I juni 2013 dømte Frostating lagmannsrett Steinkjer-mannen til fem og et halvt års forvaring med en minstetid på tre år for å ha mishandlet en kvinne i underlivet med en tapetkniv.

Statsadvokaten sa nei

Dette var imidlertid ikke første gang 55-åringen var i retten tiltalt for denne typen kriminalitet. Fra før var han dømt for å ha mishandlet to andre kvinner med skarpe gjenstander i underlivet.

Det tredje offeret nektet i tingretten for at hun var blitt mishandlet av mannen. Hun forklarte blant annet skadene med at hun hadde falt mot en sengestolpe. I ankesaken endret hun forklaring og innså at mannen kunne ha skadet henne. Dermed endte det med forvaringsstraff.

Dette er tapetknivene som politiet beslagla hjemme hos 55-åringen i forbindelse med etterforskningen i 2011.

Minstetiden for denne utløp i mai 2016. Mannen begjærte seg da prøveløslatt, noe Sør-Trøndelag tingrett imidlertid sa nei til i september samme år. I september i fjor fremmet han en ny begjæring. Det var denne Sør-Trøndelag tingrett behandlet 30. august - etter at Statsadvokatene i Trøndelag sa nei. De mente det ikke var forsvarlig å løslate mannen.

- Fare for nye seksualiserte lovbrudd

Nå er dommen fra tingretten klar, og nok en gang blir det avslag. I begrunnelsen heter det at «det er en reell og kvalifisert fare for at tiltalte på nytt vil begå seksualiserte voldslovbrudd av alvorlig art» om han prøveløslates.

Dommerne ser ingen endringer i 55-åringens adferd samt sosiale eller personlige funksjonsevne som tilsier en annen vurdering av gjentakelsesfaren enn det som ble gjort i forvaringsdommen avsagt av Frostating i 2013.

«Det er etter rettens syn fortsatt en reell og nærliggende risiko, en høy risiko, for at tiltalte ved en prøveløslatelse vil utføre den type seksuell vold som han er domfelt for ved tre anledninger selv om det settes vilkår for prøveløslatelsen», heter det i dommen.

Retten mener også at det er dårlig prognose for behandling av de diagnosene som tiltalte har. Ved vurdering av prøveløslatelse legger også retten vekt på «de helt særegne handlingene med klare sadistiske trekk som tiltalte er domfelt for», skriver dommerne.

Ville dyrke grønnsaker

I rettsavgjørelsen refereres også 55-åringens forklaring under rettssaken. Han opplyste overfor dommerne at han skulle holde seg unna kvinner dersom han ble løslatt, samt at han ville bo i huset sitt og holde seg for seg selv. Det var også et ønske å dyrke grønnsaker, fiske og sette huset i stand i tillegg til at han håpet å kunne skaffe seg en hund og dra campingturer.

Sør-Trøndelag tingrett har besluttet at 55-åringen skal dømmes til fortsatt forvaring i tre år. Denne tidsrammen regnes fra 17. november når tidsrammen for forvaringsdommen går ut.

Statsadvokat Per Morten Schjetne som var aktor under saken, opplyser at 55-åringen tok betenkningstid etter å fått dommen forkynt.