Ifølge Namdalsavisa startet den omfattende festen i Overhalla på fredag. Derfra gikk det slag i slag gjennom hele helga, og 15 ungdommer ble tatt av politiet, sterkt rusa. Flere av dem ble tatt flere ganger, fire av ungdommene var mindreårige, én ble tått hånd om av barnevernet.

- De fleste av dem var rundt 18 år, noen få yngre og noen eldre, opplyser seksjonsleder for forebyggende og patrulje ved Namdal politistasjon, Erling Lundstadsveen til Adresseavisen.

Store beslag

I løpet av helga gjorde politiet beslag av cannabis, amfetamin, partydopet molly og rivotril. Sistnevnte er benzodiazepiner som er sterkt vanedannende og reseptbelagte medisiner, skriver Namdalsavisa.

Det er opprettet 20-30 straffesaker i kjølvannet av helgas festligheter. Disse inkluderer blant annet ulovlig bæring av våpen, nærmere bestemt kniv, påtale for å hindre offentlig tjenestemann i hans arbeid, med særlig farlig redskap, i tillegg til bestittelse og bruk av narkotika.

Uvanlig samling

Lundstadsveen sier til Adresseavisen at han mistenker at opphopningen i helga var tilfeldig.

- Dette er ikke nye ansikter for oss, vi kjenner de fleste fra før, selv om de ikke nødvendigvis er gjengangere. Omfanget er heller ikke nytt. Det som er uvanlig er at alle disse personene var samlet, sier han.

Han forklarer at selv om de kjenner til de fleste ansiktene fra helgas fest fra før, er mange av dem perifere for hverandre, og vanker ikke i samme miljø. Han peker på denne samlingen som en risiko.

- Når en gruppe står sammen på denne måten, blir de sterke. Da blir det vanskelig for individer å trekke seg ut. Så vi må klare å splitte opp miljøet for å kunne gi hjelp til de som er mottakelige, sier han.

Han beskriver arbeidet med narkotikamiljøer som en pågående kamp, og viser til at når slike miljøer får fotfeste, bringer de med seg risiko for langt mer enn narkotikamisbruket i seg selv, som seksuelt misbruk og voldskriminalitet.

Leter etter sommerjobb

Etter slike hendelser, er det ikke uvanlig at noen spør politiet om hjelp til å komme seg ut av miljøet. Det skjedde også etter denne helga.

- Det gikk for langt for noen av dem. Det er noen som ber om hjelp.

- Er det typisk de yngste som spør om hjelp?

- Det er begge deler. De fleste her er rundt 20 år og yngre. Det er folk som har rusa seg i flere år og ser at det ikke funker for dem.

Et tiltak som politiet forsøker å tilby, er sommerjobb. Mange av de personene som tilhører rusmiljøet, har ingen jobb eller skole å gå til. Nå leter politet etter sommerjobb til noen av dem.

- Vi prøver å finne noe til dem, men det er klart at det er ikke gjort over natta å finne en arbeidsgiver som er villig til å ta dem inn, sier Lundstadsveen.