Er du i Trondheim fredag kveld, bør du oppholde deg på Byåsen eller Heimdal, og aller helst på Gråkallen, slik at du kan se mot sør/øst.

Du bør unngå at f.eks. Tydalsfjellene eller andre topper stenger for.

I Trondheim Astronomiske Forening (TAF) har de 160 medlemmene i den 20 år gamle foreningen et heller avslappet forhold til måneformørkelsen. Det er ennå veldig lyst om kvelden og månen står lavt. Jo lenger sør du drar, desto større blir opplevelsen av måneformørkelsen.

- I foreningen har vi ikke lagt opp til noe felles arrangement. Sommerkveldene er fortsatt lyse, det er ikke mer enn vel fire uker siden sola snudde. I Trondheim står månen bare 3 grader over horisonten, sier leder i TAF, Birger Andresen, som er litt skeptisk til hvor spektakulært måneformørkelsen blir for oss som bor så vidt langt nord.

Rød og oransje måne

- Det er med andre ord lite å se frem til?

- Nei, det blir nok en fin opplevelse. Månen kan bli rød og oransje. Likevel er det ikke sikkert alle får se måneformørkelsen. Uansett blir den best på slutten. Men det avhenger av hvor du befinner deg, sier Andresen. Best skue får nok de som bor på Lillehammer og sørover.

I Trondheim kommer månen opp klokken 22.19, i Oslo og Kristiansand 21.49, Lillehammer 21.59, Bergen 22.14, Ålesund 22.28, Bodø 22.51, Tromsø 23.24 og Kirkenes klokken 22.43.

Total måneformørkelse opptrer når sola, jorda og månen ligger på linje og månen ligger helt i skyggen av jorda, slik at det meste av sollyset ikke når måneoverflaten. Selve totalformørkelsen varer i én time og 43 minutter. Totalformørkelsen er bare synlig i Sør-Norge. Hvor mye av formørkelsen du får med deg, avhenger av når månen er synlig der du er.

Står høyere i Oslo

- Så de som bor i f.eks. Oslo får en finere solformørkelse enn vi nord for Dovre?

- I Oslo står månen 4–5 grader høyere over horisonten, og dessuten er det mørkere om kvelden. I Trondheim bør vi lete etter et sted hvor vi har optimal horisont. Ta med deg en prismekikkert eller vanlig kikkert. Da ser du detaljene på månen bedre, sier Birger Andresen.

Mulighetene for en rød måne avhenger av forholdene i atmosfæren. Store mengder aske og sotpartikler kan føre til at månen blir mindre lyssterk, uten at rødfargen inntrer. På tampen av fredagens totalformørkelse dukker planeten Mars opp like under månen–som av astronomer betegnes som begivenhetens absolutte høydepunkt.

Til NTB forteller astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard at denne natten er Mars nærmere oss enn den har vært på 15 år, og lysstyrken er derfor spesielt stor. Vi vil få oppleve noe så eksklusivt som en rød måne, som står rett over den røde planet.

Saturn dukker opp

Men mars er ikke den eneste planeten som blir synlig fredag kveld. I en e-post til Adresseavisen skriver Pål Brekke, solforsker og seniorrådgiver for romforskningskoordinering ved Norsk Romsenter at Saturn også gjør seg gjeldende i himmelshowet og er synlig nær månen. Han trekker også frem den internasjonale romstasjonen som en ekstra attraksjon.

Ifølge Brekke går romstasjonen i bane rundt 350 kilometer over havet og beveger seg i 27 000 km/t. Den dukker opp på himmelen over Trondheim rundt klokken 00.16 lørdag og være synlig i to minutter. Den ser ut som en meget sterk stjerne som langsomt glir over himmelen. Romstasjonen er også synlig i dagene før totalformørkelsen.

Synlig i Sør-Norge

Romstasjonen blir fredag bare synlig i Sør-Norge. Det samme gjelder selve totalformørkelsen av månen. Som Andresen er inne på, så skyldes det at månen står for lavt på himmelen. Jo lenger nord du kommer, jo nærmere horisonten er den under totalformørkelsen, og lenger nord kommer månen bare til å være synlig under den delvise formørkelsen.

Den delvise formørkelsen innebærer at du kan se jordskyggen bevege seg over månen etter totalfasens slutt, for så å forsvinne rundt klokken 00.19. Hvor stor del av formørkelsen som blir synlig der du er, avhenger av når månen kommer opp.

Birger Andresen, leder av Trondheim Astronomiske Forening, anbefaler de som vil oppleve fredagens totale måneformørkelse om å være på Byåsen eller Heimdal, og aller helst Gråkallen. I mai 2015 studerte han solformørkelse fra Dragvoll. Foto: Vegard Eggen
Bruk kikkert: For å få best mulig utbytte av måneformørkelsen sier Birger Andresen fra astronomiforeningen det kan være lurt å ta med seg en vanlig kikkert. Avansert utstyr, som ved solformørkelse, er ikke nødvendig. Foto: Glen Musk, Adresseavisen