Det var fredag 1. desember i 2017 at en mann i 40-årene bosatt på Innherred bestemte seg for å avlive hunden sin.

- Ifølge hundeeieren var hunden gammel og var i en dårlig livssituasjon. Han forsøkte derfor å avlive ham, men det gikk ikke etter planen, forklarer politiadvokat Amund Sand i Trøndelag politidistrikt.

En bonde fra Jøa i Nord-Trøndelag er i Høyesterett dømt til fengsel i ett år og åtte måneder for vanskjøtsel av 92 dyr

Skjøt med leirdueammunisjon

Han er den som har påtalemessig ansvar for saker som havner hos dyrekrimgruppa.

Ifølge tiltalen avfyrte hundeeieren et skudd med hagle på cirka 7–10 meters hold. Avlivingen lyktes ikke fordi han brukte leirdueammunisjon og skuddet var ikke reddet mot hjernen. «Hunden ble truffet av hagl i siden og i halsen, hvilket medførte frykt og store smerter» står det i tiltalebeslutningen. Saken skal opp i Inntrøndelag tingrett i slutten av august.

- Hunden var løs da han ble forsøkt avlivet, og han rømte vekk fra eiendommen. Dagen etter avlivingsforsøket oppsøkte den skadde hunden ei hytte hvor hytteeieren tok vare på hunden, sier Sand.

Hundeeieren hadde sett på sosiale medier at noen hadde tatt vare på hunden og han dro derfor til hytta og fikk hunden tilbake. Hytteeieren hadde varslet politiet om den skadde hunden, og dermed ønsket de å vite mer om hva som hadde skjedd.

- Hundeeieren har forklart at han fikk hjelp av en kamerat som avlivet hunden etter at den hadde blitt hentet fra hytta, forteller Sand.

Mørketall: Politiadvokat Amund Sand i dyrekrimgruppa i Trøndelag politidistrikt sier at det finnes flere saker som omhandler feilaktig avliving av kjæledyr. Han frykter også at det er flere saker som aldri kommer politiet for øre.

- Uhell

Politiet mener at avlivingsforsøket er i strid med dyrevelferdsloven og hundeeier har ikke vært aktsom nok da han forsøkte å ta livet av dyret.

- Ifølge avhør har hundeeieren fortalt at han tok feil av ammunisjonen, sier Sand.

Han mener at handlingen var egnet til å påføre hunden smerter og frykt, og det er også årsaken til at overtredelsen blir sett på som grov. Strafferammen er på tre års fengsel.

- Det er rett å si at denne saken befinner seg i en kategori av saker som det finnes en del av. Det er flere som har vært i rettssystemet, understreker Sand. Han er likevel redd for at denne problemstillingen har større omfang enn dyrekrimgruppa er klar over.

- Jeg oppfatter dette som et uhell, og ikke en sak hvor det er noen vond vilje som ligger bak. Hundeeier har ikke vært forsiktig nok da han skulle forsikre seg om at avlivingen ville gå greit.

Avhørt kamerat og hytteeier

Politiet har også avhørt kamerat som avlivet hunden og hytteeieren som tok vare på den skadde hunden.

- Det er ingenting som strider mot det tiltalte har forklart, sier han.

Advokat Trond Peder Nilsen representerer hundeeieren.

- Min klient har ikke erkjent straffskyld, og har egentlig ikke tatt stilling til spørsmålet. Han mener det er noen andre som får avgjøre om avlivingsmåten var forsvarlig, sier Nilsen i en kort kommentar.

Han understreker at han ikke har fått snakket med sin klient ennå, og at han kun har lest dokumenter i saken.

Hundeeieren ønsker ikke å kommentere saken overfor Adresseavisen.

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter