Jens Stoltenberg kom torsdag ettermiddag til Stiklestad eskortert av en rekke sikkerhetsvakter. Før han gikk på Stiklestads talerstol var han klar på at forholdet til Russland var vanskelig.

- Vanskelig forhold til Russland

- Det er viktig at vi snakker med vår største nabo, dels for å prøve å få ned spenningen, dels for å bare håndtere et vanskelig forhold mellom vesten, Nato, USA og Russland, sier Jens Stoltenberg. Foto: LEIF ARNE HOLME

- Det er et vanskelig forhold mellom Nato og Russland og USA og Russland. Nato og USA vil ha en tospors tilnærning til Russland, som handler om et sterkt forsvar og forutsigbarhet - kombinert med dialog. Derfor var det bra at president Trump møtte president Putin. Det er viktig at vi snakker med vår største nabo, dels for å prøve å få ned spenningen, dels for å bare håndtere et vanskelig forhold mellom vesten, Nato, USA og Russland, sier Stoltenberg.

Les også: - Stiklestad bør fortsatt være et felles løft og et nasjonalt ansvar

Garanterte for sikkerheten

- Innlemmelsen av Montenegro ble nylig kommentert av Trump på en slik måte at man kan tolke det som at artikkel 5 er i spill. Hva har generalsekretæren foretatt seg i denne konkrete saken?

- Jeg har snakket med presidenten i Montenegro om det, og han er trygg på at Nato står ved sine forpliktelser. Jeg har understreket overfor ham at Nato`s sikkerhetsgarantier gjelder. Det er det Nato-traktaten handler om, at vi beskytter hverandre og dermed hindrer krig og konflikt. Men dette er også noe USA stiller seg bak som Nato-medlem. Det ser vi ved at USA øker sitt nærvær i Europa. Vi ser det også her i Trøndelag at amerikanerne står ved sine sikkerhetsgarantier.

- Vi lever i en usikker tid

- Hva er ditt syn på verdenssituasjonen etter de siste konfrontasjonene mellom Iran og USA?

- Vi lever i en mer usikker tid med flere konflikter. Det viser for det første at vi trenger å ha sterke internasjonale institusjoner som Nato. Det er også ekstremt viktig at krig og konflikter ikke sprer seg inn på Natos områder.

- Det er viktig at vi snakker med vår største nabo, dels for å prøve å få ned spenningen, dels for å bare håndtere et vanskelig forhold mellom vesten, Nato, USA og Russland, sier Jens Stoltenberg.

Adresseavisen mener: Nordmenn støtter heldigvis Nato

- Det er sådd tvil om landenes lojalitet etter Nato-toppmøtet. Hva tenker du om det?

- Vi er en allianse med 29 medlemsland med ulike meninger, og noen ganger uenigheter om mange spørsmål. Natos styrke, på tross av ulikhetene er at vi står sammen om det aller viktigste, det at vi forsvarer og beskytter hverandre, sier generalsekretær Jens Stoltenberg.