Nå pumpes hver eneste dag enorme mengder vann av drikkevannskvalitet ut over jordene på Frosta.

I åkeren på Neset, som tilhører en av Frostas siste jordbær-produsenter, henger likevel plantene med bladene. I fjor plukket Roar Vold den første modne jordbæra 8. juli. I år skjedde det 11. juni.

Nå går sesongen allerede mot slutten. Langt tidligere enn normalt.

- Vi regnet med at det skulle vare i minst fjorten dager til, men slik blir det ikke. Den varer maksimalt ei uke, sier Vold.

Gode på smak

Ute på jordet plukker seks litauere på spreng av det som finnes av bær. Selv jobber Vold med å sørge for vann til de andre vekstene han dyrker.

- Hva gjør det med bærene at det er sånn varme?

- Smaken er fortsatt der, men størrelsen på bæra er mindre enn normalt. De får ikke normal utvikling, sier Vold.

Under middels. Varmt og tørt vær fører til mindre bær enn normalt.

Jordbærprodusenten, med 30 mål bær, snakker om en sesong under middels.

- Men vi skal ikke klage så mye i Trøndelag. I andre deler av landet må de jo slakte buskap. Og det er bare noen år siden vi hadde motsatt problem. Da lovet jeg aldri å klage over å måtte jobbe om natta for å flytte vanningsanlegg, sier Vold.

Alene igjen

Han er den eneste store jordbærprodusenten igjen på Frosta etter at den ene etter den andre har sluttet de siste årene. Vold, som selv dyrker neper, purreløk, kålrot, grønnkål og kinakål i tillegg til jordbær, ser ingen grunn til å slutte.

- Nei, jordbær er egentlig en morsom produksjon. Det går også an å tjene greit på det. Nå er produsentprisen ok, sier han.

Og om jordbærsesongen er tøff var kinakål-produksjonen i år enklere enn noen gang

- Vi var ferdige med innhøstingen av kinakål femte juni. Jeg har aldri opplevdt at vi har vært ferdig så tidlig. Nå sår vi på nytt, sier Vold.

Håper på regn

Noen kilometer unna på Hogstad Øvre er det like før sesongen starter for alvor. I kjølerommet står så langt bare fire-fem kasser med bær, men i løpet av bare noen dager vil det være full aktivitet.

unellbær. Bringebær i tunell på Hogstad Øvre.

- Vi skal levere to paller daglig i neste uke. På det meste vil det vær 3-4 paller bær om dag herfra. I år regner vi med å produsere totalt 20 tonn bær, sier Hagen.

18 mål med bringebærbusker i tuneller av duk skjermer både bringebærbusker og de som skal plukke, men de siste dagene har temperaturen vært nesten uutholdelig midt på dagen. I verste fall blir det for varmt for buskene eller gjør at bæra bråmodner

- Det hadde nok vært godt med litt regn både for oss som dyrker ting og for alle andre, sier han, og ser opp på taket av grisehuset like ved, der en vannspreder skal bidra til å holde temperaturen nede.

Like før. På Hogstad Øvre er det like før sesongen starter for alvor. Så langt har bringebærprodusent Erling Hagen bare noen få kasser inne på kjøla.

Dusjer med drikkevann

Flere steder i kjøkkenhagen begynner den langvarige tørken og varmen å skape problemer.

- Vi har vannet siden i mai. Det er bare noen få dager det ikke har vært behov for det, sier Olav Dahlstrøm.

Ønsker seg regn. - Der vi får vannet går det bra. Ellers er det vanskelig. Den store faren nå er tordenvær, sier Olav Dahlstrøm, her midt ute i løk-åkeren.

Han står og ser ut over åkeren med gul kepaløk på Moum på Neset, der vannsprederen kontinuerlig dusjer plantene. På motsatt side av veien ligger prestegården der værstasjonen mandag viste 33,7 grader. I dag er det nesten like varmt.

Pøser på med vann. Bøndene på Frosta bereger avlingen med vann fra drikkevannskilden Hovdalsvatnet.

- Det er fryktelig tørt. Så lenge vi kan vanne går det bra, men faren nå er tordenvær, sier Dahlstrøm.

Han snakker om hvor avhengig produsentene i landbrukskommunen er av vanning. I dag vannes jordene i bygda med store mengder vann av drikkevannskvalitet.

Beroliger bøndene

De siste dagene har 18 000 kubikkmeter vann hver eneste dag blitt pumpet opp fra vannkilden i Hovdalsvatnet. Det tilsvarer 280 liter vann i sekundet, forteller sjef for vannverket, Bjørn Støwer. Det aller meste av vannet dusjes ut over jordene rundt omkring på Frosta.

- Vannstanden vår er der den pleier å være på høsten, etter sesongen, men vi har råvann nok å ta av. Fortsetter forbruket som i dag kan vi levere i to måneder til før vi er nede på laveste nivå, sier Støwer.