Fra 1. september vil FSI være bemannet døgnet rundt med etterforskningsledere og jurister.

- Ordningen ligner på krimvakta ved Sentrum politistasjon i Trondheim, men vil gjelde for hele distriktet. Ved alvorlige hendelser samler vi ressursene og bestemmer hvilke etterforskningstiltak vi skal sette i verk, sier visepolitimester Marit Fostervold i Trøndelag politidistrikt.

Hun sammenligner FSI med når politiet setter stab ved store ulykker eller andre spesielle hendelser. FSI vil vurdere de ulike sakene og blir en krimvakt for hele det store politidistriktet, fra Bindal i nord til Røros i sør, en strekning på nærmere 50 mil. Rundt 1000 politiansatte skal betjene om lag 450 000 innbyggere.

NRK har de siste dagene satt søkelyset på erfaringene med nærpolitireformen og kartlagt situasjonen i de 12 politidistriktene. Det viser seg at grove overgrepssaker blir liggende, politifolk slutter og arbeidspresset er skyhøyt. Tillitsvalgte forteller om kriselignende tilstander, også flere politimestre erkjenner problemer.

- Politireformen skal bidra til å heve kvaliteten og effektiviteten i norsk politiet. Det tar tid, og i perioder må vi påregne at vi har for få ressurser, når enderingene skal skje samtidig. Sett opp mot politireformens endelige målsetting, er vi i dag for få ansatte i Trøndelag politidistrikt, ikke bare på politistillinger, men også når det gjelder sivile funksjoner og jurister, sier Fostervold til NRK.

Ikke lengre å vente

Hun legger til at deres resultater viser at de i dag har kontroll på de alvorlige og prioriterte straffesakene. Politidistriktet har grei saksbehandlingstid sammenlignet med tiden før politireformen.

Til Adresseavisen sier visepolitimesteren at når man bygger fagmiljøer, må ressursene tas fra et sted, og det er lett å miste noe av fleksibiliteten man har hatt.

- Vi er midt inne i kvalitetsreformen, og derfor er det ikke gitt at vi ser effekter ennå. Nye krav og opprettelse av nye roller koster, og gjør at våre muligheter til å øke bemanningen i takt med forventningene svekkes.

Flere arbeidsoppgaver

Marit Fostervold viser også til at politipatruljene har fått flere arbeidsoppgaver, mens antallet patruljer er som før. Hun sier det er grunn til bekymring med lange kjøreavstander for patruljene, samtidig som arbeidsbelastningen på de enkelte er blitt større.

- Hvorfor har dere ikke opprettet flere patruljer?

- Det skyldes krav til opprettelse av flere nye fellesfunksjoner vi tidligere ikke hadde i politidistriktet. Vi har verken folk eller penger til å ansette i alle de nye funksjonene.

Hun nevner også økt krav til rapportering, som skal beskrive fremdriften av etableringen av nye funksjoner og arbeidsmetoder.

- Dette øker bevisstgjøringen av nye arbeidsmetoder og hvilken kvalitet vi klarer å levere, men dette er ressurskrevende. Samtidig kan vi ikke velge bort funksjonene, så én person får flere funksjoner. Dette fører til større arbeidsbelastning på den enkelte.

Robuste fagmiljøer

- Tillitsvalgte fra Politiets Fellesforbund og Politijuristene hevder at saker blir liggende for lenge. Stemmer det?

- Per i dag mener vi å ha kontroll på de alvorlige og prioriterte straffesakene. Det samme gjelder saksbehandlingstiden. Borgerne i Trøndelag politidistrikt venter ikke lengre på å få sakene behandlet nå enn før politireformen.

Hun fremholder at politidistriktene er pålagt å bygge robuste fagmiljøer, som innebærer nye opplæringskrav og sertifiseringskrav.

Og det er klart at reformen koster. Politiet har krav på seg til å spare penger i budsjettet, i en periode hvor politiarbeid aldri har favnet så bredt, vært mer krevende og spennende.

Digitale løsninger

Samfunnet blir stadig mer digitalisert, også blant de kriminelle. Saker må etterforskes grundigere når informasjonstilfanget i den enkelte sak blir større i et digitalisert samfunn.

- Imidlertid tar det tre–fem måneder å gjennomgå et standard databeslag. Da er det klart at vi har behov for å øke ressursene for å kunne håndtere dagens kriminalitet. På mange måter lever norsk politi i to tidsaldre: Vi har kommet et stykke på vei når det gjelder digitalisering. Samtidig ser vi at de digitale tjenestene til publikum kunne vært bedre, f.eks. med hensyn til mulighet for å levere søknader digitalt, sier visepolitimester Marit Fostervold.

Mer å gjøre: Ifølge visepolitimester Marit Fostervold har politipatruljene fått flere arbeidsoppgaver, mens antallet patruljer er som før. Hun sier det er grunn til bekymring med lange kjøreavstander for patruljene, samtidig som arbeidsbelastningen på de enkelte er blitt større. Foto: Terje Svaan