Bergen lufthavn på Flesland har derimot ikke ølservering før klokka 08.00.

En junidag, med tidlig avgang til Mallorca, var Adresseavisen til stede på serveringsstedet Simply Good på utenlandsterminalen for å sjekke om det er mange som benytter seg av tilbudet om å kjøpe øl allerede klokka 06.00. Dette er nemlig to timer tidligere enn hva som tillates i resten av Stjørdal kommune og i resten av landet, med unntak av på Oslo Lufthavn på Gardermoen og Stavanger lufthavn på Sola.

Kommer i feriemodus

Det er like før klokka 06.00 og Eivind Laug går bort til skranken på Simply Good.

- Når begynner ølserveringa?

- Klokka seks, så du må nok vente litt, svarer Mikael Gjetåsaunet som jobber her. Laug betaler for en øl, og får etter noen minutters ventetid servert dagens første duggfriske Dahls.

- Nå er jeg i feriemodus. Ferien begynner etter at koffertene er levert og jeg har fått kjøpt meg en øl. Ja, det er tidlig, men dette er jo ikke noe jeg gjør til hverdags, det er kun når jeg har ferie og skal til utlandet at jeg drikker øl klokka seks. Normalt ville jeg vært på jobb nå, sier Laug som jobber i Trønderenergi.

- Hadde det vært ok om ølserveringa begynte først klokka 08.00?

- Nei, det er for sent, da har jo de fleste charterflyene gått, sier Laug som sammen med kona skal til Palma i Mallorca i en uke.

LIVET PÅ VÆRNES: Flyvertinne Wenche er gift med pilot Ole Lasse. De er bare ett av mange ektepar på Trondheim lufthavn

Starter ferien med trivsel

Dit skal også Torgeir Hofsmo fra Selbu, også han sitter med en øl like etter klokka 06.00.

- Det er en flott utenlandsservering her på Værnes, så jeg synes det er trivelig å komme litt tidlig og ta seg en øl. Jeg er jo tross alt ikke på ferie hver dag, så det kan jeg unne med, mener Hofsmo som er journalist i Selbyggen.

- Du synes ikke det er litt tidlig å kjøpe øl klokka 06.00?

- Nei, det synes jeg er helt greit. Folk som skal på sydentur ønsker å starte med litt trivsel. Nå slapper jeg av og nå er ferien i gang. Nå er det bare å komme seg på flyet, komme seg frem dit vi skal og så bare fortsette å slappe av i en uke.

Mikael Gjetåsaunet bak skranken bekrefter at det er mange som ønsker seg et glass øl klokka 06.00.

- Å ja, i alle fall når det er sydenavganger rundt klokka sju. Det er ikke så mange som kjøper øl på for eksempel Stockholm-flyet, men feriefolket vil ha øl. Det gjelder begge kjønn og i alle aldre, sier Gjetåsaunet.

Det er bare mellom klokka 03.00 og 06.00 at det ikke er mulig å få kjøpt øl på Værnes, men det finnes kunder som gjerne ville kjøpt seg drikke også i den perioden.

- Det er mange som spør hvorfor det ikke er enda tidligere ølservering. Det går jo fly klokka seks også, og før de avgangene er det mange som gjerne ville hatt en øl, sier Gjetåsaunet.

Ikke i henhold til kommunens retningslinjer

Det er Select Service Partner (SSP) som driver skjenkestedene på Trondheim lufthavn. De søkte Stjørdal kommune om å få utvidet skjenketiden i 2008. Da ble det avslag.

I 2012 fikk SSP derimot komiteen Levekår med på at flyplassen kunne få begynne å skjenke to timer før andre utesteder i kommunen, og også en time senere. Det ble med seks mot tre stemmer vedtatt at tidene for skjenking på Værnes fastsettes etter maksgrensen i alkoholloven med denne begrunnelsen: «På grunn av SSPs rolle som skjenkeansvarlig ved regionens hovedflyplass, og den svært omfattende adgangskontrollen til SSPs skjenkesteder, mener komité Levekår at det er forsvarlig å avvike fra normal praksis».

Bevillingen ble gitt til 2016, og da ble den forlenget til 2020. I vedtaket fra 2016 skriver komiteen: «Værnes har etter vedtak i komité Levekår fått innvilget maks åpningstid etter loven. Dette er ikke i henhold til kommunens retningslinjer. De politiske signalene har ikke gitt noen klare føringer på at det er flertall for å endre dette unntaket.»

Ingen morgenøl på Flesland

I 2016 strammet derimot byrådet i Bergen inn skjenkebestemmelsene på Flesland. Fra også å servere alkohol her fra klokka 06.00 ble det da ikke mulig før klokka 08.00.

- Dette handler ikke om at jeg tror folk drikker seg fulle på flyplassen klokken 06.00. Men en så tidlig start gjør nok at drikkingen begynner tidligere, og jeg tror mange har hatt dårligere charterreiser på grunn av tidlig drikking på flyplassen, i kombinasjon med drikkepakker på flyene, uttalte helsebyråd Rebekka Ljosland (KrF) til Bergens Tidende.

Lurer du på hvordan du kommer deg billigst tur-retur Værnes? Vi har testet det for deg.

Ivar Vigdenes, Sp-ordfører i Stjørdal, sier det ikke har vært politisk diskusjon om å endre skjenkebevillingen på Værnes til det samme som resten av kommunen.

- Flyplassen er i særstilling når det gjelder adgangskontroll og sikkerhet, og så er det jo så rart med det, det smaker veldig godt med en øl når du skal fly avgårde på ferie, sier Vigdenes.

- Så du tenker ikke at Værnes bør ha samme regler som Flesland?

- Nei, at de har sluttet med tidlig skjenking er bare et enda bedre argument for oss om å opprettholde dagens regel. Vi kan godt være litt annerledes, det skal være eksotisk å komme til Trøndelag, sier en sommerblid Vigdenes.