Torild Stavne er alvorlig bekymret for datterens situasjon.

Hun beskriver en hverdag der datteren Ingvild ikke står opp om morgenen, og der de ansatte i den kommunale boligen i Klæbuveien 209 ikke får henne med på dagtilbud eller fritidsaktiviteter.

- Nå streiker hun på en måte. Det er hennes måte å si at hun ikke orker flere nye hjelpere. På grunn av store kommunikasjonsvansker, er dette hennes måte å si ifra på, sier Stavne.

Stavne sier datteren har hatt flere titalls personer som har bistått henne siden hun flyttet inn i boligen i Klæbuveien for åtte år siden. Avdelingslederen ved boligen opplyser at sykefraværet økte fra 14 prosent til over 20 prosent fra april til juni i år.

Ifølge Stavne trenger datteren kjent personell som hun er trygg på for å få en god hverdag.

Gruer seg til ferien

Stavne forteller at situasjonen i boligen virkelig toppet seg i mai.

- I mai var jeg sammen med Ingvild i 19 dager på et eller annet vis. Noen dager valgte jeg å dra til boligen, fordi jeg visste det var personell på jobb som ikke kjente henne godt nok, sier hun.

Fordi både mai og juni har vært så utfordrende, og fordi det har kommet inn mange nye ansatte som hun mener ikke får tilstrekkelig med opplæring, gruer hun seg til sommerferien.

- Jeg vet ikke hvordan den skal gå, sier hun oppgitt.

Hun forteller at det er bestemt at beboerne skal ha tre uker fri fra jobb og dagtilbud, og hun er redd det blir tre lange uker med mange timer i stolen for datteren.

- Så vidt jeg vet, er det heller ikke planlagt noen ferietur eller utflukt for beboerne. Siden hun flyttet dit, har hun kun vært på én overnattingstur. Da var de i Åre, og det var for sju år siden, sier hun.

Tok Ingvild med hjem

Torild Stavne forteller at hun nå har inne en søknad om flytting til annen bolig. Hun begrunner det med at hun har følt seg så maktesløs at hun ikke ser noen annen utvei for å bedre situasjonen for datteren, som flyttet hjemmefra i 2002 og inn i boligen i Klæbuveien i 2010.

I starten av juni så hun ingen annen mulighet enn å ta med Ingvild hjem. Hun fortalte om denne avgjørelsen i en e-post til enhetsleder og flere i kommunen.

Ingvild var hjemme hos henne i 14 dager, og Stavne forteller at situasjonen da endret seg helt.

- Hun sto opp til rett tid og hadde aktive dager. Ingvild fikk en normal døgnrytme, noe hun ikke har hatt de siste månedene i boligen, sier hun.

- Ingvild trenger klare rammer og grenser for å fungere godt, legger hun til.

Torild Stavne tok med datteren hjem på grunn av mye sykefravær og utskifting av personell der hun bor. Foto: Terje Svaan

Sendte bekymringsmelding

Det er snart ett år siden hun fikk svar på en bekymringsmelding hun sendte til Fylkesmannen i daværende Sør-Trøndelag. I konklusjonen på tilsynssaken skriver Fylkesmannen at det erkjennes fra enheten Ingvild tilhører at endringen i adferd hos henne i løpet av andre halvdel 2016, kan «relateres til enhetens bemanning og personalsituasjon».

- Datteren min trenger stabilitet rundt seg for å bli forstått og føle seg trygg sier Stavne.

Hun sier også at datterens problemer har økt parallelt med sykefravær og høy turnover blant ansatte i boligen.

I konklusjonen står det at enheten beskriver at «høy turnover, belastende arbeidssituasjoner med krevende brukere og pårørende også har bidratt til manglende kontinuitet og forutsigbarhet». Fylkesmannen «finner det klart» at tjenestetilbudet brukerne i Klæbuveien 209 har mottatt «ikke har vært optimalt». Likevel konkluderer Fylkesmannen med at avviket fra god praksis ikke er tilstrekkelig nok til å si at kommunen har brutt sin plikt til å gi forsvarlige tjenester.

Det står også skrevet at det forutsettes at kommunen både fortsetter og fremskynder arbeidet med planlegging og gjennomføring av nødvendige tiltak, slik at tjenestetilbudet til beboerne ved Klæbuveien 209 blir forbedret.

Men siden saken ble avsluttet i juli i fjor fra Fylkesmannens side, er situasjonen ved boligen ikke blitt bedre, men verre, mener Stavne.

- Det er en vanskeligere situasjon nå enn det var for ett år siden, sier hun.

Usikker på forverring

Ellen Tangvik, avdelingsleder ved boligen i Klæbuveien 209, bekrefter i en e-post at flere av de ansatte som brukerne kjente godt sluttet ved boligen parallelt med det høye sykefraværet i boligen, og at dette kan ha påvirket kvaliteten på opplæringen til nye ansatte.

Ifølge Tangvik bruker beboerne varierende grad av tid for å bli kjent med nye ansatte.

- Selv om flere av de ansatte som de kjenner godt er til stede, vil slike endringer i personalsammensetningen kunne påvirke opplevelsen av trygghet og forutsigbarhet i hverdagen i en periode, skriver hun, men synes det er vanskelig å svare på om situasjonen i boligen er verre nå enn tidligere.

- Vi har utfordringer som må løses, og det arbeides kontinuerlig med forbedringsarbeid, skriver hun, og refererer til en rekke påbegynte eller planlagte tiltak hun mener vil bidra til positive endringer på avdelingen.

Styrket samarbeid

Blant tiltakene avdelingsleder Tangvik peker på er styrket samarbeid med spesialhelsetjenesten, økt grunnbemanning og ansettelse av personell som skal være i boligen over tid, fokus på god opplæring av nye ansatte, forbedrede oppfølgingsrutiner av beboerne og at avdelingslederen kun skal ha Klæbuveien 209 som ansvarsområde.

Tangvik skriver også at det i ferieperioden vil bli arrangert både individuelle og felles aktiviteter, blant annet tur til Sverige og ulike utflukter.

Avdelingslederen påpeker til slutt at de bruker mye tid på pårørendearbeid, og at det er viktig for dem med et godt samarbeid for å kunne gi et godt tjenestetilbud.

- Periodevis kan pårørende-samarbeidet utfordre oss, samtidig som vi ser hvor betydningsfullt det er for å utvikle tjenestetilbudet videre. Vi gir et tjenestetilbud innenfor de rammene vi har, og er kjent med at pårørende ikke alltid er fornøyd med det, skriver avdelingslederen.