Også personinformasjon om kvinnen og mannen hennes dukket opp under Google-søket.

- Jeg mener dette er et grovt overtramp av personvernet. Dette kan jo ødelegge livet til folk, sier kvinnen, som ønsker å være anonym.

Varslet Datatilsynet

Det var en kjenning av familien som først hadde gjort et søk på mannen hennes.

- Vår sønn skulle på besøk til hennes sønn, og siden hun ikke kjente oss så godt, gjorde hun et nettsøk på mannen min. Det var da hun oppdaget informasjonen om oss. Hun sendte en sms om dette med en gang og fortalte at det lå ute informasjon om oss som ikke burde ligge der, sier hun.

En usladdet postjournal fra Trøndelag politidistrikt hvor 85 personer var navngitt lå ute i vel ett år. Nå skal politiet kontakte alle disse personene og informere om det politidistriktet beskriver som et uhell.

Kvinnen forteller at hun med en gang sjekket dette, og ganske riktig. På det som virket å være en fildelingstjeneste dukket det opp en postjournal fra Trøndelag politidistrikt fra sommeren 2014, hvor blant annet hennes og mannens navn og fødselsdato dukket opp usladdet.

- Dette var en søndag, men jeg ble så stresset at jeg ringte til politiet med en gang for å varsle om dette.

Google-søket er sist indeksert sommeren 2017, men om postjournalen har ligget søkbar lenger - det vet ikke kvinnen.

- Jeg fant også informasjon om 17 andre personer og en ufødt baby som lå ute usladdet. Jeg noterte meg alle navnene og varslet også Datatilsynet, sier kvinnen.

Adresseavisen har sett på deler av postjournalen, som blant annet inneholder flere henvendelser om konkrete personer til politiet fra barnevernstjenesten i ulike deler av fylket.

Mener folk må varsles

I etterkant av at kvinnen varslet politiet, har hun blitt oppringt to ganger fra dem.

- De forklarte hva som hadde skjedd, og sa at det skyldtes en menneskelig feil. Jeg sa da at de burde varsle alle som var navngitt i journalen og ba samtidig om å få vite hvilke konsekvenser denne saken ville få for den som gjorde denne glippen, sier kvinnen.

Hun håper nå at politiet går gjennom rutinene sine.

- Kanskje de bør være to personer som går gjennom disse journalene før de sendes ut?

- Trist sak

Politiinspektør Gunnar Olaf Gundersen ved Trøndelag politidistrikt var den som kontaktet kvinnen om saken. Det var imidlertid ikke bare 17 personer og en ufødt baby som lå navngitt og usladdet. Ifølge politiinspektøren dreier det seg om hele 85 personer. Han opplyser at journalen lå ute i nesten ett år.

- Vi ser på dette som trist og alvorlig sak. Så vidt vi vet har dette ikke skjedd hos oss tidligere. Det er en medarbeider som har lagret ei postliste i stedet for en offentlig journal. Rett og slett et feil tastetrykk i forbindelse med lagring. Rapporten ble lagret med riktig navn som i en offentlig journal, men innholdet var feil, forklarer Gundersen.

Politiinspektøren opplyser at postjournalen ble gitt til innsyn.no, en database for offentlige dokumenter laget av avisen Fædrelandsvennen, og at det trolig er derfra den er spredt videre til fildelingstjenesten, hvor kvinnen fant opplysningene om seg selv og mannen.

Til dette sier journalisten bak innsyn.no, Tarjei Leer–Salvesen, at dokumentene like gjerne kan være spredt av andre som har bedt om innsyn hos politidistriktet.

Meldte inn avvik

Gundersen i politidistriktet opplyser at de gjorde tiltak straks kvinnen informerte om at journalene lå åpent på internett.

- Vi tok straks kontakt med Datatilsynet og meldte inn saken som et avvik. Vi har jobbet med å sikre oss at det ikke er andre opplysninger enn fra den ene uken i 2014 som er kommet på avveie, noe det ikke er. I tillegg har vi fått innsyn.no til å slette opplysningene, og i tillegg tatt kontakt med nettsiden hvor opplysningene lå åpent og søkbare, sier Gundersen.

Ifølge politiinspektøren har ikke politiet lykkes med å få kontakt med dette nettstedet. Opplysningene og journalen kommer imidlertid ikke lenger opp ved søk.

- God skadeforebygging

Fagdirektør i Datatilsynet Knut B. Kaspersen er enig i at det er en alvorlig sak, men sier politiet har gjort god skadeforebygging.

- Når Datatilsynet har sett at de har gjort tiltak for å rette opp og hindre at det skjer igjen, er det godt nok for oss. Vi går ikke videre i saken, men den er rapportert inn til Politidirektoratet, sier Kaspersen.

Fagdirektør i Datatilsynet Knut B. Kaspersen mener Trøndelag politidistrikt har gjort god skadeforebygging etter at den usladdede postjournalen ble oppdaget.

Da Adresseavisen først kontaktet Gundersen torsdag formiddag sa han politidistriktet ikke hadde noen planer om å gå ut med informasjon til personene som er navngitt i postjournalene.

- På det året journalene har ligget offentlig har vi kun mottatt ett varsel. I og med at opplysningene ikke lenger ligger tilgjengelig anser vi faren for spredning som lav, og kommer derfor ikke til å informere de berørte, sa Gundersen.

Like etterpå ringte Gundersen tilbake. Da hadde han nettopp blitt kontaktet av Datatilsynet som ga pålegg om å informere de berørte.

- I neste uke trer personvernsreglementet GDPR i kraft. I motsetning til i dag vil det i henhold til GDPR være pålagt å informere berørte. Det kommer vi til å følge. Derfor kommer vi til å informere de 85 berørte om hva som har skjedd, hva politiet har gjort og hva som gjøres for å forhindre at det skjer igjen, sier Gundersen.

- I tråd med vår anbefaling lager politiet et informasjonsskriv der de må forklare situasjonen for de berørte, kommenterer Kaspersen i Datatilsynet.

Tar det på alvor

Gundersen mener ikke at politiet har begått et lovbrudd i denne saken.

- Vi vurderer det ikke som et lovbrudd, men et uhell. Og det tar vi det med det største alvor.

- Vil det bli konsekvenser for medarbeideren som gjorde feilen?

- Det vil i så fall være en personsak og det svarer vi ikke på i mediene.