Så langt har Statens Naturoppsyn dokumentert at til sammen 59 sauer så langt er tatt av bjørn den siste måneden på Fosen, i Meråker, Selbu, Holtålen og Midtre Gauldal. 31 av disse er funnet i Meråker. Dette medfører at det nå jaktes på bjørn både i Meråker, Indre Fosen og i Selbu, Holtålen og Midtre Gauldal.

- Det er nå tredje året på rad vi har bjørneaktivitet i Meråker. Dette året er det verste. Det har gått i ett siden sauene ble sluppet på beite, sier lederen for skadefellingslaget Einar Kolden.

Skadet sau i Meråker. Foto: Anne Marken

- Har hatt kontakt

Skadefellingslaget har vært på sporet av bjørnen flere ganger, men ikke lykkes med å få felt den.

- Akkurat nå vet vi ikke hvor den er. Vi har heller ikke funnet ferske kadaver de siste tre-fire dagene, sier Kolden.

Skadefellingslaget posterer både på død sau og saueflokker, i tilfelle bjørnen skulle dukke opp. Dersom man får kontakt med bjørnen brukes hund for å spore dyret.

Les også: Syv døde bjørner i Trøndelag i år – jakter på nummer åtte og ni

- Kan passere rett bak deg

Anne Marken er gjeter i Meråker. Hun har tatt bilder av kadaver denne uka. De er fra Fagerlia og Fossvatna.

- Vi har gått slik i tre uker nå og funnet sauekadaver. Vi har så langt i år funnet rundt 40 døde sauer. Å få tatt ut bjørnen er veldig vanskelig sommerstid. Du kan gå forbi den og så passerer den rett bak deg, sier Marken som har vært gjeter i Meråker i mange år.

Les også: - Bjørnen begynner å ha et lite område å bevege seg på

Skjøt hannbjørn 16. april

Hannbjørn på mellom 150 og 200 kilo som ble skutt i Meråker 16. juni.

En voksen hannbjørn ble skutt fra et helikopter i Meråker 16. april. Bjørnen, som hadde en vekt på mellom 150 og 200 kilo, ble skutt i utmarka sør for E14.

Denne bjørnen var fotografert av et viltkamera kvelden før den ble skutt. Bjørnen var ved Fossvatna i Meråker da bildet ble tatt. Det er her marken har tatt noen av bildene av sau som er tatt av det som da er en annen bjørn i samme område.

Sauekadaver funnet i Meråker.

Mer bjørneaktivitet

I tillegg til Meråker er det gitt skadefellingstillatelse både i Holtålen og i Indre Fosen. Dermed pågår det nå jakt på bjørn tre forskjellige steder i Trøndelag. Foreløpig har man ikke lykkes i å få tatt ut skadedyrene.

Les også: Kadaverhunden Basse ute på søk i natt

- At vi har et skadedyr på Fosen er ekstraordinært. Og generelt er det mer bjørneaktivitet utenfor det som er ynglingsområde for bjørn i Trøndelag. Hvor mange bjørner som er ute og går i disse områdene er vanskelig å si. At vi får inn bjørn i beiteområder er normalt, og så er det slik at noen individer driver med overskuddsdreping og det er derfor vanskelig å si om det er mer bjørn enn tidligere år, sier Frode Aalbu som er rådgiver på rovvilt i Statens Naturoppsyn.

Les også: Fant to-kilos bjørn i veikanten