600 Nato-planleggere, fra alle alliansens 29 medlemsland, er denne uka samlet i Trondheim. Til tross for at møtedeltagelsen var langt høyere i Trondheim, er det toppmøtet i Brussel som har stjålet overskriftene.

For det er ikke storpolitiske spørsmål som står på den ukelange agendaen for møtet i Trondheim, men planleggingen før høstens storøvelse Trident Juncture.

- Det blir selvsagt snakket om toppmøtet og den politiske situasjonen, innrømmer oberstløytnant Stephan Dirr, øvelseskoordinator fra Natos hovedkvarter i Napoli. Han understreker at stemningen mellom møtedeltakerne i Trondheim er lettere enn det man kan få inntrykk av at er tilfelle blant den politiske toppledelsen i Brussel.

- Vi jobber med våre oppgaver. Politikerne jobber med sine, understreker oberstløytnanten.

SE OVERSIKTEN: Slik blir den store Nato-øvelsen i Trøndelag

Tilbake til røttene

Møtet i Trondheim er det siste planleggingsmøte før om lag 40 000 soldater og 10 000 kjøretøy kommer til Norge for å bryne seg på et øvelsesscenario der et Nato-land blir angrepet. Øvelsen er Natos største siden den kalde krigen.

- De siste 20 årene har Natos hovedfokus vært på operasjoner utenfor alliansens grenser. At vi nå øver på å forsvare et Nato-land, viser på en mentalitetsendring i alliansen. Vi skal øve på de samme tingene vi gjorde for 30 år siden. Denne øvelsen er litt tilbake til røttene for Nato, forklarer oberstløytnant Dirr.

Oberstløytnanten, som har lang erfaring med å planlegge slike øvelser for både EU og Nato, legger ikke skjul på at øvelsen overgår det meste han har vært med på.

- To år med planlegging er straks over. Nå er det gjennomføringen som gjenstår. Tro meg, dette er svære greier, forsikrer oberstløytnanten.

Kan ikke planlegge alt

Møtet i Trondheim blir brukt til å koordinere alle brikkene i rollespillet som utspiller seg ifra Oslo til Troms. Hovedvekten av øvelsen foregår i Midt-Norge.

Til tross for at møtet brukes til å finpusse detaljene i øvelsen, fremholder øvelsesplanleggerne at det uforutsette er en av de viktigste aspektene ved øvelsen.

- Man kan detaljplanlegge det meste, men en plan varer bare til første møte med fienden. Etter det er det problemløsingsferdighetene som tar over. Det er en viktig del av det soldatene skal øve seg på, understreker oberstløytnant Lars Petter Kolle, som er en av de norske øvelsesplanleggerne.

Sikkerhet er det viktigste

De to oberstløytnantene legger heller ikke skjul på at det store antallet øvelsesdeltakere kan by på utfordringer for de områdene som berøres. Sikkerheten til både øvelsesdeltakere er ifølge Nato det viktigste i planleggingsfasen.

- Å flytte så mange mennesker og så mye materiell er selvsagt en stor utfordring, som byr på sikkerhetsutfordringer. Vårt mål er at ingen skal oppleve denne øvelsen som truende. Sikkerheten er det i særklasse viktigste, understreker oberstløytnant Kolle.

Han har forståelse for at størrelsen på øvelsen kan få folk til å reagere, men fremholder at selve antallet soldater i seg selv er noe som ikke burde by på problemer.

- Det er tross alt ikke snakk om fler folk enn det antallet som dukker opp på en Justin Bieber-konsert. Men innpakningen er jo litt annerledes, konstaterer oberstløytnanten.