Det var på natten 27. november 2016 at den spesielle rømningen fra Østmarka sykehus skjedde. Pasienten, som hadde opphold der på grunn av en tvungent psykisk helsevern-dom, tok seg ut i friheten ved å knyte sammen fire laken for så å fire seg ut fra et vindu i andre etasje.

- Dette er en utradisjonell måte å rømme på, i ren Olsenbanden-stil, sa daværende fagutvikler Kenneth Åsenhus ved Østmarka, divisjon psykisk Helsevern ved i St. Olavs hospital etter det som hadde skjedd.

Erkjente skyld

Saken fikk stor oppmerksomhet i pressen og Trøndelag politidistrikt satte inn omfattende tiltak for å spore opp og pågripe pasienten. Både Kripos og Europol ble involvert i letingen - som førte frem. Pasienten ble pågrepet i Serbia, satt i varetekt der og senere hentet av norsk politi. Han ble deretter transportert tilbake til Østmarka 26. mars i fjor.

Slik så det ut på innsiden etter rømningen. Foto: Privat

I forbindelse med etterforskningen fant politiet ut at pasienten hadde hatt hjelp av broren sin til å rømme. Broren måtte derfor møte som tiltalt for medvirkning til rømningen i Sør-Trøndelag tingrett for noen uker siden. Han erkjente straffskyld overfor dommerne.

- Fryktet feildiagnose

I retten kom det fram at den tiltalte lillebroren i 40-årene hadde kjørt helt fra Østlandet for å bistå pasienten med transport til hjemlandet deres i Øst-Europa. De var blitt enig om at han skulle ta oppstilling på en parkeringsplass med gangavstand til Østmarka. Etter å ha firt seg ut med lakenene satte storebroren seg inn i lillebrorens bil. Dette skjedde mellom klokken 03.00 og 06.00 på natten. Deretter kjørte de over grensen til Sverige. Der overnattet de en natt, før ferden fortsatte videre til hjemlandet, ifølge dommen.

Sør-Trøndelag tingrett finner det bevist at denne bistanden er å regne som en straffbar medvirkning.

I retten forklarte tiltalte at han hjalp til med rømningen fordi han fryktet for at broren var feildiagnostisert og fikk medisiner som ikke var bra for ham. I tillegg var han bekymret etter å ha lest om ulovlig tvang ved psykiatriske institusjoner i aviser, ifølge dommen.

Dømt i lagmannsretten

Det var 5. september 2016 at storebroren ble dømt for grov mishandling av blant annet sin tidligere samboer samt grovt skadeverk på hennes hus.

Lagmannsretten var delt i synet på vilkårene for overføring til tvungent psykisk helsevern. Uenigheten gjaldt først og fremst faren for gjentakelse av alvorlige forbrytelser. Flertallet endte på at det var nærliggende fare for at pasienten ville begå nye alvorlige forbrytelser rettet mot sin familie.

- Den største risikofaktoren er at han ikke har sykdomsinnsikt. Han mener han er frisk og at han verken trenger å være innlagt eller medisineres, het det i dommen.

Statsadvokat Kaia Strandjord, som var aktor under straffesaken, opplyser at mannen i dag er under omsorg av psykiatrien i Oslo.

Sikkerhetstiltak

Sør-Trøndelag tingrett beskriver den tiltalte lillebrorens rolle under rømningen som «noe begrenset». Hans bistand til transporten vurderes likevel som «en viktig del av den samlede planen».

Ved straffutmålingen har dommerne lagt vekt på allmennpreventive hensyn. «Begrunnelsen for å ilegge tvunget psykisk helsevern er å gi samfunnet vern mot risiko for nye straffbare handlinger», heter det i rettsavgjørelsen - hvor retten også peker på at lillebrorens handling er like alvorlig som om han hadde medvirket til rømning fra en vanlig fengselssoning.

Retten finner det skjerpende at rømningen var egnet til å skape frykt hos dem som var direkte berørt av straffesaken. De ble varslet og det ble iverksatt sikkerhetstiltak overfor dem, ifølge dommen.

Sør-Trøndelag tingrett dømmer mannen til 30 dagers fengsel - i tråd med påtalemyndighetens påstand.

Slik så det ut på innsiden etter rømningen. Foto: Privat