Mandag 16. juli ble Olav Tryggvasons gate i Midtbyen i Trondheim stengt for gjennomkjøring av biltrafikk. Bilene får påbudt kjøreretning mot Søndre gate eller Jomfrugata, mens syklister får egne sykkelfelt og fotgjengere bredere fortau.

Påbudt kjøreretning gjelder for alle bortsett fra buss, sykkel og taxi. Elbiler, mopeder og motorsykler må følge påbudt kjøreretning på samme måte som andre privatbiler.

- Skjønner ikke skiltingen

Tirsdag ettermiddag valgte Adresseavisen å stille seg opp i Olav Tryggvasons gate for å undersøke om bilistene hadde fått med seg det nye kjøremønsteret. 18 bilister valgte å kjøre rett frem i stedet for å kjøre ned Jomfrugata som er den påbudte kjøreretningen. Dette skjedde i løpet av fem minutter like før klokka 14.00.

Robert Robertsson, restaurantsjef ved O’Learys Trondheim, sier at det fremdeles er flere biler som suser forbi vinduene til restauranten i Olav Tryggvasons gate.

- Jeg mistenker at folk ikke skjønner skiltingen. Det er fortsatt mange personbiler som kjører akkurat som før, sier han.

Han har ikke merket noen forskjell på trafikkbildet siden forrige uke.

- Mens vi snakker sammen nå, så ser jeg fire-fem biler som har kommet kjørende nedover og som kjører feil, sier han.

Kjører feil: Biler som kjører i Olav Tryggvasons gate er nødt til å svinge inn Søndre gate, men det er ganske mange som ikke gjør det.
Nye skilt: Det er satt opp skilt som viser at det er påbudt å svinge til venstre.

- Vil se det an

Fungerende seksjonsleder for Forebyggende & patruljeseksjonen i Trondheim, Håvard Simonsen, forteller at de ikke har mottatt noen meldinger om ulovlig kjøring i Olav Tryggvasons gate i Midtbyen.

- Vi har godkjent en skiltplan, og vi må kontrollere om folk følger den. Dersom vi ser at noen bryter forbudet, vil vi vurdere å være til stede for å se an situasjonen. sier han.

Siden 19. juni har det vært satt opp anleggssikringer og sperringer for å forberede trafikantene på det nye kjøremønstret. Han forteller på generelt grunnlag at de fleste bilistene i Trondheim er ganske lovlydige, og at man ønsker å la bilistene få bli vant til et nytt kjøremønster før man gjennomfører kontroller.

- Ser vi at det blir et vedvarende problem, så må vi stramme til, men foreløpig er det ingen meldinger om kaos, sier han.

Uteservering: Det er flere utesteder som ønsker å bruke fortauet til uteservering. Det er også satt opp benker og bord langs Olav Tryggvasons gate.

Les også: Her står bussene i kø i nystengte Olav Trygvassons gate

Varsler kontroller

Han har selv lagt merke til at det er lite trafikk i Midtbyen for tiden.

- Hvis det nye trafikkmønsteret ikke setter seg, er vi nødt til å kontrollere. Hvis det medfører riktighet det Adresseavisen hevder, så er det skuffende at bilistene ikke klarer å forholde seg til gjeldende trafikkregler.

Dersom du blir tatt for ulovlig gjennomkjøring, kan det bli utstedt et forenklet forelegg.

- Ut fra de opplysningene som nå foreligger, vil politiet i de nærmeste dagene følge opp dette, sier Simonsen.

Fra å være en bred gjennomfartsåre med fire kjørefelt, har Olav Tryggvasons gate nå blitt tofelts vei. Den ledige plassen skal blant annet benyttes til gatemøbler, busker og trær. Flere serveringssteder har meldt sin interesse med tanke på uteservering. Prøveprosjektet vil bli evaluert om seks måneder.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter