Selv om gjerningspersonen angrer seg og lover å gjøre det han eller hun kan for å slette omtalen, er det gjerne for sent. Teksten og bildene kan være spredt blant nett-trollene for all evighet.

- Halvårstallene viser en markert økning i antall krenkelser som omfatter mobbing, digital mobbing og seksuelt krenkende saker med både tekst og bilder – fra 184 saker frem til utgangen av i juni i fjor til 262 saker hittil i år, sier leder av Konfliktrådene i Trøndelag, Iren Sørfjordmo.

De 262 sakene er fordelt på landets 22 konfliktråd. De har for øvrig mottatt totalt 4100 saker. Det også har vært en økning i saker som omhandler narkotika og konflikter i nærmiljøet, mellom naboer samt vinningskriminalitet. Men det er færre saker med naskeri, skadeverk og trusler enn før.

- Det har vært en liten nedgang i antall voldssaker, men utgjør likevel den desidert største kategorien. Med 848 saker på landsbasis så langt i år, utgjør voldssaker 25 prosent av alle sakene, sier Sørfjordmo.

Bygger på samtykke

Konfliktrådene i Trøndelag, som består av avdelingene i Steinkjer og Trondheim, har i år mottatt 27 saker med seksuelt krenkende forhold på nettet. Det er én sak mer enn på samme tid i fjor.

- Hva skjer nå dere får inn slike saker til behandling?

- Målet er å få offer og gjerningsperson til å delta på et forsoningsmøte, men partene må samtykke. Ingen kan tvinges. I de aller fleste av de 27 sakene er man kommet frem til en avtale. Det dreier seg i det alt vesentlige om unge personer. Gjerningsmannen kan si at han eller hun angrer seg og beklager, men å få slettet noe fra nettet er vel omtrent umulig, sier konfliktrådslederen.

I løpet av første halvår har Konfliktrådene i Trøndelag mottatt 458 saker, en nedgang på 6 prosent sammenlignet med samme periode i 2017. Sakene fordeler seg på 186 straffesaker, 75 henlagte saker fra politidistriktene og 152 sivile saker meldt inn fra privatpersoner og samarbeidsparter.

Mer vold og trusler

- Andre sakstyper som peker seg ut?

- Vi opplever en økning i antall saker som handler om vold, trusler og krenkelser sammenlignet med tallene fra samme periode i fjor, med totalt 180 saker i denne kategorien.

I kategorien annen kriminalitet, som bl.a. omfatter familiekonflikter, falske anklager, ordensforstyrrelser og dokumentforfalskning, har hatt en økning. I alt er 32 ungdommer er idømt ungdomsstraff eller ungdomsoppfølging i Trøndelag så langt i år. Av disse har fire ungdommer fått ungdomsstraff og 28 har fått ungdomsoppfølging.

Iren Sørfjordmo understreker at sammenlignet med andre politidistrikt er Trøndelag best i landet på å overføre saker til Konfliktrådet. Mens antall straffesaker og sivilt henlagte saker er omtrent like mange som i fjor, har sivile saker hatt en nedgang fra samme tid i 2017.

Vellykket ordning

Siden juli 2014 kan ungdom mellom 15–18 år som har begått lovbrudd og trenger tett oppfølging over tid, idømmes ungdomsoppfølging eller ungdomsstraff. I Trøndelag har 15 ungdommer fått ungdomsstraff i løpet av disse fire årene, mens 221 har fått ungdomsoppfølging.

Ifølge Sørfjordmo er vold og narkotika forhold som går igjen blant disse ungdommene. Reaksjonene innebærer tett oppfølging av den enkelte ungdom og et godt samarbeid med politi, barnevern, skole, Nav og andre etater.

På landsbasis har 29 ungdommer fått ungdomsstraff hittil i år. Det er en markert økning fra samme tidsperiode i 2017 da 14 fikk ungdomsstraff i løpet av første halvår. 210 har fått ungdomsoppfølging i år, mot 185 ved utgangen av juni i fjor.

Av landets 550 meglere har Konfliktrådene i Trøndelag 61 meglere, som legger til rette for møter mellom partene. Møter i regi av Konfliktrådet er gratis for partene.