Det var sist fredag formiddag at den voldsomme front mot front-kollisjonen skjedde på E6 ved Fokstugu på Dovre. To menn var involvert i ulykken. Den ene, en mann i 60-årene fra Sunnmøre, omkom mens den andre ble skadd.

Luftambulansen fra Dombås rykket ut til stedet med helikopteret sitt. De ble imidlertid hindret da de skulle lette, går det frem av en pressemelding fra Innlandet politidistrikt torsdag.

- Vi oppdaget dronen mens vi drev med førstehjelp, sier innsatsleder Ingrid Tøndel ved Dombås lensmannskontor til Adresseavisen.

- Kan gå galt

Hun understreker at en drone kan havne i rotoren til luftambulansen. De er dessuten ikke så lett å få øye på, når det foregår mye annet på et skadested.

- Det kan gå galt og det kan få alvorlige konsekvenser, sier hun.

Ifølge Tøndel var det ingen pasient om bord i luftambulansen da den skulle ta av.

- Den ene ble erklært død på stedet, mens en annen skadd pasient ble fraktet med vanlig ambulanse til sykehuset på Lillehammer. Hadde det derimot vært en kritisk skadd person, så ville vi brukt luftambulansen til å frakte vedkommende, sier hun.

Personellet fra luftambulansen hadde fullført behandling av den skadde personen og skulle lette da de ble oppmerksomme på en drone tett på skadestedet, ifølge pressemeldingen.

- Økende problem

Droner kan medføre en sikkerhetsrisiko for både helikopter og de om bord. Helikopteret ble derfor stående på bakken helt til dronen hadde landet.

- Det er et økende problem, vi har opplevd droner på skadested tidligere, sier Tøndel.

Hun ser ingen gode grunner til at privatpersoner skal filme med drone på ulykkessted.

- Luftambulansen må ha fri tilgang til luftrommet når det passer dem, ikke når det passer nysgjerrige folk som vil filme, sier innsatslederen.

Hun mener også at det finnes etiske årsaker til at de ikke bør filme på ulykkessted.

Familien til den omkomne mannen sier til Adresseavisen at det var deler av familien som fikk vite om dødsulykken via mediers bruk av bilder fra forbipasserende.

Fant ikke drone-eier

Det ble gjort forsøk på å finne drone-eieren, men politiet lyktes ikke med dette.

- Vi ønsker ikke at publikum skal fotografere på skadesteder, og da særlig ikke på en slik måte at hjelpearbeidet blir forstyrret eller hindret, sier leder for Felles enhet for operativ tjeneste, Renate Zimmermann ved politidistriktet i pressemeldingen.

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter