Oppdraget i Gällö er definert som ferdig, og de venter på et nytt oppdrag. Nå befinner det seg 25 brannmenn fra brann- og redningstjenesten i Trondheim, Stjørdal, Selbu, Meråker og Malvik i Gällö, fem mil øst for Östersund.

- Det er ekte trøndersamarbeid. Vi er fra forskjellige vesener, men vi opererer sammen, og det har fungert meget bra, forteller brannsjef Håvard Nicolausson på telefon fra Sverige.

F.v. Kristian Brekke, Roy Lundberg, Mats Nilsen, Geir Arne Haugen (innsatsleder), Svein Nørstebø og Ketil Almbakk. Foto: Trøndelag brann- og redningstjeneste.

Brannfolk over hele landet har ytret ønske om å bidra til den omfattende slukningsaksjonen.

- Jeg har fått henvendelser på telefon, melding, Facebook, messenger, men det er klart at det ikke bare er å møte opp. Koordineringsdelen går nå gjennom 110-sentralen, sier Nicolausson.

Oppdraget i Gällö er definert som ferdig. Foto: Trøndelag brann- og redningstjeneste.

Se bilder av katastrofebrannen tatt av norsk pilot

Slukker glør fra røyksopper

Den trønderske redningstjenesten kom opp tidlig torsdag, og byttes ut med nytt mannskap søndag kveld.

- I starten jobbet vi halvannet døgn i strekk. De siste to døgnene har vi jobbet med å slukke glør fra røyksopper. Vi hakker, spader og får vann ned i jorda. Den høye temperaturen fra brannen har gått ned i jorda. Helikoptre bøtter ned med vann. Etterslukking tar enormt med tid og ressurser, sier innsatsleder Geir Arne Haugen på telefon.

Ørkenlandskap. Slik ser det ut på toppen av Grøtingsberget der flammene har rast frem og tilbake siden søndag. F. v. innsatsleder Geir Arne Haugen og Stian Hofsmo. Foto: Finn Walther

Han skal være i Sverige fram til fjerde august, og de vil da vurdere videre innsats.

Både Haugen og Nicolausson skryter av teamet, som de mener har jobbet knallhardt over lang tid.

- Arbeidsinnsatsen og moralen er utrolig, uansett tid på døgnet. Det er et fantastisk team å jobbe med, sier Haugen.

Til tross for optimisme knyttet til en regnbyge, frykter Haugen at det vil tørke opp igjen. Foto: Trøndelag brann- og redningstjeneste.

Fortsatt tørke tross litt regn

Östersunds-Posten meldte søndag at det har kommet litt regn, og at det kan se lovende ut dersom det ikke blåser opp for mye. Haugen frykter at det allerede har tørket opp igjen.

- Det kom litt regn i går kveld og utover formiddagen, men nå er det sol igjen og det tørker opp. Det er meldt enda tørrere, så det har ikke hjulpet så mye. Vi prøver å være i forkant, men det er tørt, og dermed farer det opp igjen.

Det er fremdeles varme og glør femti centimeter ned i bakken, sier brannsjef i Meråker brannvesen, Håvard Nicolausson Foto: Finn Walther

Videre avklaring mandag morgen

Nicolausson forteller at de for øyeblikket jobber med å organisere logistikken rundt utskiftningen av det nye mannskapet som kommer søndag kveld.

Oppdraget er definert som ferdig i Gällö. Klokken mandag morgen skal de få avklart videre oppdrag fra redningsledelsen.

Brannkonstabel i Stjørdalen brann- og redningstjeneste, Ketil Almbakk. Foto: Trøndelag brann- og redningstjeneste.
Mats Nilsen i aksjon. Foto: Trøndelag brann- og redningstjeneste.
Ketil Almbakk Foto: Trøndelag brann- og redningstjeneste.
- Helikoptre bøtter ned med vann. Etterslukking tar enormt med tid og ressurser, sier innsatsleder Geir Arne Haugen på telefon. Foto: Finn Walther

LES MER OM BRANNEN:

Myndighetene svir av område i Dalarna for å hindre brannspredning

Brannevakuerte beboere i Sverige får dra hjem