–En trist sak, sier Anne B. Ulvin (54) til VG. Den tidligere lensmannen i Levanger sier til avisen at hun ikke føler seg som noen seierherre.

Ulvin jobber i dag som politikontakt ved Verdal/Levanger lensmannskontor, med ansvar for politiets kontakt med omverden. I 2017 søkte hun stillingen som politiinspektør og leder for geografisk driftsenhet Namdal og Innherred. Politimester Nils Kristian Moe i Trøndelag politidistrikt innstilte henne på førsteplass. Ansettelsesrådet valgte likevel å ansette Snorre Haugdahl, Ulvins kollega. Dette var feil, er konklusjonen i Innherred tingrett.

Det var ikke kommet inn nye opplysninger om søkerne, men ansettelsesrådet valgte likevel å ikke følge politimesterens innstilling. Rådet mente Haugdahl hadde personlige egenskaper som veide opp for Ulvins kvalifikasjoner.

- Gledelig

–Utfallet er gledelig, men ikke overraskende, sier Ulvins advokat, Tom Solberg, til Adresseavisen,

Da ansettelsesrådet ansatte en annen person, hadde ikke Ulvin mulighet til å klage. Tilsettingsvedtak har ingen klagerett. Derfor havnet saken i retten, forklarer Solberg.

–Dette har vært en tung og vanskelig sak for Ulvin. Vi har forsøkt å få til en minnelig ordning, uten å lykkes.

Advokaten hadde innvendinger mot sammensetningen av ansettelsesrådet, der et nyvalgt medlem ikke ble innkalt, mens forgjengeren møtte i stedet. Retten fant ikke at dette utgjorde noen saksbehandlingsfeil. Solberg mente ansettelsen heller ikke fulgte prinsippet om at den best kvalifiserte skal ha jobben, et prinsipp som like etter denne saken ble lovfestet. Dette ble heller ikke grunnlag for dommen.

–Det formelle grunnlaget for dommen i tingretten er at den som ble ansatt ikke oppfylte kravene til kvalifikasjoner i utlysningsteksten. Den krevde bakgrunn fra høyskole- eller universitet. Dette oppfylte Ulvin, men ikke den som fikk jobben, sier Solberg.

–Mener Ulvin at det spilte noen rolle at hun var kvinne?

–Vi har ikke grunnlag for å si at det påvirket.

–Regner du med en anke?

–Det får staten bestemme. Jeg tror at saken er best tjent med at det blir ro.

Erstatningen på 1.375.000 kroner er differansen i inntekt mellom stillingen som politiinspektør og den stillingen Ulvin har i dag som overbetjent, frem til pensjonsalder. I tillegg ble Ulvin tilkjent 200.000 kroner i saksomkostninger.

Advokat Tom Solberg håper det blir ro om saken som har vært vanskelig for hans klient. Foto: Marianne Tønset