– Jeg kan ikke se at det er noen grunn til å skille mellom de formene. Begge deler har et element av tilfeldighet, og det spilles om penger, sier politiadvokat Eivind Kluge ved Oslo politidistrikt.

Rettens konklusjon er at poker som kontantspill er ulovlig, mens turneringsspill er lovlig. Begrunnelsen går på at turneringsspill i større grad er å regne som ferdighetsspill.

Politiet har allerede anket kjennelsen, og derfor er den ikke rettskraftig.

«Men det er uansett et sterkt signal fra domstolen om noe vi lenge har visst, at poker handler om ferdighet», skriver Norsk Pokerforbund i en melding på forbundets hjemmesider.

De kaller kjennelsen «en stor seier», men argumenterer for at kontantspill også bygger på ferdighet og bør være lovlig.

Strid om beslag etter aksjon i mars

Bakgrunnen for saken er politiets aksjon mot fem pokerklubber i Oslo i mars. Den siktede eieren av pokerklubben Norwegian Poker Team (NPT) har motsatt seg at politiet opprettholder beslagene som ble gjort.

I vurderingen av dette spørsmålet, har retten konkludert med at poker spilt som turneringsspill ikke er et brudd på lotteriloven. Dersom det spilles som såkalt «cash game» – kontantspill – er det derimot ulovlig, mener retten. I klubben ble det spilt begge deler.

– Dommeren har gjort en grundig jobb og satt seg inn i rettssituasjonen på området. Han har falt ned på den oppfatningen som min klient har, sier advokat Marius Gjetnes, som representerer den 62 år gamle driveren av klubben.

Retten: Større innslag av ferdighet i turneringer

De to spillformene i poker kan enkelt beskrives på følgende måte: Ved turneringsspill kjøper alle deltagerne et visst antall sjetonger på forhånd. Spillet pågår til én spiller sitter igjen med alle sjetongene, som da fordeles mellom de spillerne som har nådd lengst i turneringen.

I kontantspill er det annerledes. Der representerer sjetongene pengebeløpet de er blitt kjøpt for, og spillerne kan kjøpe seg inn og forlate spillet når de ønsker.

Retten mener at turneringsspill har et betydelig større innslag av ferdighet i seg enn «cashgames». Retten mener også at de som spiller turneringsspill ikke er overveiende motivert av å vinne penger.

– Det taler for at turneringsspill ikke er å anse som lotteri, konkluderer retten.

– Skal lete lenge etter fagfolk som er enig med retten

Det er ikke bare politiet som stusser over rettens konklusjon. Aftenposten har snakket med en rekke pokerspillere og eksperter på spillet. Ingen skjønner noe av rettens beslutning.

Rune Mentzoni ved Nasjonalt Kompetansesenter for spillforskning.

– Det er oppsiktsvekkende at retten har definert turneringsspill som ikke å være lotteri, sier førsteamanuensis ved Institutt for samfunnspsykologi ved Universitetet i Bergen, Rune Mentzoni.

Han er tilknyttet Nasjonalt Kompetansesenter for spillforskning, og som pokerspiller på hobbybasis har han interessert seg for det tilbakevendende tema innen poker: I hvor stor grad spiller dyktighet inn i poker?

Retten ser ut til å basere sin konklusjon på at spillerne kan trekke seg etter at én hånd er spilt i kontantspill. Derfor er tilfeldigheten større her. Men i praksis varer ofte kontantspill lengre enn turneringsspill.

– Jeg tror du skal lete lenge før du finner fagfolk som jobber med pengespillproblematikk som deler oppfatningen om at turneringsspill i poker ikke er å regne som lotteri, sier Mentzoni.

Advokat: – Min klient er ikke på ville veier

Eieren av klubben er siktet for brudd på lotteriloven, men han ønsker ikke å kommentere kjennelsen.

Den 62 år gamle mannen viser i stedet til sin advokat, Marius Gjetnes. Han opplyser at heller ikke hans klient er enig i at de to spillformene må holdes adskilt. Men det er fordi han mener begge er lovlige.

– Jeg kan forstå at retten konkluderer slik den gjør. I turneringsspill er spilleren bundet til spillet på en annen måte enn kontantspill.

– Men det har vel ingen betydning for graden av tilfeldighet?

– Dagens lov har vist seg å ikke være så klargjørende på dette punktet som man trodde da den ble laget. Det er ikke slik at min klient er helt på ville veier i dette spørsmålet, sier Gjetnes.

Lokalene til Norwegian Poker Team lå i et kontorbygg i Sinsenveien i Oslo.

Grunn til mistanke om kriminell handling

Når det gjelder det saken i første rekke har handlet om – beslagene som ble gjort under politiaksjonen – har retten gitt politiet medhold i at de kan beholde en vesentlig del av beslagene.

Dette inkluderer blant annet betalingsautomater, dokumenter, innhold på en facebook-profil, sjetonger med valører, pokerbord og tre fjerdedeler av pengebeløpet på ca. 140.000 kroner som ble beslaglagt.

Retten viser til siktedes forklaring i politiavhør, der han vedgår at det er blitt arrangert «cashgames» i regi av Norwegian Poker Team, og at han selv har hatt en rolle i dette.

Derfor konkluderer retten med at det er «skjellig grunn til mistanke om at det er begått en straffbar handling» i lokalene til Norwegian Poker Team i Oslo.