Rekordvarm mai og finværsdager i juni tok omtrent knekken på leveringen av en bestemt type iskrem.

- Den siste leveransen med Krone-is fra Diplom-is kom i slutten av juni. Den siste Krone-isen ble solgt 30. juni, sier nestleder Helene Nordheim ved Extra Åsen i Levanger.

Hun forteller at det var sporadisk levering av den populære Krone-isen tidligere i sommer også.

- Vanligvis har vi levering to ganger i uka, nå er det litt tomt i frysedisken, innrømmer Nordheim.

- Kjempesynd

Samtidig er Krone-is medlemskupp for Coop-kunder, og dermed er det ekstra stor etterspørsel.

- Det er kjempesynd at vi er tomme. Spørsmålene om Krone-is hagler fra både faste kunder og gjennomreisende kunder. Det er forespørsler mange ganger per dag, sier Nordheim.

Hun er overbevist om at hun kunne solgt i bøtter og spann dersom Krone-is hadde vært å få tak i.

- Når det dukker opp, så skal det rett ut på Facebook-siden vår, lover hun.

Hos daglig leder Isaac Khan ved Coop Extra Rosenborg har det også innimellom vært få Krone-is fra Diplom-is å spore i frysedisken.

- Det har vært ustabil levering. Vi fikk litt i forrige uke, men ikke i nærheten av så mye som vi hadde håpet på, sier han.

Hvor har det vært flest sommerdager i Trøndelag i sommer? Full oversikt her!

Har egen krone-is

Han henviser også til medlemskupp, og har opplevd at en god del kunder spør om hvor produktet blir av.

- Vi hadde nok solgt en god del hvis det hadde vært tilgjengelig. Diplom-is har ikke klart å produsere nok. Vi har også gått tom for vår egen krone-is, men den er det også Diplom-is som lager, sier Khan.

Hos konkurrenten litt lenger ned i gata, på Rema 1000 Solsiden, er det ingen panikk selv om folkefavoritten til Diplom-is har glimret med sitt fravær.

- Vi har en egen kroneis som koster fem kroner. Uten dem så hadde vi hatt et problem, sier kjøpmann Willy Sivertsvik.

Han forteller at de innimellom har vært tom for Krone-is fra Diplom-is, men at det ikke kom som noen stor overraskelse.

- Slik sommeren startet med rekordvarm mai så var det naturlig at Diplom-is fikk utfordringer. Sommeren startet jo én måned tidligere enn den bruker. Det skal litt til for å gire opp tempoet med en gang, sier han.

48 prosent vekst

Sivertsvik forteller at de har solgt 3000 av sin egen krone-is og har derfor ingen grunn til å gråte over spilt is.

- Rema ønsker enkelte egne varer slik at vi har kontroll på hele verdikjeden. Det lønte seg i dette tilfellet, sier kjøpmannen.

Markedsdirektør Anne Borgen Sturød i Diplom-is kan ikke annet enn å fastslå at det har vært en fantastisk mai og juni for isbransjen.

- Det er solgt utrolig mye Krone-is. Vår bestselger, en sekspakning med iskremen, har hatt en vekst på 48 prosent i mai og juni i år, sammenlignet med salget i fjor. Og veksten fortsetter inn i juli, sier Borgen Sturød.

Lager is døgnet rundt

Den folkekjære Krone-isen kom første gang på markedet i 1953. Da het den faktisk Diplomat og kostet 75 øre. Året etter fikk den navnet Krone-is. Borgen Sturød opplyser at det er solgt 2,2 millioner sekspakninger med Krone-is til sammen i løpet av de to første sommermånedene. Så kommer salget av enkelt-iskremene.

- Det vil si at vi har solgt over 16 millioner Krone-is i mai og juni, sier hun.

Hun forteller at lagrene var fulle av den kremmerhusformede isen da mai startet, men at ingen hadde forutsett en slik sommer. Da Diplom-is så hvordan is formelig fløt ut av lageret, ble det tatt grep.

- Siden midten av mai har vi kjørt produksjon og distribusjon døgnkontinuerlig. 24 timer i døgnet, sju dager i uka. Våre ansatte strekker seg ekstra, de utsetter ferien og jobber overtid for at alle skal få isen de er glad i, sier markedsdirektøren.

Hun har selv sjekket statusen på lageret i Trondheim,og kan opplyse til manges glede at Krone-is er tilbake.

- Enkelte kan nok oppleve at vi er utsolgt, men vi har altså is nå, lover hun.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter