- Vi må passe på å drikke mye vann og spise mye is, sier Ola Rønning.

For fjerde år på rad er han ansvarlig for historisk marked under Olavsfestdagene. Det innebærer at han tar seg av en av de store publikumsdragerne de neste dagene.

- Det pleier å være stappfullt her. Det er et yrende folkeliv her når været er bra, sier han.

Det er andre året at det historiske markedet er lagt til et avgrenset festivalområde på Ytre Kongsgård.

Ikke plast og juggel

Dagen før det braker løs, er været nesten for bra, sola steker hett over Ytre Kongsgård, det er støvende tørt på bakken, men jobbes må det like fullt.

Bodene ble reist tidligere i uka, av sterke frivillige fra Byneset musikkorps. Snart kommer håndverkere fra fjern og nær, men mest fra Midt-Norge, for å fylle bodene med sine produkter.

- Da blir det liv og røre her, sier Rønning.

- Hva selger de?

- Tradisjonshåndverk. Vi vil ikke ha plast og juggel, dette skal være en motvekt mot bruk- og kastsamfunnet. Vi ønsker oss kvalitetshåndverk. De kommer med keramikk, smykker, tekstiler, treprodukter, leker og såpe. Andre selger matvarer som glaserte epler og sveler, forteller Rønning.

Bestemor og barnebarn

Det historiske markedet er ett av få tilbud som er gratis, og Rønning smiler litt når han sier at de selvsagt har laget et program hvor de henvender seg til alle. Nylig uttalte musikkommentator i Dagbladet at «Olavsfestdagene er en politisk korrekt festival som vil omfavne alle».

- Vi har laget et bredt program, og vi håper at både bestemor og barnebarn skal finne produkter her. Vi henvender oss særlig til barnefamilier, og så er det gratis, sier Rønning.

Hver dag blir det underholdning fra en liten scene på grusplassen. Gjøglerne De arme ridderne skal i aksjon, fra jazzlinja ved NTNU kommer bandet Line og Middelrabalder, og skuespillere fra Korsvikaspelet kommer.

- Det vil bli slåsskamp hver dag, lover Rønning.

Basse

På deler av kongsgården som ligger mellom Nidarosdomen og Prinsens gate vil det også bli muligheter til å aktivisere seg. Det vil bli hesteridning, hesteskokasting, kasting av kubb, stylter til disposisjon og en sandkasse for fri lek.

- Og så lager vi en bassebane slik at det blir mulig å spille basse. Det er jo en god, gammel trøndersk aktivitet, sier Rønning om leken som utføres med en ball laget av sykkelslanger.

Olavsfestdagene åpnes med et åpningsarrangement i Borggården klokken 13 lørdag, men det historiske markedet åpner to timer tidligere. Markedet vil være åpent hver dag frem til Olavsfestdagene avsluttes neste lørdag.

Jobber i varmen: - Det blir en del vasking av t-skjorte, smiler arbeidsgjengen som jobber på Ytre Kongsgård. Her blir det historisk marked under Olavsfestdagene. Fra venstre Ola Rønning, Martin Viggen, Per Morten Forsell og Ingolf Rokseth. Foto: Håvard Jensen
Straks klare: Fredag formiddag ventet arrangørene på at bodselgerne skulle innta Ytre Kongsgård. Arenaleder Martin Viggen (t.v.) og Ola Rønning, ansvarlig for det historiske markedet, gleder seg til det blir yrende folkeliv. Foto: Håvard Jensen