Trøndelag politidistrikt har siden mai jobbet med en alvorlig overgrepssak fra Trondheim. Etterforskningen startet etter at en mann i 50-årene ble anmeldt, opplyser politioverbetjent Marit Johanne By ved politidistriktet.

- Overgrepene skal ha skjedd for noen år siden i Trondheim kommune. Det er tre fornærmede jenter i saken. De er i tidlig og sene tenårene, sier By.

Mistanke om flere overgrep

Tre dager etter pågripelsen ble mannen begjært varetektsfengslet av politiet og fremstilt i Sør-Trøndelag tingrett - hvor han ble fengslet i fire uker. Han var på dette tidspunktet siktet for å ha voldtatt en jente under 16 år. Strafferammen for et eventuelt slikt lovbrudd (straffelovens 299 journ.anm.), er fengsel i inntil ti år.

Politiet startet i mai etterforskningen mot en mann i 50-årene fra Trondheim, som nå er siktet i en overgrepssak. Totalt er det tre fornærmede jenter i saken, opplyser politioverbetjent Marit Johanne By ved Trøndelag politidistrikt.

I sin vurdering om det er skjellig grunn til å mistenke mannen for overgrepet, legger dommeren vekt på den fornærmede jentas forklaring, hvor hun forteller om «flere episoder», ifølge kjennelsen. Informasjonen fra tenåringen sammenholdt med beslag i saken underbygger, etter rettens mening, at trønderen med skjellig grunn kan mistenkes for å ha forgrepet seg på jenta ved flere anledninger.

Bevisforspillelsesfare

På tidspunktet for fengslingsmøtet var ennå ikke avhørene av den fornærmede jenta avsluttet. Retten vurderte derfor at «en pågang mot henne før den videre forklaring fremstår som påregnelig fra siktedes side». Fengslingen ble derfor begrunnet med faren for bevisforspillelse.

I kjennelsen oppfordrer også dommeren politiet til å gjennomføre en nærmere gjennomgang av siktedes bolig. Dette for å «avdekke øvrige, lett forgjengelige, bevis i saken». Retten mener at sakens alvor gir siktede «en klar motivasjon for å forspille bevis».

Utvidet siktelse

By opplyser at politiet har foretatt flere ransakinger i forbindelse med saken - som etter fengslingsmøtet har vokst til å omhandle tre fornærmede.

- Siktede ble pågrepet i en tidlig fase av etterforskningen. Vi har nå gjort flere etterforskningsskritt - blant annet avhør av flere barn og vitner. Det er også gjort tekniske undersøkelser. Saken etterforskes ennå. Vi har kommet langt, men noe gjenstår, sier By.

- Hva er mannen siktet for?

- Voldtekt av barn under 14 år, seksuell handling uten samtykke, seksuelt krenkende adferd og brudd på våpenloven, sier By.

LES REPORTASJE: Familien er i ferd med å stå opp. Så ringer politiets overgrepsjegere på døra

Nekter skyld

Advokat Christian Wiig, som forsvarer mannen, opplyser i en e-post at klienten ble avhørt 29. juni.

- Han svarte på alle spørsmål fra etterforsker. Han benektet straffskyld, opplyser Wiig.

Advokat Christian Wiig er den siktede mannens forsvarer. Han opplyser at klienten nekter straffskyld.

Han legger til at klienten ble avhørt på nytt i forrige uke og at mannen i 50-årene ble løslatt etterpå.

Advokat Gunnild Oftedal er bistandsadvokat for jenta, som politiet fikk informasjon om innledningsvis. Hun opplyser at jenta og hennes foresatte reagerer på løslatelsen av siktede.

- For fornærmede og foreldrene er det en stor belastning at han har sluppet ut fra varetekt, og at han på ny har blitt en nærboende nabo. De håper at saken raskt blir påtaleavgjort, sier Oftedal.

Politioverbetjent Marit Johanne By, opplyser at den siktede ble løslatt fordi politiet mener at det ikke lenger foreligger bevisforspillelsesfare i saken.