Mona Rise i Trondheim kommune.

Skjermvegen aktivitetspark skal stå ferdig neste år. Foto: Bård Sande