På morgenen 11. april i år hadde fire politibetjenter i sivil med narkotikahund tatt oppstilling på Trondheim sentralstasjon. De la merke til en mann med ryggsekk som gikk av nattoget fra Oslo - en 33 år gammel litauer.

Det politiet etter hvert fant i mannens Fjellreven-sekk, gjorde at han for noen uker siden måtte møte i Sør-Trøndelag tingrett, tiltalt for grov narkotikakriminalitet.

To «pølselignende» pakninger

Den ene politibetjenten som var med på å stoppe mannen, fortalte i retten at 33-åringen endret gangretning da han så narkotikahunden på sentralstasjonen denne morgenen. Hunden gikk etter mannen og markerte. Litaueren skalv da politiet ba om legitimasjon, fortalte politikvinnen.

Etter å ha stoppet 33-åringen, gikk politiet i gang med å undersøke sekken. Ganske høyt oppe i sekken fant de en Meny-bærepose med to «pølselignende» pakninger. Disse var pakket inn i plast, ifølge dommen. Den ene politibetjenten spurte 33-åringen om hva dette var. Han svarte da at han ikke visste. Det som lå i posen viste seg senere å være totalt 985 gram amfetamin.

Nederst i sekken, inni en lue, fant politiet også 25 gram marihuana med glavatape rundt. Stoffet var pakket i en lynlåspose.

Ransaket i leilighet

Etter pågripelsen av litaueren, ble det også foretatt ransaking hjemme i boligen hans i Oslo. I leiligheten ble det funnet ytterligere 17 gram marihuana gjemt.

Under rettssaken erkjente mannen straffskyld for oppbevaring av marihuanaen. Han fortalte at stoffet var til eget bruk. Når det gjaldt oppbevaringen av amfetaminpartiet, nektet han imidlertid straffskyld. Han hevdet at han ikke kjente til Meny-bæreposene med amfetaminet, og mente noen hadde lagt dette stoffet i sekken hans.

Denne versjonen trodde ikke Sør-Trøndelag tingrett på. I dommen vises det blant annet til at mannens fingeravtrykk ble funnet på bæreposen.

«Retten er ikke i tvil om at tiltalte har vært borti Meny-bæreposen inneholdende pakningene med amfetamin», heter det i avgjørelsen.

- Skulle se på utsikten

Det går videre frem av dommen at 33-åringen var på vei til Mosjøen, og at han skulle foreta et togbytte da han ble stoppet av politiet.

Mannens reisedokumenter ble presentert under rettssaken, og de viste at han kun skulle ha et oppholdt på litt over tre timer i Mosjøen, før han hadde retur med toget. Da mannen forklarte seg for dommerne bestred han at oppholdet i Mosjøen skulle være så kort. Han hevdet at han reiste for å møte en kamerat, for å se på utsikten og at han skulle være noen dager på besøk.

Retten mener at det ikke står til troende at 33-åringen ikke oppdaget at oppholdet i Nordland var så kort. Han burde ha oppdaget dette da han mottok togbilletten på mobilen, eller da han viste billetten til kontrolløren på toget, går det frem av dommen.

Gateverdi

Sør-Trøndelag tingrett er, etter å ha gjennomgått bevisene, overbevist om at litaueren hadde rolle som narko-kurer, og at planen var å levere amfetaminet i Mosjøen.

Dommerne mener at det foreligger sterke allmennpreventive hensyn og en betydelig spredningsfare ved et så stort kvantum amfetamin. Dersom prisen for en brukerdose amfetamin er 150 kroner for 0,25 gram, gir dette en gateverdi på 591 000 kroner, går det frem av dommen.

33-åringen dømmes til fengsel i to år og tre måneder. Dette var i tråd med aktor Gro Hellands påstand.

Dommen er nå rettskraftig og litaueren soner dommen, opplyser politiadvokaten.

Da politiet stoppet mannen og sjekket sekken hans, fant de dette: 985 gram amfetamin. Foto: Politiet