Han er én av rundt 100 personer som ble evakuert natt til torsdag fra området sørøst for Östersund.

- Jeg måtte få med meg hunden, det er jo menneskets beste venn, men det er nesten alt jeg rakk, sier Eriksson og støtter seg på bilen der den trofaste schæferhunden sover.

Like ved ligger en bærepose med de få tingene han rakk å ta med.

Torsdag ettermiddag er situasjonen høyst uviss på grunn av brannene. En rekke steder i Sverige er flere hundre personer, både feriegjester og fastboende, evakuert.

Vil reise hjem

Hildegunn Kolstø fra Stjørdal er usikker på om hun skal bli i området eller reise hjem, så lenge flere skogbranner raser i nærheten.

- Det er så knusktørt at du nesten stikker deg på føttene om du går barføtt, sier hun.

Hildegunn Kolstø fra Stjørdal føler seg ikke trygg på hytta ved Revsundsjöen, så lenge det brenner i nærheten. Foto: Finn Walther, Adresseavisen

Sammen med tre venner tilbrakte hun natt til torsdag på hytta ved Revsundsjöen i Gällö i Bräcke. Adresseavisen møter henne på Ok-bensinstasjonen ved E14. Der ble hun stoppet av politiet på vei ut fra hytta. Området er nemlig avsperret på grunn av brannene.

- De ville vite hva jeg gjorde der, men hytta ligger i et område som ikke er evakuert. Vi hørte helikoptrene i natt, men vi visste ikke noe om dette før i morges, sier Kolstø.

- Jeg har hatt hytta her i ni somre. Jeg har aldri opplevd noe sånt før, sier hun.

Er optimistisk

For pensjonisten Per Erik Eriksson er det ikke like enkelt å reise hjem. Adresseavisen møter ham ved Camp Viking, like ved E14, utenfor Gällö, der politisperringen hindrer folk i å dra inn i skogbrannområdet. Her har også räddningstjänsten, brannstyrkene, opprettet hovedkvarter.

- Vi er fem mennesker, to hester og en hund, som ble evakuert fra bygda mi. Bare kattene våre ble igjen. De fikk vi ikke fatt i, så det spørs hvordan det går med dem, sukker Eriksson.

LES OGÅS: Trønderske brannmenn i en håpløs kamp i Sverige

Han snakker om at skogbrannen allerede har rast i området litt lenger vest noen dager før innsatsen nå ble trappet opp. Og før han dro hjemmefra fulgte han med på slukkingsarbeidet da tre helikopter gikk i skytteltrafikk inn og ut fra innsjøen, Binnsjöen, like ved for å hente tusenvis av liter med vann til slukkingen.

- Det virker ikke som om de tar det så alvorlig så lenge det ikke truer hus, gårder og mennesker. Det kan jeg jo egentlig forstå, sier Eriksson.

Han er optimistisk og sier han tror hjemmet hans berger fra brannen.

- Jeg stoler på räddningstjänsten. De vet hva de holder på med, sier han.

Kjempet mot flammene 29 timer i strekk

Evakueringen i bygdene rundt Gällö ble iverksatt etter at flere nye branner, trolig på grunn av lynnedslag, ble oppdaget i skogen nord for E14. I tillegg mistet brannmannskapene og frivillige også kontrollen over brannen ved Grötingen og Grötingsberget slik at den spredte seg vestover. Det bor få mennesker i området, men det er mange hytter og feriehus som er bebodd nå midt på sommeren. Derfor ble det i løpet av natten og torsdag morgen satt inn store mannskaper.

- Nå er det virkelig slått på stortromma, sier en av brannmennene som har jobbet lengst på stedet til Adresseavisen. Selv har han kjempet mot flammene i 29 timer nesten i strekk.

Satte inn store styrker

Torsdag jobbet mannskaper fra seks og sju ulike brannstasjoner i Jämtland med slukkingsarbeid i Bräcke. I tillegg var brannmenn fra Stjørdal og Os på plass for å hjelpe til. Og en stadig strøm med mannskap fra den svenske fjällredningstjenesten og frivillige av alle slag, både fra det evakuerte området og utenfra. Avløsningsmannskaper fra Norge var også på vei inn for å overta for å avløse noen av de slitne norske brannmennene som har jobbet lange dager. Fra svensk side har det kommet mye ros for innsatsen.

Slitne. Brannmennene Helge Ulriksen (til v.) og Bård Falck Anderssen, fra Stjørdal, venter på avløsingsmannskapet etter å ha jobbet nesten to døgn i strekk med å slukke skogbrann.

I tillegg til de norske brannfolkene har det strømmet til med frivillige, både som ønsker å delta i slukkingen, har maskiner og utstyr som kan brukes i slukkingen, og folk som kommer med mat og drikke til brannmannskapene.

Räddningsleder Lars Askrud, som leder innsatsen i Bräcke, var torsdag forsiktig optimist med tanke på å slukke brannen. Også han roser både nordmenn og fastboende for innsatsen.

Lars Askrud (til h.), som ledet brannslukkingsinnsatsen torsdag i samtale med Hildegunn Kollstø. Foto: Finn Walther

- Det har vært helt enormt med frivillige som har meldt seg for å bidra. Jeg har måttet sende hjem noen, forteller Askrud, som leder innsatsen i Bräcke

Fortsatt brennhett

Selv om det er litt disig torsdag er det fortsatt varmt. Et sted mellom 25 og 30 varmegrader i lufta. I tillegg kommer varmen fra brannene.

- Varmen er kanskje det verste. Bortsett fra det er det greit, sier brannmann Vegard Brækken fra Os.

Han og tre kolleger jobber med etterslukking i området ved Grötingen, som svenske myndigheter som en av de verste brannene å få bukt med.

Intens kamp mot flammene. Mens et helikopter passerer over ham spruter brannmann Vegard Bækken, fra Os, tusenvis av liter med vann ned på flammer og rykende stubber i skogen utenfor Bräcke. Foto: FInn Walther

Så sent som onsdag kveld trodde brannmannskapene de hadde situasjonen under kontroll, så blusset flammene opp igjen og tre bygder måtte evakueres.

Brækken og de andre brannfolkene fra Os ankom Bräcke natt til torsdag, etter å ha kjempet mot flammene ved de store brannene lenger sør.

- Vi har den eneste terrenggående brannbilen her. Den kan ta seg fram der andre ikke kommer til, sier Brekken, mens han pøser vann på flammer og rykende stubber langs veien fra den 4000 liter store tanken i bilen.

LES KOMMENTAREN: Tørke og skogbrann viser at vi må ruste oss mot klimaendringene

På den ene siden av veien er hogstfeltet farget grått. Bare noen få trær og busker står igjen her og der.

På motsatt side står svartsvidde stammer og brungule bartrær igjen. Bak oss smeller brått en trestamme i bakken.

Det er røyk og aske så langt du kan se.

Svartsvidde trær, aske og røyk så langt man kan se. Bare i Bräcke anslås det nå at flere hundre mål skog har gått tapt i brannene. Foto: Finn Walther

Får kritikk for dårlig brannberedskap

Store områder både i Bräcke Sveg, Ragunda og Lillhärdal kommuner er forvandlet til rykende grå månelandskap. 10 000 mål skog kan gå tapt før brannen er slukket anslår svenske myndigheter. Både i Jämtland, Västernorrland, Dalarna og i Gävleborg län raste det torsdag store branner. Da rapporterte svenske myndigheter om 49 ulike branner. De frykter at det kan bli flere på grunn av nye lynnedslag.

Den svenske regjeringen har måttet tåle kraftig kritikk for hvordan brannkatastrofen er håndtert. Det har vist seg å være mangel på så vel utstyr som personell. Blant annet har Sverige måttet be EU om hjelp i form av brannbekjempelsesfly for å stoppe så omfattende branner.

De siste dagene har innenriksminister Anders Ygeman (S) og statsminister Stefan Löfvén (S) måttet svare på kritiske spørsmål omkring brannberedskapen. Sistnevnte besøkte selv i går de brannrammede områdene.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter