Derfor ber Lotteritilsynet Lyoness om å videreformidle til alle som deltar: Tilsynet mener de driver en ulovlig virksomhet.

Selskapet har klaget på denne konklusjonen, og så lenge klagen deres er under behandling, får selskapet lov til å fortsette med deler av virksomheten. De får imidlertid ikke verve nye deltakere eller selge nye kuponger eller kundeskyer.

Les også: - Hvis nødvendig tas saken til retten

Prosjekt X og kryptovaluta

Lotteritilsynet sier de har mottatt mange tips om at Lyoness fortsetter å drive den delen av virksomheten som de er pålagt å stanse, blant annet nyrekruttering av lojalitetsbedrifter og salg av kundeskyandeler.

- Tipsene indikerer også at Lyoness nå tilbyr norske deltakere å foreta innbetalinger for å konvertere andelene de har i kundeskyene til en ny kundesky som omtales som Prosjekt X. Vi har også mottatt tips som indikerer at Lyoness vil innføre kryptovaluta, forteller seniorrådgiver Monica A. Kjelsnes i Lotteritilsynet.

Til påstandene om at Lyoness fortsetter den delen av virksomheten som de har fått beskjed om å stoppe, skriver advokaten i en e-post:

- Lyoness ønsker å følge alle lover og regler. Samtidig er det vanskelig å gi et godt svar, ettersom Lyoness ikke har blitt presentert for disse påståtte tipsene, skriver advokat Olav Kolstad.

Lotteritilsynet har informert selskapet om noen av tipsene i et brev sendt i midten av juli.

Olav Kolstad er advokaten og pressekontakt for Lyoness.

Les også: - Tipses om ungdom som slutter på skole for å være med

- 225 millioner i omsetning

Lotteritilsynet sier de har mottatt info fra Lyoness om at de i 2016 hadde en samlet inntekt på ca. 225 millioner kroner i Norge. Ifølge lotteriloven må minst halvparten av omsetningen komme fra reelle produktsalg. Hvis ikke, regnes selskapet som en ulovlig pyramide.

- Av de 225 millionene mener Lotteritilsynet at rundt 19,5 millioner var inntekter fra salg av reelle produkt i form av kommisjon fra lojalitetsbedriftene. De resterende pengene – i overkant av 200 millioner – er penger fra deltakerne, som ikke har direkte sammenheng med omsetning av reelle produkter. Det kan dreie seg om kjøp av rabattkuponger, andel i kundeskyer og markedsmateriell, sier Kjelsnes.

Ute i lojalitetsbedriftene har kundene dessuten handlet for ca. 169 millioner i 2016, ifølge informasjon Lyoness har gitt tilsynet. Dette er ikke penger Lotteritilsynet mener kan inkluderes i regnskapet til Lyoness.

Lyoness kommenterer disse tallene slik:

- Fra vårt ståsted mener vi at Lotteritilsynet har tolket disse tallene feil. Vi ønsker ikke å kommentere dette offentlig, men Lyoness kommer til å forklare det ytterligere for Klagenemda, skriver advokat Kolstad.

I brev til Lyoness har Lotteritilsynet bedt dem å informere alle deltakere og bedrifter om tilsynets vedtak om at virksomheten er ulovlig.

Kan straffes

Pyramidevirksomhet kan straffes med bøter eller fengsel inntil tre år, ifølge lotteriloven.

- Hvem kan straffes?

- Alle som oppretter, drifter, deltar i eller utbrer ulovlig pyramidevirksomhet kan straffes for brudd på pyramidebestemmelsen. Både selskapet, lojalitetsbedriftene og den enkelte deltaker kan bli holdt strafferettslig ansvarlig. Det er derfor vi har bedt Lyoness om å informere om vårt vedtak, slik at deltakerne kan ta stilling til dette selv, sier Kjelsnes i tilsynet.

Adresseavisen har spurt Lyoness om de har informert alle deltakerne. De svarer:

- Vi har gitt ut generell informasjon til våre deltakere i Norge. Siden 31. mai 2018, har derimot Lotteritilsynet justert seg noe, ved blant annet å gi Lyoness tillatelse til å fortsette sin virksomhet til anken har blitt behandlet. Vi har vært i dialog med Lotteritilsynet, Klagenemda og Oslo byfogdembete for å klargjøre hva som gjelder inntil Lyoness' klage er blitt behandlet. Når dette er endelig avklart, informeres deltakerne med alle detaljer.

Saken til retten

Lyoness Norway AS og Lyoness Europe AG har altså også tatt saken til Oslo byfogdembete, der de ba om såkalt «midlertidig forføyning» med krav om utsatt iverksetting av stans-vedtaket. I en 25 sider lang kjennelse slår retten fast at deres ønsker ikke tas til følge. Lyoness må også betale i overkant av 70 000 kroner i saksomkostninger til den norske stat, ved Kulturdepartementet.

- Etter at denne saken for byfogden startet, har Lyoness fått lov til å fortsette sin kjernevirksomhet under klagebehandlingen. Oslo byfogdembete har ikke vurdert hvorvidt Lyoness' virksomhet er i strid med lotteriloven, skriver advokaten til Lyoness i en e-post.

Her kan du teste om et selskap er et pyramidespill (ekstern lenke)