- Trump er uberegnelig. Russerne er kloke nok til ikke å stole på han. At presidenten sier noe, er heller ikke det samme som å få det gjennom politisk i USA, sier Tor Bukkvoll i Forsvarets forskningsinstitutt.

- Men Trump er presidenten, og har makt. At møtet i det hele tatt finner sted, er viktig. Det er en anerkjennelse av at Russland er en stormakt.

- Forstår Trump

Forskeren tror at Trump respekteres på en annen måte i Russland enn i Europa.

- Trump snakker ikke om verdier og demokrati, slik vestlige ledere tradisjonelt har gjort – uten at russerne har trodd på dem. Trump er åpen på at han handler i egeninteresse. Det synes russerne er enklere å forholde seg til. Generelt har russere mer sans for den sterke mann, sier Bukkvoll.

Forut for møtet tvitret Trump at forholdet mellom USA og Russland aldri har vært verre, og at det skylde «heksejakten» – Russlands-etterforskningen ledet av tidligere FBI-sjef Robert Müller.

Offensivt Russland

- Inntrykket er at saken mest har betydning innenriks, som demokratenes fanesak mot Trump-administrasjonen. Men jeg tror russisk innblanding i et amerikansk valg vil bli husket lenge etter Trump. Jeg tolker det som et utslag av at Russland ønsker å operere slik de mener Vesten har gjort i Ukraina og andre steder. Men det har ikke alltid falt helt heldig ut. Når Hellas, som de siste årene har vært veldig Russland-vennlig, utviser to russiske diplomater, da har det skjedd noe alvorlig.

Skripal-affæren i England ser også ut som et grovt overtramp. Innblandingen i Syria-krigen er uttrykk for en offensiv utenrikspolitikk, og kanskje kan den tjene de russiske ambisjonene. Klarer man å slå ned opprøret, kan Russland hovere med at det blir fred når de blander seg inn i en konflikt, mens det bare blir verre når Vesten gjør det.

Ønsker respekt

- Hva er det Russland ønsker av Vesten?

- Det er mye Russland skulle ønske annerledes. Først og fremst en opphevelse av sanksjonene i kjølvannet av anneksjonen av Krim og innblandingen i Ukraina. Russland ønsker å bli respektert som en stormakt.

I russisk forståelse innebærer det en anerkjennelse av at en stormakt har rett på interessesfærer. Vesten skal holde fingrene unna land som Ukraina og Georgia. Russerne vil selvfølgelig gjerne også ha en anerkjennelse av anneksjonen av Krim, men vet at det blir veldig vanskelig, sier Tor Bukkvoll.

Vladimir Putin så ut til å håndtere Trumps beryktede håndtrykk bra.
Trump oppfattes mer ærlig om sine hensikter enn tidligere presidenter, mener Tor Bukkvoll. Foto: Kristin Svorte
Tor Bukkvoll er Russland-ekspert ved Forsvarets forskningsinstitutt. Foto: Forsvaret
Donald Trump i jovial prat med Finlands president Sauli Niinisto. Foto: Martti Kainulainen, AP