Jakten etter bjørnen på Fosen er gjenopptatt etter funn av nye kadaver. Denne bjørnen skal har nå tatt livet av et titalls sau. Torsdag ble det gitt ny skadefellingstillatelse på en bjørn etter at den hadde tatt sau.

Fem bjørner er skutt så langt i Trøndelag i år. To i Lierne, en i Meråker, en i Verdal og en i Singsås. I tillegg ble det funnet to bjørneunger i Lierne uten mor i nærheten. Den ene ungen var død og den andre måtte avlives.

Arnod Håpnes, Naturvernforbundet. Foto: Privat

Arnodd Håpnes i Naturvernforbundet frykter at også mor til ungene er død, men hun er ennå ikke funnet. Prøver av binna som ble skutt i Lierne og ungene skal sendes til Bioforsk for å se om hun er mor til de to ungene. Disse prøvene vil antagelig bli analysert i høst.

- I verste fall har vi så langt i år åtte døde bjørner i løpet av de to første månedene etter at de er ute av hiet, sier Arnodd Håpnes.

Hannbjørn på mellom 150 og 200 kilo som ble skutt i Meråker 16. juni.

- Skytes mye bjørn

11. april i år ble en hannbjørn skutt på Vindsnes i Singsås. Det var påvist at denne bjørnen hadde tatt 20 sauer i fjor.

16. april ble en voksen hannbjørn skutt fra helikopter i Meråker. Den oppholdt seg i et område det var tatt mye sau, og man lyktes ikke å ta ut bjørnen sommeren 2017.

5. juni ble en liten hannbjørn skutt i Verdal. Den var skadeskutt ved Ådalsvollen der den hadde drept sau.

I Lierne er det skutt to bjørner i år. En hannbjørn og ei binne. Begge skal ha oppholdt seg innenfor et rovdyravvisende gjerde. Den ene ble skutt av SNO, mens den andre ble skutt av en gjeter.

Bjørnen med navnet HE169 i rovdyrbasen ble skutt i Singsås i midten av april.

- Det skytes mye bjørn nå. Man har allerede utvidet kvoten nord for Dovre fra tre til fem bjørner. Miljødirektoratet hadde kvote på tre dyr fra Møre til og med Finnmark. Den er utvidet fordi det blir skutt så mange i Trøndelag, sier Håpnes.

Les også: - Bjørnen begynner å ha et lite område å bevege seg på

- Langt unna målet

Han mener det er en stor utfordring med tanke på stortingsvedtaket om å øke bestandsmålet.

- Vi er langt unna det målet. Derfor er vi særlig bekymret. I Meråker og Midtre Gauldal skjøt man bjørner som ikke hadde tatt sau. Og det gis fellingstillatelse på dyr som kun har tatt få sau. Vi har forståelse for at bønder vil felle bjørn som tar sau, men vi frykter at man til høsten kommer opp i situasjoner der bøndene opplever større tap av sau enn det som er tilfellet nå, og det ikke kan gis fellingstillatelse fordi det allerede er skutt så mange bjørner, sier Håpnes.

Karin Granli fant den sterkt avmagrede bjørneungen ved Tunnsjø kraftverk i slutten av mai. En annen unge ble funnet i nærheten og måtte avlives.

Og han synes det er ille at det ble funnet to bjørneunger i Lierne.

- Det kan ligge ei død binne der ute som ikke er funnet. Om det er tilfellet er to binner døde i år. Situasjonen for bjørn er meget dramatisk. Vi må være langt mer restriktive på skadefellingene, sier Håpnes.

Les også: Vil gjerde inn Fosenhalvøya for å stenge ute rovdyr

Statens naturoppsyn felt en bjørnebinne i Lierne 17. juni, etter at den tok seg inn på innsiden av et rovdyravvisende gjerde.

- Rovdyrtrykket må ned

Beitelagsleder Kristoffer Moan i Leksvik er svært uenig:

- Det totale rovdyrtrykket må ned. På Fosen har vi slitt med gaupe og ørn. Nå herjer bjørnen i tillegg. Rovdyrpolitikken som drives er katastrofal. Beitenæringa over hele Trøndelag må ta støyten. Sjansen for å ta ut bjørn på skadefelling er liten. Jeg synes det er rart at naturvernerne ikke er mer opptatt tav at unge hannbjørner tas ut. Nå er det fylt opp med bjørn på grensa til Sverige. Da trekker rovdyrene vestover for å finne nye områder. Skal vi ha beitenæring i Trøndelag må myndighetene inn og ta styring, sier Moan.

Les også: - Situasjonen er fortvilt

Skal ha tre ynglinger

Bestandsmålet for bjørn i Trøndelag og Møre og Romsdal er på tre årlige ynglinger. I Norge er målet 13 totalt.

- Vi må ta med oss at mange bjørner blir skutt i Sverige i løpet av ordinær jakt der, sier Håpnes.

Svenskene hadde opprinnelig en jaktkvote på 70 bjørner i Jämtland. Den er økt til 100 bjørner. Det skal finnes nærmere 800 bjørner i fylket som grenser mot Norge fra Børgefjell i nord til Røros i sør. I dag er det ingen felles vurdering med svensken med tanke på at en del av disse bjørnene vandrer mellom Norge og Sverige.

Les også: Ser etter bjørn over «hele» Fosen

Dette bildet av bjørnen ble tatt av et viltkamera som var satt opp ved et sauekadaver i Fagerdalskleiva i Namdalseid i slutten av mai. Det er antagelig samme bjørn som nå jaktes på i Indre Fosen.

- Når ikke bestandsmålet

- Vi når ikke bestandsmålet. Årsaken er sammenhengende med Sverige. Stort uttak i Sverige fører til mindre bjørn i Norge. Vi har en kjempeutfordring i vår region om vi skal doble bjørnebestanden. Vi tar det opp med departementet hver gang vi møter dem. Vi må lage større prioriterte områder for bjørn dersom bestandsmålet skal nås. Gjør vi det, vil det gå kraftig utover beiteområder som Snåsa, Verdalen og Levanger. I Indre Namdalen er det ingen som driver med sau lenger på grunn av bjørn, sier leder for rovviltnemnda i Midt-Norge, Gunnar Alstad.

Les også: Kadaverhunden Basse ute på søk i natt

Tar ut skadedyr

Rovviltmenda forholder seg til regjeringens vedtak om tre ynglende bjørn i Trøndelag og Møre og Romsdal.

- Vi skal ha tre ynglende bjørn, tolv gauper og ti jerv. Det totale rovdyrtrykket blir da stort, sier Alstad.

Rovviltnemnda setter kvotene for hvor mange fellinger som kan gis, og så er det Fylkesmannen som gir skadefellingstillatelse i hvert enkelt tilfelle.

- Det har vært mye skader på sau nå på forsommeren. Skadeindividene blir tatt. Slik det skal foregå. Gjør et dyr skade – skal det tas ut raskt. Som regel er det hannbjørner som streifer som gjør skade. Uttak av dem har lite å si for yngling, sier Alstad.