- Mange tror at det bare er familier med tenåringsbarn som kan melde seg, men både barnefamilier, enslige, par uten barn eller pensjonister fungerer like godt. Familie er et vidt begrep, sier Solbjørg Musum. Hun har vært involvert i AFS, både som frivillig og vertsmor, etter at datteren hennes selv var utvekslingselev i Luxenburg i 1987.

AFS er en frivillig organisasjon, hvor ungdom fra 16-18 år reiser og bor gratis hos en vertsfamilie mens de går på videregående. Nå oppfordrer de trøndere til å åpne husene sine for ungdommene som lander på Gardermoen 17. august.

Vil leve et hverdagsliv

Musum mener at utvekslingsstudentene får utvidet horisonten selv om de ikke bor hos en tradisjonell vertsfamilie. Hun nevner at små barn kan bli fantastiske norsklærere.

- Det kan hende vi legger lista litt for høyt for oss selv, alt må ikke være perfekt. Vi har blitt litt for redde for å åpne hjertedøra, men de kommer jo hit for å leve et vanlig hverdagsliv. De skal tilpasse seg oss og vår kultur, lære norsk, hjelpe til hjemme, spise vår mat og være med på vanlige aktiviteter.

Ungdommene er på nett

AFS håper at mange melder seg, slik at alle ungdommene får en vertsfamilie. På nettsidene deres kan man se ungdommene som enda ikke har funnet et sted å bo. Foreløpig venter 50 ungdommer fra land i Europa, Asia, Latin-Amerika og Nord-Amerika på et husrom i Norge.

- Vi har ungdommer med vanvittig mange ulike interesser fra hele verden, sier Musum, som selv har vært vertsmor for tre ungdommer. En fra Italia, en fra USA og en fra Brasil.

- Familiene lærer også mye verdifullt i løpet et slikt år. Det skjer så mye positivt, i tillegg til at vi får nye steder å reise til. Det er noe helt annet å besøke de i sine hjemland, enn å reise dit som badeturist.

Et tankekors

Hvert år reiser omtrent 1500 norske for å bo hos vertsfamilier i utlandet.

- Det er et tankekors at så mange norske reiser ut gratis og forventer å bo hos en familie, mens det er så vanskelig å gjøre det motsatte, nemlig å åpne hjemmene sine for en person vi ikke kjenner

Hun oppfordrer andre familier til å få den samme opplevelsen hun selv har hatt.

- Vi håper at flere vil være spontane og ta sjansen på å utvide familien i et år. Ofte knyttes livslange bånd, sier Solbjørg Musum.