Fredag 27. juli ble det klart at skadefellingstillatelsen for Indre Fosen kommune opprettholdes. Egentlig kreves det ferske sauekadavre for å få tillatelse, men kommunen fikk likevel beholde fellingstillatelsen.

- Det var et ønske fra rådmannen i Indre Fosen på bakgrunn av den skadesituasjonen som har vært. Det har ikke vært dokumentert nye kadavre, men det er gitt tillatelse slik at skadefellingslaget kan rykke ut og iverksette tiltak hurtig, sier Lina Nøstvold hos Fylkesmannen i Trøndelag.

Den første fellingstillatelsen ble gitt 15. juni. Det siste sauekadaveret som ble dokumentert tatt av bjørn var 19. juli.

- Skulle bare mangle

For å få tillatelse til å felle bjørnen uten en gyldig skadefellingstillatelse kan det ved observasjon gis tillatelse av fylkesmannen over telefon, men det mener beitelagsleder i Leksvik Kristoffer Moan kan være problematisk.

- Det skulle egentlig bare mangle at skadefellingstillatelsen ble forlenget. Bjørnen er et skadedyr som skal tas ut og som ikke skal være på Fosen. Hadde vi vært så heldig og fått bjørnen på skuddhold sier det seg selv at vi ikke kunne ringt fylkesmannen for å få fornyet skadefellingstillatelse der og da. Jeg synes de bare kan la fellingstillatelsen gjelde så lenge bjørnen er her, sier Moan.

- Lete etter nåla i høystakken

Moan sier det nå ikke aktivt letes etter bjørnen.

- Å lete aktivt etter bjørnen blir som å lete etter nåla i høystakken. Vi må ha noe mer å gå etter før vi kan jakte på bjørnen. Nå bruker vi ressurser på å gjøre tilsyn og lete etter kadaver. I tillegg setter vi ut viltkameraer rundt omkring, i håp om å få observasjon av bjørnen. Vi har også radiobjeller på mange sauer, slik at vi kan se om en sau ikke beveger seg. De aller fleste kadavrene blir funnet ved hjelp av radiobjeller, sier Moan.

Fremdeles tillatelse for helikopter

Nøstvold hos Fylkesmannen opplyser om at vilkårene i tillatelsen er fremdeles like. Det betyr at det fremdeles er tillatelse til å bruke helikopter i søket etter bjørnen. Ole T. Bjørnevik bistod i forrige uke med helikopter, men fløy hjem søndag.

- Vi vil ikke gjøre flere søk fra helikopter foreløpig, men det kan bli aktuelt igjen etter hvert, sa beitelagsleder i Osen og Namdalseid Hans Petter Hestmo tidligere denne uken.