– Jeg kommer ikke til å ligge på latsiden, forteller en mann i slutten av 50-årene til Aftenposten. Han har sendt hatmeldinger til flere ungdomspolitikere i AUF.

A-magasinet har de siste månedene innhentet flere titall hatmeldinger som er sendt til ungdommene som overlevde terrorangrepet på Utøya og andre profilerte AUF-ere.

Enkelte har fått få meldinger. Andre har fått store mengder trusler, hets og andre ubehagelige meldinger tilsendt i løpet av de siste syv årene.

Aftenposten har identifisert 29 av 36 navngitte avsendere til meldingene A-magasinet omtalte. De kommer fra hele landet, og alderen spenner fra 20-årene til 70-årene, men de har likevel noen fellestrekk:

  • De aller fleste er menn.

  • De har i snitt lav skattbar inntekt.

  • Snittalderen er rundt 50 år.

  • De er meget kritiske til Arbeiderpartiet, som de mener driver en bevisst islamisering av Norge.

  • Fire av dem har bosatt seg i Sørøst-Asia.

– De står ved lag

Meldingene er sendt som tekstmeldinger, kommentarer i sosiale medier og e-post. Noen AUF-ere er blitt oppringt direkte.

Aftenposten har vært i kontakt med syv personer som har sendt meldinger til Utøya-overlevende og profilerte AUF-ere. De som har mottatt disse meldingene, har godkjent at Aftenposten tar kontakt med avsenderne.

Alvorlighetsgraden varierer fra ubehagelige kommentarer til rene drapstrusler. Tre av dem Aftenposten har snakket med, er blitt kontaktet av politiet eller PST som følge av meldinger de har skrevet.

Oslo-mannen som ikke planlegger «å ligge på latsiden», er blant dem som er blitt kontaktet av politiet. Han forteller at han fortsatt står for det han har skrevet og sagt.

– Det er sendt mot AUF-ere, og de står ved lag. Det er generelle meldinger mot AUF som institusjon, sier mannen.

Konfrontert med en melding der han bruker grove skjellsord mot avgående AUF-leder Mani Hussaini, svarer han:

– Det får stå for hans og din og andres regning.

Mannen la på telefonen før Aftenposten fikk svar på hvorfor han mener dette er kritikk mot «AUF som institusjon».

Aftenposten har sett dødsønsker, trusler og rasistiske meldinger han har sendt til to AUF-ere. Han driver aktivt med hets mot personer som uttaler seg i asylsaker.

Også personer utenfor Ap har mottatt trusler fra ham. Mannen er tidligere straffedømt flere ganger, blant annet for plagsom adferd, legemsfornærmelse og trusler mot en rekke personer. Allerede på 1990-tallet drev mannen med hets, da ved å sende brev i posten.

– Valuta for pengene

I en melding til en Utøya-overlevende roser han «jobben» terroristen gjorde, og uttrykker ønske om at gjerningsmannen skal gjenta massakren.

– Har du forståelse for at denne typen meldinger kan være belastende for dem som har mottatt dem?

– Det er det som er hensikten, jeg er veldig glad for at jeg har fått valuta for pengene, svarer mannen, før han brått legger på.

De fleste avsenderne Aftenposten har identifisert, er medlem av Facebook-grupper som er fiendtlige eller hatefulle overfor Arbeiderpartiet og partiets politikere.

Det finnes flere titall slike grupper på Facebook. En gruppe vil ha Gro Harlem Brundtland dømt for landsforræderi, en annen viser støtte til Siv Jensen «mot muslimtilbederen» Jonas Gahr Støre. En tredje gruppe heter «Aldri mer Arbeiderpartiet».

– Jeg var bare god og full

– Jeg ble politianmeldt og fikk politi på døren, sier en mann i 50-årene, bosatt på Østlandet.

Han er en av dem som angrer på det han har publisert. Innlegget det er snakk om, ble publisert på Facebook-gruppen «Fedrelandet viktigst» i fjor vår og omhandlet avgående AUF-leder Mani Hussaini.

– Det var en glipp. Jeg var bare god og full og ble hausset opp av de andre inne på «Fedrelandet viktigst». Jeg skammet meg dagen etterpå. I ettertid ser jeg at det var utrolig barnslig og dumt av meg, sier mannen. Han forteller at han ble ilagt besøksforbud mot Mani Hussaini.

Felles for avsenderne Aftenposten har identifisert, er også at de viser fiendtlige holdninger overfor innvandrere generelt og islam spesielt. Mange er aktive i grupper som «Fedrelandet viktigst», «Fellesskap for nordiske verdier» og «Stopp islamiseringen av Norge». Mange følger Document.no og Resett. Enkelte viser også sin støtte til Pegida og kristenkonservative grupper. Journalist og forfatter Hege Storhaug, som ga ut boken «Islam, den 11. landeplage», er svært populær.

Flere som har sendt hatmeldinger til de som overlevde Utøya, er medlem av gruppen «Vi som ønsker Sylvi Listhaug som statsminister i Norge», som har 13.000 medlemmer. Flere avsendere er også med i andre grupper som viser sin støtte til Listhaug. Mange følger Frps Christian Tybring-Gjedde. Også i gruppen «Donald Trump Fan Club» har Aftenposten funnet flere av hetserne.

– Tilfeldig hvem den ble sendt til

En annen mann i 50-årene, bosatt i Nord-Norge, hevder at han ikke husker å ha publisert et innlegg der han indikerer at alt er klart for å henge Mani Hussaini.

– Det må jeg i så fall gjort i fylla. Jeg kan ikke huske at jeg har gjort det. Men jeg er ikke særlig glad i Hussaini, forteller han.

En mann i 40-årene fra Nord-Norge mener også alkoholinntaket var hovedårsaken til at han sendte en ubehagelig melding til Tonje Brenna i vår.

– Det var egentlig ut av det blå. Jeg hadde drukket litt alkohol, satt og så noen YouTube-videoer og slengte ut en melding. Det var litt tilfeldig hvem den ble sendt til, men det skyldtes at hun er en profilert politiker, forklarer han.

Dagen etter beklaget han meldingen.

– Jeg skjønner selvfølgelig at dette er belastende for en som var på Utøya, understreker mannen.

På spørsmål fra Aftenposten om han har sendt lignende meldinger til andre offentlige personer, sier han at han ikke har sendt trusler, men at det nok kan ha blitt noen nedverdigende kommentarer.

Fikk PST på døren

En Facebook-kommentar fra en mann fra Midt-Norge i 60-årene fikk alvorlige følger for ham. Under et innlegg om Mani Hussaini skrev mannen at valgkomiteen som innstilte Hussaini som AUF-leder, burde henrettes. Etter publiseringen fikk han hjemmebesøk av Politiets sikkerhetstjeneste (PST), forteller han.

– Kommentaren min datt ut i affekt. Jeg har ikke noe problem i ettertid med å se at meldingen kunne virke belastende for dem som ble omtalt. Jeg burde ha ordlagt meg langt mer folkelig, påpeker han.

En annen mann fra Trøndelag i 50-årsalderen sier han skjønner at mishagsytringen han har sendt til AUF-lederen kan være ubehagelig, men mener det er sammenlignbart med at han selv hevder å ha fått negative kommentarer slengt etter seg fra muslimer.

Han står den dag i dag for det han skrev.

– Jeg har vært motstander av muslimsk innvandring i 40 år. Andre religioner kan ikke sammenlignes med islam. De bør komme seg ut av middelalderen og inn i den vestlige verden, sier han.

Alle Aftenposten har snakket med, er fortsatt medlemmer i en eller flere Facebook-grupper som er fiendtlig innstilt til Ap og/eller islam.

Hussaini: – De samme holdningene som ble til handling i 2011

Avtroppende AUF-leder Mani Hussaini har mottatt flere av meldingene som omtales i denne saken. Netthetsen er én av årsakene til at han nå gir seg i topp-politikken.

– Ingen av dem som skriver disse meldingene kjenner meg. De er fulle av fordommer og har en forvrengt virkelighetsoppfatning, sier han.

Hussaini sier det er skremmende å se det samme hatet mot Arbeiderpartiet og AUF som motiverte 22. juli-terroristen i avsendernes holdninger og hetsende oppførsel.

– Konspirasjonsteoriene er ikke nye. Det er de samme holdningene som ble til handling i 2011.

AUF-lederen har fått lese hva avsenderne sier i denne saken.

– Det er fint å se at noen angrer, men også skuffende å se at noen mener for ramme alvor at det er greit å drapstrue engasjert ungdom.

– Forklaringene deres understreker alvoret: Dette er ikke bare tilfeldige meldinger. Dette er farlige holdninger vi må ta alvorlig, si imot og ta avstand fra.