Tirsdag ble en 18-årig mann funnet død i en leilighet på Levangernesset. Mannen skal ha vært del av rusmiljøet i Levanger. Kommunen tror rusmiljøet har doblet seg de siste årene.

- Nå har en ung mann dødd av en overdose i Levanger. Det viser hvor farlig det er, sier lensmann Knut Olav Røstad, avsnittsleder for forebyggende- og patruljearbeid ved Levanger og Verdal lensmannskontor.

Dobling i antall rusbrukere

Røstad forteller det eksisterer et utbredt rusmiljø i Levanger.

- Det har over tid blitt vesentlig økning i registrerte brukere over de siste par årene, sier Røstad.

Leder for rus- og psykiatritjenesten i Levanger kommune Anita Veivåg, tror miljøet har doblet seg siden 2010. Da anslo politiet at rusmiljøet i Levanger bestod av om lag 100 personer.

- Mørketallene er nok store, men vi har forsøkt å kartlegge miljøet, og vi kan vel si rundt 200. Det har vært en jevn stigning, men det har eksalert det siste året, sier Veivåg.

Anita Veivåg i Levanger kommune anslår at rusmiljøet har doblet seg siden 2010. Foto: Privat

Samlingspunkt i Levanger

Kriminalitetsforebyggende koordinator i Levanger kommune, Anette Tiller Skjervø, sier ungdom fra mange kommuner samles i Levanger.

- Kommunene og lokalsamfunnene må jobbe sammen på tvers av kommunegrenser. Man er naiv om man tror dette er et lokalt problem.Vi har hatt kunnskap om ungdommene og dialog med dem, men ikke gjort de rette tiltakene underveis. Det må vi ta kritikk på, sier Skjervø.

Anette Tiller Skjervø sier Levanger har blitt en samlingsplass for ungdommer fra mange kommuner i regionen. Bildet tatt i forbindelse med en annen sak. Foto: Leif Arne Holme

- Russisk rulett

Ifølge Røstad i politiet, er det lett å få tilgang til narkotika i Levanger, og at et bredt spekter av narkotiske stoffer brukes i miljøet.

Lensmann Knut Olav Røstad sier rusøkningen også merkes i antall voldssaker og trusler. Bildet er tatt i forbindelse med en annen sak. Foto: Levin Nestvold jr.

- Vi betegner det som russisk rulett hvor det er mange farlige stoffer som brukes, og ofte blandingsrus som i verste fall kan ende med overdose og dødsfall. Det brukes alt fra hasj til syntetiske stoffer. Rusøkningen merkes også i økt antall voldssaker og trusler. Det er torpedoer som krever inn penger og interne oppgjør, sier Røstad.

Tendensen går mot sterkere stoffer.

- De siste årene ser vi bruk av stadig sterkere stoffer. Vi vet at det har kommet heroin i store mengder. Det har også kommet meldinger om sterke tabletter som fentanyl, som svært farlig for unge som ikke er etablerte med rus, for å si det sånn, sier Veivåg, som legger til at det nærmest har blitt storbytendenser i Levanger.

- Foreldrene må ta ansvar

For å få bukt med rusproblematikken setter kommunen inn ressurser, og kommer med oppfordringer til foreldre.

- Kommunen må jobbe både forebyggende og med brannslukking. Nå styrker vi rusteamet i brannslukkingsfasen for å få kartlagt det etablerte rusmiljøet. I tillegg vil vi være tettere på i form av ruskontrakter, og fortsette å utfordre politiet på ressursbruken og kunnskapen deres, sier Skjervø.

- Foreldre må være observante og ta på alvor at ungdommene kommer borti ting. Foreldre må også tørre å snakke med ungene om narkotika. Holdningen til hasj er et eksempel som må tas på alvor. Det er mye sterk hasj ute og går, og det er avhengighetsskapende. Både hasj og alkohol er inngangsporter til narkotikabruk, advarer Veivåg.